Megvannak az Emmy-díj jelöltjei

Vágólapra másolva!
A tévés szakma hetek (ha nem hónapok) óta várja az Emmy-díj jelöltjeinek kihirdetését, hisz az Emmy ugyanazt jelenti a tévénél, mint az Oscar a filmnél vagy a Grammy a zene esetében. Végre megvannak a jelöltek, díjkiosztás augusztus 19-én, illetve 27-én.  
Vágólapra másolva!

Nem tévedés, az Emmynél két díjkiosztó van (illetve a Daytime Emmy-vel együtt három), a szervezők ugyanis szétválasztották az inkább szakmai, kreatív díjak és a közönség érdeklődésére is számot tartó, filmeknek, színészeknek szánt díjak kiadását. A legjobb hang, vágás, smink stb. kategóriák augusztus 19-én lemennek a Creative Arts Emmy díjkiosztóján, aztán jöhet az igazán nagy esemény, a Primetime Emmy, amely a hét fő kategóriát foglalja magában: legjobb sorozat (film), rendezés, színész, színésznő, mellékszereplő, női mellékszereplő, forgatókönyv.

Más kérdés, hogy ezek a kategóriák minimum megháromszorozódnak, hiszen külön kezelik a vígjátéki és drámai sorozatokat, valamint a minisorozatokat/tévéfilmeket. A legjobb film esetében tizenkét alkategória létezik, hiszen például a legjobb reality és a legjobb gyerekprogram is kap elismerést. Na de lássuk végre, idén kik nyerhetik el a legrangosabb tévés díjat!

A legjobb sorozatok kategóriájában, a drámai szériák között találkozhat a legtöbb ismerőssel a magyar néző: Emmy-díjra esélyes a mufurc doki kalandjait feldolgozó Dr. House, de Jack Bauer huszonnégy órás kalandja (24) is versenyben van. Egyébként mindkét sorozat a Foxon fut, és előbbi összesen négy, utóbbi pedig tizenkét Emmy-jelölést tudhat magáénak. A mezőnyt a Dr. House mellett egy másik orvosi sorozat, a tizenegy jelölést begyűjtött Grace klinika is erősíti, de versenyben van a Soprano családot bemutató Maffiózók, valamint Az elnök emberei is. Meglepő módon, a tavalyi év nyertesét, a Lost-ot idén nem jelölték a főbb kategóriákban (kilenc jelölése viszont van kisebbekben), mint ahogy a másik, vígjátéki kategória múltkori díjazottját, a Született feleségek-et sem.

A legjobb vígjátéksorozat kategóriájában már sajnos nem bukkanunk ilyen sok ismerősre, de ha máshonnan nem is, korábbi cikkeinkből már olvasóink is hallhattak például Ricky Gervais sorozatáról, a The Office-ról. Gervais sokak - köztük a Monty Python egykori tagja, John Cleese - szerint napjaink legtehetségesebb humoristája, így nem meglepő, hogy sorozata bekerült a legjobb öt közé. Mellette versenyben van még a bebörtönzött apa személye körül forgó családi vígjáték, az Arrested Development, a Larry David tévés személyiség életét nyomon követő Curb Your Enthusiasm, egy kórházi komédia (Scrubs) és egy Charlie Sheen főszereplésével készült sorozat (Two and a Half Men).

Forrás: EPA

Ki lesz a legjobb drámai színész?



A színészek között akadnak szép számmal, akiknek mi is szívesen drukkolunk. A 24 tizenkét kategóriájába természetesen befért a főszereplő, Kiefer Sutherland is, és Az elnök emberei-ben játszó Martin Sheen is bekerült a legjobb öt közé. Ez utóbbi fia, Charlie már a vígjátéki ágban versenyez, említett sorozatában nyújtott alakításával. Itt megtalálhatjuk a flúgos nyomozót, Monkot játszó Tony Shalhoubot és a Férjek gyöngye Dougját is. A két Sheenen kívül még egy apa-fiú páros versenyez, ugyanis Kiefer apja, Donald Sutherland is a jelöltek között van, a minisorozatokban játszó színészek között. Az idősebb Sutherlandnak nem lesz könnyű dolga, hisz a mezőnyben olyan nevek is találhatók, mint Ben Kingsley vagy Jon Voight, akit II. János Pál megformálása miatt jelöltek.

A hölgyeknél is igen erős a mezőny, itt is akadnak favoritok. A drámai jelöltek közt versenyez a Sírhant művek-ben Ruth Fishert alakító, Frances Conroy, vetélytársai között pedig megtalálhatjuk például a Thelma és Louise páros Thelmáját, Geena Davist is, aki most a Commander in Chief-fel indul. A vígjátéki vonalat leginkább a Jóbarátok Phoebe-je, Lisa Kudrow erősíti, akit a The Comeback című sorozatban nyújtott alakítása miatt jelöltek. A minisorozatok színésznői között előreláthatólag nagy lesz a verseny, hiszen itt olyan nagyságok tolonganak, mint Kathy Bates, Annette Bening, Helen Mirren és Gillian Anderson.