Perbe fogják Tony Blairt egy tévéfilmben

Vágólapra másolva!
Egy fiktív televíziós drámában háborús bűneiért állítják bíróság elé a brit miniszterelnököt.
Vágólapra másolva!

A More4 csatorna nézői január 15-én láthatják az Alastair Beaton könyvéből készített televíziós szatírát, melyben Tony Blairnek bíróság elé kell állnia. A 2010-ben játszódó történet szerint az emberek addigra már felismerték az iraki háború értelmetlenségét, így a brit miniszterelnököt Hágában vonják felelősségre az eseményekben való részvételéért.

A The Trial of Tony Blair címet kapott alkotás a jövőbeli amerikai helyzetre is kikacsint - természetesen itt sem George W. Bush már az elnök, helyette Bill Clinton került vissza a Fehér Házba. A kilencven perces tévéjáték írójának egyébként nem ez az első ilyen műve: Beaton egy másik brit politikusról, David Blunkettről is készített már kínos filmet, melyben valóságos eseményt - a képviselő kitudódott viszonyát - rögzítette.

Bár a mű nyilvánvalóan ki fogja vívni a Blairt pártolók ellenérzését, David Aukin producer mégsem aggódik: "Az egészséges demokrácia jele, hogy viccet lehet csinálni a politikusokból, és ennek már pár száz éves hagyománya is van a brit kultúrában. Nehezen tudnám elképzelni, hogy a franciák készítsenek egy hasonló filmet Chiracról, vagy hogy az olaszok kifigurázzák Berlusconit" - nyilatkozta.