Több év börtön vár a Survivor-győztesre

Vágólapra másolva!
Bűnösnek találtatott az első túlélőshow győztese, a legtöbb jövedelmét elhallgatta az adóhatóság elől. A szigeten pucéran mászkáló, intrikus cselszövőt kedvelte a CBS, a tévénézők pedig "imádták utálni", ő lett a show után az egyik legnépszerűbb amerikai realityszereplő. Egymilliót nyert, 50 millió tévénéző látta - de az adóhatóság is.
Vágólapra másolva!

Richard Hatch nyerte az első amerikai Survivor-játékot, vitte boldogan az egymillió dollárt (203 millió forintot), majd nem fizette be az adókat. Tegnap a bíróság bűnösnek találta, így az egykori tévésztár már haza sem mehetett: Hatch nyugodtan hallgatta az ítéletet, búcsúzóul intett családtagjainak, majd rátették a bilincset és elvezették. 13 évet is kaphat, bár Ernest Torres bíró szerint 33 és 41 hónap közötti letöltendő szabadságvesztésre számíthat. Ez még több is lehet, mert a vád hamis eskütételre hivatkozva nem elégedne meg 3 évvel. Április 28-ig reménykedhet az egykori realityszereplő, akkor derül ki, hogy hány évet kell rácsok mögött töltenie.

Hatch - többek között - bűnösnek találtatott abban, hogy nem fizetett be 327 ezer dollár után adót (ezt egy rendszeres bostoni rádióműsorért kapta), ugyanakkor kiadott egy saját tulajdonba tartozó ingatlant is, ám a 28 ezer dollár bevételt sem jelentette be. Hatch ügyvédje, John MacDonald jelezte, hogy fellebbeznek, ugyanakkor hozzátette, hogy nem volt váratlan védence számára a döntés. "Már három éve húzódik ez az ügy, és Rich mentálisan és érzelmileg felkészült a legrosszabbra" - mondta. A védelem szimpla hanyagságot emlegetett, mondván, hogy Hatch a "világ legrosszabb könyvelője", aki soha nem akart rosszat, nem szándékosan csalt. A jótékony célokra is adakozó egykori győztes azzal védekezett, hogy ő végig abban a hitben élt, hogy a Survivor-t gyártó cég kifizeti az adóit, így ezt neki nem kell megtennie - így tízezrekért felújíttatta házát és limuzint tartott, sofőrrel.

Öt évvel a győzelem után is Hatch az egyik leghíresebb realityszereplő az országban - a lapok szerint az emberek, a tévénézők "imádták utálni" őt. Először akkor figyelt rá fel a média, mikor ledobálta ruháit, és pucéran rohangált a szigeten, a kamerák előtt, ekkor kapta David Lettermantől a "Meztelen Kövér Fickó" becenevet. A műsorban egy igazi cselszövő volt, aki folyton áskálódott, az egymással nem rokonszenvező szigetlakókat egymásnak eresztette: lételeme volt az állandó perpatvar. Nem túl barátságos személyisége mégis nagy mennyiségű szavazatot hozott, így meg is nyerte az első túlélőshow-t - amiből azóta 12 sorozat ment le a CBS-en.

A negatív figura eztán több tévéshow-ban bukkant fel, így szerepelt a Survivor All Stars című műsorban is, bár innen azonmód kiszavazták a társak. Felbukkant a The Weakest Link című kvízben is (ennek magyar megfelelőjét pár éve az önmagára dominaszerű szigort erőltető, a fekete ruháját néha kacsintással ellensúlyozó Máté Krisztina vezette, A leggyengébb láncszem címmel).

Hatch ravaszsága, talpraesettsége a játékokban bejött, de a hétköznapi életben nem aratott nagy sikert. A vád szerint tíz nagyobb összeget "felejtett el" bevallani, az ügyészek pedig sok tanút idéztek be a bíróságra. Az egykori pucér showman ellen vallott Mark Burnett, a Survivor producere is: megerősítette, hogy a szerződésben világosan benne volt, hogy a nagy nyeremény utáni adót a játékosnak kell befizetnie.

Kalmár Csaba