Starsky és Hutch: harminc éve volt

Vágólapra másolva!
Mindig érdekes visszatekinteni egy-egy klasszikus sorozatra és annak szereplőire, hogy lássuk, sok év távlatából, kiből mi lett. A Dallas szereplőinek további karrierjét már megvizsgáltuk, most lássuk, mi lett az 1979-ben elbúcsúzott, itthon a nyolcvanas években felettébb kedvelt Starsky és Hutch című akció-krimisorozat fő alakjainak sorsa!
Vágólapra másolva!

A sötét, hullámos hajú Paul Michael Glaser (magyar hangja Székhelyi József) igazi tévés színész volt, és az is maradt a Starsky és Hutch négy évada és 92 része után is. A sorozat előtt más sorozatokban vendégszerepelgetett, feltűnt a Kojak-ben vagy a San Francisco utcáin-ban is, de a sikert természetesen Dave Starsky karaktere hozta meg neki - azonban ezzel a sikerrel nem tudott élni.

A sorozat 1979-es befejeztével legközelebb csak 1983-ban jelent meg a képernyőn egy-két ismeretlen tévéfilmben (a hatalmasat bukott Phobia című 1980-as mozifilmet nem is említjük), s ezek után, 1984 és 2000 között (!) végképp nem láttuk őt sem a tévében, sem moziban. A távolmaradásnak persze prózai okai vannak, hiszen Glaser rendezni kezdett, s mint ahogy már a Starsky és Hutch pár epizódját is ő dirigálta, más sorozatepizódok rendezésére is megbízást kapott. Így rendezte a Miami Vice, a Spielberg-féle Elképesztő történetek pár epizódját, sőt a mostani sorozatok közül a Harmadik műszak, az Áldott jó nyomozó vagy a Las Vegas némely része is magán viseli Glaser kézjegyét, míg mozis fronton az egyik legnépszerűbb rendezése A menekülő ember volt, Kalifornia jelenlegi kormányzójával. Idővel persze a tévés szereplés is vonzotta, így a Harmadik műszak-ban kapott egy pár részes vendégszereplésre lehetőséget, mint ahogy pár készülő, ám be nem rendelt tévés pilotfilmnek is részese lehetett.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A szőke

Sokkal hamarabb kezdett el színészkedni, és sokkal tovább maradt is a pályán a Hutchot alakító David Soul (magyar hangja: Farády István), hiszen ő már 1967-ben a Star Trek-ben vendégeskedett, majd állandó szereplő volt a Here Come The Brides című sorozatban, de természetesen, kollégájához hasonlóan nem hagyhatta ki a San Francisco utcáin-t sem.

A krimisorozat befejezése után 1979-ben Stephen King-adaptációban tűnt fel (Borzalmak városa), majd újabb tévésorozatokban szerepelt, például állandó stábtagként Cybill Shepherd szériájában, a The Yellow Rose-ban.

De hogy idehaza is látott vagy ismert sorozatokról is essen pár szó, Soulnak kijutott két-két epizód a jelenleg a Viasat 3-on látható Jake és a dagi-ból, valamint a Gyilkos sorok-ból is, hogy pár éve az egyik új Agatha Christie-féle Halál a Níluson-feldolgozásban is játsszon David Suchet-vel. Legutóbb tévében a Jerry Springer: The Opera-ban magát Jerry Springert, a népszerű talkshow-vezért alakította, míg moziban kvázi saját magát, hiszen a Starsky és Hutch-feldolgozásban is feltűnt egy kikacsintás erejéig.

Persze Soul is rendezgetett, de kisebb hévvel, mint kollégája: három Starsky-epizód után a mindkét sorozat írói gárdájában ott lévő Michael Mann révén Miami Vice-ot is rendezett, de 1990-ig csak hat-hét rész jutott neki a többi sorozatból, így akkor le is tette a lantot.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

És a többiek

Persze, ahogy a legtöbb sorozatban, úgy a Starsky és Hutch-ban is akadt egy-két emlékezetes mellékszereplő, akik mellett vétek lenne szó nélkül elmenni. A Dobey kapitányt alakító Bernie Hamilton meglehetősen gazdag pályája vége fele kapta meg a nevét mindörökké emlékezetessé tevő szerepet - előtte valóban sok sorozatban és filmben szerepelt, bár ilyen jó karaktert sosem kapott. A Starsky és Hutch kifutása után vissza is vonult az idén 80 éves színész, mindössze 1980-ban, a The Misadventures of Sheriff Lobo, valamint 1985-ban, a Love Boat (itthon Szerelemhajó) egyik epizódjában tűnt fel.

A Huggy Beart alakító Antonio Fargas azonban még ma is meglehetősen aktív, bár nem biztos, hogy mindenki megismerné az annak idején Starskyékat segítő laza néger srácot, aki jelenleg Chris Rock szituációs komédiájában, az Everybody Hates Chris-ben visszatérő szereplő. Ő a sorozat előtt ugyancsak tévés epizodista volt, mint ahogy pár filmben is feltűnt (például a Shaft-ben), de egészen a fent említett, 2007-es sorozatba való beszállásáig, a Starsky és Hutch végeztével nem találta meg nagyobb tévés szerep. A MacGyver-ben, az LA Heat - Halálos páros-ban vagy a Miami Vice-ban való vendégeskedés nem volt a pálya csúcsa, és mozifilmekkel sem nagyon bombázták Fargast, inkább kisebb, olykor videofilmek epizódszerepei segítségével próbált evickélni a pályán. Napjaink egyik legdivatosabb sorozata, a Hősök első részében is szerepelt - pechére azonban nem a megvágott, tévébe is kerülő változatban.