Elhunyt Horst Tappert, Derrick felügyelő

Vágólapra másolva!
Elhunyt Horst Tappert német színész, akit főként a 108 országban vetített Derrick című krimisorozat címszereplőjeként ismer a közönség.
Vágólapra másolva!

A Derrick felügyelőt alakító színész szombaton halt meg egy müncheni klinikán, 85 évesen. A német színész még kilenc évvel ezelőtt súlyos vérmérgezést kapott, amely miatt közel két hétig tartották kómában. Felesége akkor az egyik német lapnak azt mondta, hogy Horst nem akar magatehetetlenül élni egy ápolási központban, ha eljön az ideje, szeretné, hogy nyugodtan aludjon. Megszólalt maga a színész is, aki azt mondta: "Örülök minden napnak, amelyet a feleségemmel tölthetek, de nagyon kínoz a betegségem, már csak a kegyes halálban bízhatom." Állapota később stabilizálódott, de lehetett tudni, hogy beteg: cukorbetegség kínozta, naponta többször injekciózták.

Horst Tappert 1923. május 26-án született, harcolt a II. világháborúban. Színházi színészként kezdte, de Németországban igazán népszerű az ötvenes évek végétől lett, természetesen a tévé hozta meg neki az igazi ismertséget. Számos tévéfilmben és sorozatban játszott, de Derrick immár kultikus figurája köthető hozzá leginkább - a szerepet 1974 és 1998 közt alakította, több nemzetközi díjat bezsebelve. 1986 és 1997 között rendezett is, 11 epizódot alakított kedvére.

Az évek során a péntek esti, 60 perces bűnügyi sztorik szépen lassan népszerűek lettek, a ZDF, ORF és az SRG neve alatt futó produkció egyre nagyobb siker lett, nem csak Németországban, hanem Olaszországban és a kelet-európai országokban is - összesen 102 ország csatornái vették meg a jogokat. A Helmut Ashley és Wolfgang Becker rendezésében készült epizódok életszerű helyzeteket mutattak be, gyakran elég naturalista és az addig ismert televíziós műsorokhoz képest sokkoló formában, így nem csoda, hogy a tévénézők hamar rászoktak a sorozatra, és milliók nézték a "Mein Name ist Derrick" logó felvillanását a tévék képernyőjén.

Tappert az egyetlen német tévészínész, aki sok országban rendelkezett rajongótáborral, fanklubbal - egykoron II. János Pál pápa egyik kedvence is volt, a szentatya is nézte a sorozatot, ha ideje engedte. Német állami kitüntetést is kapott 1988-ban.

A német tévétörténelem része

A Spiegel arról is ír, hogy Stephan Derrick felszólítása asszisztense, Harry Klein felé kultikus státust ért el, még úgy is, hogy egy ideig bizonytalan volt, hogy egyáltalán valaha is kimondta-e a sokat idézett mondatot. Mígnem Tappert maga oldotta fel a talányt egy interjúban, miszerint ő maga is azt gondolta sokáig, hogy soha mondta ki a "Harry, hol schon mal den Wagen!", azaz "Harry, hozd az autót!" mondatot egészen addig, míg az egyik rész ismétlését meg nem nézte, ahol valóban elhangzott a felszólítás. A lap kiemeli, hogy Horst Tappert a rendes, kispolgári főnyomozó szerepével a német tévétörténelem egy darabja volt. A Spiegel szerint az, hogy a krimisorozat a világ 108 országában igen nagy népszerűségnek örvendett, nagyrészt a szimpatikus, mindig gerinces, apáskodó főszereplő kisugárzásának tudható be.

Halálát a Bunte nevű színes újság jelentette be hétfőn feleségére, Ursulára hivatkozva, aki szerint férje állapota az elmúlt napokban láthatóan romlani kezdett. A lap szerint egy müncheni kórházban hunyt el szombaton, de hosszú betegsége alatt sem félt a haláltól. "Szomorú, de most megtalálta a nyugalmát. A férjem teljes életet élt" - mondta felesége.