Nem rontja a boltot a türelmetlen sorozatrajongó

Vágólapra másolva!
Az elvakult sorozatfanok igen nagy része letölti az amerikai szériák újabb epizódjait, így a magyar bemutató előtt már egy évvel meg is nézni kedvenceit - de ez egyáltalán nem aggasztja a nagyobb tévék főnökeit, mivel egymilliós nézettségnél a pár tízezer kieső nemigen számít. Itthon A szökés, a Hősök és a Lost volt a legtöbbet letöltött sorozat, ami inkább a DVD-eladások terén érezhető.
Vágólapra másolva!

Noha pontos adat nincs, sejthető, hogy a filmeket és sorozatokat ipari mennyiségben letöltők viszonylag kevesen vannak itthon, holott nincs túl nehéz dolguk. Az amerikai, de itthon jókora késéssel futó sorozatok (Hősök, 24 és társaik) rajongói a kinti vetítés után már szedhetik is le a világhálóról az újabb epizódokat, pár napon belül pedig már a magyar felirat is ott a weben. Egyes sorozatok rajongói oldala is jó kiindulópont arra, hogy a türelmetlenebbek felzárkózzanak - és azt sem szabad elfelejteni, hogy sokan pocskondiázzák a magyar szinkront, és hittel vallják, hogy csakis eredeti hanggal szabad megnézni az újabb, nagy költségvetésű és immár mozifilm-igényességgel készült sorozatokat.

Pár hónappal ezelőtt a magyarok leginkább A szökés, a Hősök és a Lost újabb epiódjait töltögették le nagy szeretettel és odafigyeléssel, majd a sci-fi hívei jöttek, a Csillagkapu: Atlantisz és a Csillagközi romboló következett a listán. House doki is keresett volt, akárcsak a 24 vagy a Született feleségek. A tízes lista vége felé ott volt már Dexter (aki csak három hete tűnt fel a Viasaton), illetve a Jericho (mely az AXN-en futott, és most megy a TV2-n). Angol, német, szláv, netán magyar produktum nem is volt a tízben.

Az RTL Klub programigazgatóját nem aggasztja túlzottan az internetes letöltések egyre növekvő száma. "Itthon jó nézettséget csak szinkronizált, magyarul beszélő filmekkel, sorozatokkal lehet elérni, így a jórész amatőr feliratokkal ellátott kópiák nem jelentenek nagy veszélyt. Egymilliós nézettségű sorozatnál a pár tízezer rajongó kiesése, akik már látták korábban az epizódot, nem annyira számottevő" - véli Kolosi Péter, hozzátéve, hogy hosszú távon ez a kérdés jelentősebb lesz. Ahogy a mozifilm bemutatójához is egyre közelebb kerül a DVD-kiadás, úgy az RTL Klub is szeretné az amerikai sorozatpremierhez közelebb hozni a magyar bemutatót: ezzel ugyan nem veszik el azok kedvét, akik letöltve szeretik nézni, eredeti nyelven, de legalább a lemaradás nem lesz olyan jelentős.

A TV2 programigazgatója sem tartja túl fenyegetőnek a letöltők táborát, a nagy kereskedelmi tévék nézettségét és bevételeit aligha befolyásolja pár tízezer addikt. "Nehezen felmérhető a számuk, de az biztos, hogy szűk körről beszélünk. Most még nem túl sok ember néz így filmet, sorozatot itthon, de számuk egyre bővül. Főképp fiatal, városi személyekről van szó természetesen. Nem csak a körükben, általában is csökkent a televíziózásra fordított idő, és ez kapcsolatban van a letöltésekkel is. Mostanság a főműsoridőben kevesebben tévéznek, mint pár évvel ezelőtt, de érdekes módon, este 11 után már nem áll ez a megállapítás. Sokan internet előtt töltik az estét, de lefekvés előtt még tévéznek egy kicsit" - mondja Poich Lóránd.

Ennek megfelelően sok kultsorozattal vagy kifejezetten rétegsorozattal csak este tíz, de inkább tizenegyes kezdéssel érnek el jobb közönségarányt a tévék. Az RTL Klubnál ilyen volt a Maffiózók, a Ments meg, a TV2-nél A médium, a Viasat 3-nál a Kés/Alatt vagy a Dexter. Ezek alighanem jobban bejönnek a városi ifjaknál, mint kisvárosi munkásembereknél vagy falusi öregeknél. Ezek kevesebb nézőt hoznak, mintha nyolckor lennének (ha ugyan lennének, mert az erőszak naturalista ábrázolása és az erotikatartalom miatt nem is mind kezdődhetne tíz előtt), de a csatornák abban érdekeltek, hogy minden elem a helyén legyen, és minél nagyobb közönségarányt érjen el.