Akik háttal ülnek a tévének

2007.07.23. 10:31

A világhírű rendezőnél is erősebben fogalmaz Gillian Anderson, akit az X-akták Scullyjaként kilenc évig láthattunk a képernyőn. A színésznő ma már kategorikusan elutasítja a televíziózás minden formáját, kifejezetten utálja a szerinte csupa rosszat sugárzó készüléket.

Meggyőződése, hogy az állandó televíziózás, a képernyő előtt ücsörgés csak elszigeteli egymástól az embereket, tönkretéve ezzel a legtöbb kapcsolatot. Anderson ennek megfelelően soha nem néz tévét, és kevéssé valószínű, hogy mostanában új sorozatban tűnjön fel.

A színésznőt annak idején az X-akták-kal ismerte meg a világ: a sorozat az FBI egy eltemetett részlegének, a természetfeletti jelenségekkel foglalkozó (gyakorlatilag kétszemélyes) osztálynak az életét ábrázolja, a főszerepben a gyerekkori traumája miatt ide jutott Mulder ügynökkel, aki Scully személyében, egy egyetemről frissen kikerült, mindenben kételkedő szakértőt kap társnak maga mellé.

A sorozat több folytatást és egy mozifilmet is megért, sőt annak idején rengeteg utánzója is akadt - elég csak a magyar címével is erre utaló Y-akták-at említeni, de közvetett hatásként gyakorlatilag az összes, misztikus elemekkel operáló sorozatot ide sorolhatjuk. 

Az X-akták egyébként 1993 és 2002 közt forgott, itthon 1994 novemberében debütált a képernyőn. A sorozat a nézők elismerése mellett számos szakmai díjat is bezsebelt, az öt Golden Globe-on kívül 62 kevésbé jelentős kitüntetést is. Anderson 198 epizódon keresztül alakította a szkeptikus ügynököt, Dana Scullyt. A színésznő elmondta, hogy nem tudott idejekorán kiszállni a projektből, mivel öt és fél évre kellett írnia a szerződést, mielőtt még tudta volna, mi is lesz pontosan a dolga.

"Aztán amikor elkezdtük, rájöttem, hogy egy kanadai erdőben kell dolgoznom tizenhat órát naponta, évi kilenc hónapon át" - panaszolta Anderson egy interjúban, majd hozzátette, hogy kizárólag az anyagiak miatt maradt a sorozatban, így tudta biztosítani azt, hogy a filmezés-forgatás után évekig hobbijának, szenvedélyének élhessen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK