Meghalt az Alfa holdbázis professzora

Vágólapra másolva!
89 éves korában elhunyt Barry Morse, akit a magyar nézők leginkább az Alfa holdbázis-ból ismerhetnek, de pályája során százhúsznál is több szerepben feltűnt.
Vágólapra másolva!

Február 2-án Londonban hunyt el Barry Morse filmszínész - a hírt barátja és önéletrajzának szerzőtársa, Robert E. Wood erősítette meg. Mi, magyarok leginkább a hetvenes évek klasszikus sci-fi sorozatából, a jelenleg a Filmmúzeumon futó Alfa holdbázis-ból ismerhettük, ahol Victor Bergman professzor szerepét játszotta az első évadban.

Szerepét a sorozat nyomán készült egészestés játékfilmekben is megismételte, így például Az idegenek támadásá-ban vagy Az utazás a fekete napon át-ban is láthattuk Victor Bergmanként. Morse az IMDb tanúsága szerint 1942-től filmezett, pályafutása alatt több mint százhúsz filmes és tévés szerepben tűnt fel.

Az amerikaiak bizonyára a hatvanas évek kultsorozatából, A szökevény-ből ismerik legjobban - ez alapján született egyébként a Harrison Ford és Tommy Lee Jones főszereplésével készült, azonos című film is. Morse itt a szökevényt üldöző rendőrt, Philip Gerardot játszotta négy évadon keresztül, és ezzel, saját bevallása szerint, a "nemzet által legjobban utált emberré" vált.

A színész egészen 2005-ig játszott, az utóbbi időben már inkább csak tévés produkciókban. Olyan sorozatok egy-egy epizódjában láthattuk, mint például a Kung Fu vagy a Nikita, a bérgyilkosnő.