Távol-Keletre visz a Duna TV

Vágólapra másolva!
Kortárs távol-keleti filmekből álló sorozatot indít a Duna Televízió. A sort a dél-koreai Kim-Ki-duk többszörösen díjnyertes alkotása, a Bin-Jip - Lopakodó lelkek nyitja szeptember 7-  én, 21.50-kor.
Vágólapra másolva!

A távoli Kelet országaiból sokáig jószerivel csak a japán film egy szelete (Kurosawa, Ozu) jutott el "jóhírként" a világba, "rosszhírként" pedig az egzotikus történetek, műfaji skatulyák, a harc, vér és kegyetlenség toposzai másod- és harmadrangú művekben. Ma már viszont nincs valamirevaló európai fesztivál távol-keleti filmsiker nélkül, Amerika pedig történeteket és rendezőket egyaránt sikerrel importál ebből a régióból mindenre vevő filmiparába. Kim Ki-duk, Wong Kar-Wai, Chen Kai-ge művészete lassan iskolai tananyag lesz a filmes oktatásban, a kortárs filmművészet pedig egyre többet szív magába a "keleti szélből."

A Duna Televízió - már nem először - most induló sorozatában válogatást nyújt az utóbbi időszak távol-keleti filmjeiből. A sort a dél-koreai Kim-Ki-duk többszörösen díjnyertes alkotása nyitja, a Bin-Jip - Lopakodó lelkek, mely egy különös kapcsolat érzékeny filmi megfogalmazása. Kísérője egy dokumentumfilm Vietnám zenéjéről (Talam - zenei odisszeia). A többek között Európa- és César-díjas, valamint Cannes-ban is elismert, honkongi Wong Kar-Wai két filmmel szerepel a sorozatban: az 1991-ben készült Vadító szép napok-kal és a 2004-es 2046-tal, mely sok szempontból folyatása a nagysikerű Szerelemre hangolva című alkotásának.

A cannes-i Aranypálmával díjazott Isten veled, ágyasom! rendezője, a kínai Chen Kai-ge 2003-as filmje, A kis virtuóz egy csodagyerek hegedűsről és édesapjáról szól, aki mindent megtesz kisfia zenei fejlődéséért. Nemzetközi koprodukcióban készült az indiai Mira Nair velencei Arany Oroszlán-díjas filmje, az Esküvő monszun idején és Eric Valli tibeti története, a Himalája - Az élet sója. Dél-koreai alkotás Kim Sung-su két dinasztia összecsapásáról szóló háborús filmje, a Musa - A harcos (2001), Park Chan-wook thrillere, az Oldboy, amely 2004-ben elnyerte a cannes-i zsűri nagydíját és Max Makowksinak a Szigorúan piszkos ügyek hangulatát idéző közönségkedvenc filmje az alvilágról, az Egy utolsó tánc.

Szentpétervár 2005-ös fesztiváljának egyik legkiemelkedőbb családi filmje volt a kínai Ning Hao Mongol ping-pong, ami egy, a mongol sztyeppén élő kisfiú és családjának kalandjait meséli el. A sorozatban Japánból három film kerül bemutásra: Ichikawa Jun műve, a Kafka-díjas Murakami Haruki regénye alapján készült Tony Takitani, a kultfilmes Takeshi Kitano Takeshis' című darabja és egy mesefilm, a Hayao Miyazaki rendezte Chihiro Szellemországban, mely 2003-ban a legjobb animációs film Oscar-díját és Berlin Arany Medvéjét nyerte el.

Forrás: Duna TV