Vágólapra másolva!
Tudományos televíziós csatorna indítására készül a Magyar Tudományos Akadémia: a műsor sugárzását ősszel kezdenék meg - jelent meg a testület honlapján.
Vágólapra másolva!

Fábri György, az MTA kommunikációs igazgatója (és a Mindentudás Egyeteme Kht. tudományos vezetője) elmondta, hogy országos sugárzásról lenne szó, és a nézőkhöz alapvetően kábelen keresztül jutna el az adás. Tájékoztatása szerint már megkezdték az indítással kapcsolatos tárgyalásokat, és cégbírósági bejegyzés alatt áll az Akadémiai Tudásmédia Műsorszolgáltató Zrt., amely a csatornát üzemelteti majd.

Egy magyar tudományos csatorna indításának tervei csaknem egy éve fogalmazódtak meg, a televízió létjogosultságát mindenekelőtt a Mindentudás Egyeteme sikere indokolja - olvasható az Akadémia összegzésében. Az MTA közlése szerint a kezdeményezés a magyar tudomány média-jelenlétének erősítését célozza, és az előzetes tárgyalások azt mutatják, hogy egy professzionális média-kommunikációs vállalkozás szolgáltatásai iránt az Akadémia kutatóintézetei is komoly érdeklődést mutatnak.

Az új tematikus csatorna kínálatában a tervek szerint újszerű tudományos műsorok szerepelnének. Az akadémiai kutatóintézeteket bemutató sorozat első darabjait már leforgatták (ezeket a Duna Televízió már vetítette), de készül majd tudós talkshow, tudományos klip, tudomány-vizualizációs vetélkedő, és rendszeres tudományos híradó-magazin is.

Az összegzés szerint a televízió felületet nyújt a Mindentudás Egyeteme előadásainak, és újabb forrásokat kíván teremteni a program további fejlesztéséhez. Az MTA tájékoztatása szerint a magyar tudományos tematikus csatorna sok akadémikus és akadémiai kutató támogatását tudhatja maga mögött, a társaság stratégiai irányítását is vezető akadémikusokból álló testület végzi.

Forrás: MTI