Az időjárási hírek verik a bűnügyieket

Vágólapra másolva!
Németországban a klímaváltozásról és az időjárásról szóló hírek mára fontosabbá váltak a bűnügyi információknál, írja a Die Welt című napilap online változata. Erre a következtetésre jutott a Media Tenor nevű elemző ügynökség, amely a legnézettebb televíziós hírműsorokat vizsgálta.
Vágólapra másolva!

2007 januárja és júniusa között az ARD, ZDF, RTL, Pro 7, és a Sat 1 híradóiban több mint ötszáz alkalommal esett szó általában az időjárásról - a napi meteorológiai jelentésen kívül. A médiában megjelent hírek gyakoriságával összhangban kezdte érdekelni a közvéleményt a klímaváltozás problémája, állapította meg két másik intézet, az Emnid és a Wahlen kutatócsoport.

Az a tény, hogy a klímaváltozás témáját a katasztrófahírekhez kötötték, természetesen felerősítette a témát a médián belül, véli Petra Pansegrau, a bielefeldi egyetem nyelvésze. "Nagyon szokatlan a klímakutatók igen offenzív megjelenése a nyilvánosságban, összehasonlítva más kutatók szokásos megjelenésével" - hangoztatta Pansegrau.

Pontosan ezt a "katasztrofizmust" bírálja Mathias Bucksteeg, a Capital gazdasági magazin munkatársa is, aki szerint a "Kasszandra-intézetek és a pop-pesszimizmus a nullára csökkentik a közvélemény azon képességét, hogy pozitív gondolatokat alakítson ki". A katasztrofizmust szerinte a népszerű tézisekkel fellépő tudósok, valamint a tévétársaságok főműsoridőben megjelenő programjai együtt hordozzák.

Tény, hogy a lakosságon belül emelkedett a klímaváltozás iránti érdeklődés és érzékenység. 2007 januárjában, egy Emnid kutatás szerint még a megkérdezttek több mint fele kizártnak tartotta egy klímakatasztrófa bekövetkeztét. A Wahlen-csoport szerint ebben az időszakban csak a megkérdezettek öt százaléka aggódott a klímaváltozás miatt.

Ezek az értékek azóta markánsan változtak: márciusban már a németek 15 százaléka aggódott a változások miatt, írja a Die Welt online változata. A helyzet azóta is tovább fokozódott, hisz a Der Spiegel című hetilap június 12-én már arról számolt be, hogy a közvéleménykutatások szerint a németek kétharmada véli úgy, a klímaváltozásnak rossz vége lesz.