Lelőtték a szaxofonost

Vágólapra másolva!
Egy hét múlva eltűnik a UPC kínálatából a komolyzenét, jazzt, világzenét sugárzó Mezzo, bekerül viszont a főképp amerikai sorozatokra, filmekre és realitykre szakosodott AXN, azaz szaxofonosok, hegedűművészek helyett főképp dörzsölt detektíveket, lövöldöző bűnözőket láthatunk. Méltatlankodik a pesti értelmiség, zokognak a jazz hívei, ugyanakkor örülnek a populárisabb műfajok kedvelői. Közel félmillió új potenciális nézőt jelent ez a lépés: mit tud az AXN, jelent-e veszélyt a kisebb kábelcsatornákra, azaz megérzik a nézettségük csökkenését?
Vágólapra másolva!

Április 1-től a UPC a családi csomagban az AXN csatorna műsorát kínálja, ez a Discovery Channel helyén lesz elérhető. A Discovery az alapcsomagba kerül, a Mezzo jelenlegi helyére, a Mezzo pedig megszűnik kínálatukban. Szűcs László, a UPC szóvivője, kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy "tömeges szolgáltató" lévén kötelességük a nagyközönség igényeit, ízlését kielégíteni. Helyhiány miatt új csatornát csak akkor vehetnek fel a kínálatba, ha egy másikat levesznek a listáról: a legkevésbé népszerű csatornát, a magasabb zenei kultúrával foglalkozó Mezzót áldozták most be azért, hogy a leginkább követelt AXN helyet kapjon.

"Van egy preferencia-sorrend, több tucat kérdésből állnak össze azok a listák, melyek a kedvelt és kevésbé kedvelt csatornákat tartalmazzák. Jelen esetben a legtöbb előfizetőnk által elhanyagolhatónak tartott Mezzót cseréltük le, hogy a legtöbb néző által hiányolt AXN-nek legyen helye a kínálatban. Megjegyzem, hogy a nagy szolgáltatók közül a UPC az utolsó, mely felvette programcsomagjába az AXN-t" - mondta Szűcs.

A listák végén általában nehéz különbséget tenni a csatornák közt, kis különbségek vannak, de a külföldiekhez sem szívesen nyúlnak. "Ha az olasz nyelvű adót vettük le, a focirajongók protestáltak, ha a spanyolt, akkor is jött panasz, de volt gondunk egy lengyel nyelvű csatorna levételéből is. Az RTL II miatt ezrek írtak alá íveket, mikor Budapesten levettük a 3Satot, akkor cikkeztek róla, hogy elvesszük a kultúrát a nézőktől. Mikor az ARD-t vettük volna le vidéken, a sváb kisebbség elégedetlenkedett, azaz sehogy nincs jó döntés" - védte a UPC-döntést Szűcs, megemlítve, hogy mikor a Nickelodeont felvették, sokan lázongtak, hogy "kultúrszennyet" zúdítanak a gyerekekre, mikor később levették, akkor meg hétezren írtak alá petíciót, hogy kerüljön vissza kedvenc rajzfilmcsatornájuk. A Nickelodeon mellesleg jóval kisebb nézettséget hozott, mint a Jetrix, Minimax vagy a Cartoon Network, ezért kellett beáldozni.

"A Mezzo bástyái sokáig álltak, de műszakilag nem tudunk tovább sakkozni, muszáj volt feltenni a sokak által kért, tömegigényeket kielégítő AXN-t a kínálatba. Jó lenne, ha mind elférne, de erre a digitális átállásig alighanem várni kell. Vannak csatornák, melyekhez eleve nem nyúlhatunk, ugyanakkor vannak olyanok, melyek még mindig nem fértek be a kínálatba, így a Duna II - Autonómia vagy a Vital tévé" - tette hozzá Szűcs. Protestálni, elkeseredni természetesen szabad, de a döntést aligha változtatják meg, ugyanis a Mezzóval, illetve az AXN-nel kötött szerződést már módosította a UPC.

Forrás: MTI
Kocsis Zoltán zongoraművész

A fidelio.hu fórumán természetesen őrjöngnek a jazz és a komolyzene hívei. "Égetően nagy szükség van az amerikai filmek és miegyéb baromságok terjesztésére! Komolyan mondom, mindent el kell venni, ami jó? És mindent meg kell venni, le kell cserélni arra, ami szar?" - dühöng Shíla, de Franz sem sokkal nyugodtabb: "Ezek a döntések mindig a nézettségtől függenek. Száz családból kábé kettő nézte a Mezzót, a többi a szappanoperákra kíváncsi, meg az amerikai szennyre! Pusztuljon a kultúrától még az a két család is!" - tombol, de akad, aki feljelentést tervez, levelekkel bombázza a kábelszolgáltatót.

A peticio.hu oldalon tévés témákat is találunk. Az RTL-es A szökés című sorozatot eddig csak tízen követelték, kár, hogy a folytatás szót j-vel írta a témaindító, a konok sorozatfüggő (megnyugtatására: ősszel jön A szökés második évadja). Akad, aki a Dragonball után áhítozik, más a Csacska angyal folytatását követeli elszántan, vagy épp az Everwood-ért lobbizik, de harminchatan például még több japán animét szeretnének. A Mezzót visszakövetelők két petíciót indítottak, az egyiket bő ötszázan, a másikat 130-an írták alá, a legmérgesebbek nyilván mindkét helyen jelezték nemtetszésüket.