Idén is megkapjuk a dózist

Vágólapra másolva!
Régebben még sokéves késéssel nézhettük a honi tévékben az amerikai és egyéb nemzetiségű sorozatokat, azonban mostanság már az is haragra gerjeszti a rajongókat, ha egy hazai kereskedelmi adó egy évet merészel várni egy külföldi sorozatpremierrel. A legtöbb néző persze nem veszi észre, ha évad vége van, csak szomorkásan konstatálja, hogy eltűnt kedvenc szériája. Most azokra pillantunk rá azonban, melyek idén jönnek a magyar tévékbe: lesz Terminator, Grace klinika-tesó, rumos Dallas, bankrablós és fiatal ügyvédes sorozat is, némelyik már márciusban kezd.
Vágólapra másolva!

A gyors premier kockázatos, hiszen nemegyszer előfordult már, hogy az itthon remek nézettséget hozó sorozat Amerikában, mint évad végén kiderült, nem váltotta be a reményeket és az amerikai csatorna kíméletlenül törölte műsoráról, aminek eredményeképp a magyar rajongók kielégítetlenül maradtak - elég csak a Rejtélyek városá-ra gondolni, mely a kinti premiert követően alig fél évvel került az RTL Klub műsorára.

Ennek ellenére nem ritka a sorozat (kinti) első évada közbeni magyar premier, bár az is igaz, hogy ezzel az eszközzel leginkább a kábeltársaságok élnek. Gondoljunk csak arra, hogy az AXN tavaly, alig két hónappal az amerikai bemutatót követően leadta a Jericho című sorozatot, mely idővel a TV2-re is megtalálta az útját (hogy utána a totális érdektelenség miatt le is kerüljön a műsorról). Ugyancsak évad közben mutatta be a Viasat 3 a 2007-es év tavaszán a Férfi fán terem (Men in Trees) című Alaszkában játszódó dramedyjét vagy a kivételt erősítő szabályként a TV2 a Hősök-et, mely utóbbi esetében nem kellett félni holmi műsorról való levételről, hiszen az amerikai NBC már az első pár epizódot követően berendelte a széria második évadát is, amely 2007 őszén kezdődött el.

A csatornák nem az őszi nézettségek alapján vásárolnak be, hanem már jóval a premier előtt elutaznak a csatornák programigazgatói, hogy saját szemükkel vizsgálják be a pilotokat, a különböző sorozatok első részeit. Ezek alapján a gyártó stúdióval megkötik a szerződésüket, hacsak nincs eleve olyan több évre szóló megállapodásuk, mint mondjuk a TV2-nek az NBC Universallal, mely automatikusan a csatornára irányítja az olyan NBC Universal által gyártott sorozatokat, mint mondjuk a Doktor House, a Mélység fantomja, a Monk, a flúgos nyomozó, a Psych - Dilis detektívek vagy éppen a már említett Hősök.

Ne menjenek sehová!

Az RTL Klub 2008 egyik legnagyobb durranását hozza el Magyarországra, a Terminator: The Sarah Connor Chronicles című akciósorozatot. Akárcsak az USA-ban, úgy az idei szériák közül az akciós sci-fi durranhat legnagyobbat itthon, főleg, A titok nyitja természetesen a sorozat alapját képező film, illetve annak folytatásai, így máris nem akad fenn a szemünk a remek premieren, hiszen, ha valamit remekül el lehet adni a tévénézőnek, akkor azok az ismert mozis franchise-ok.


Sarah Connor Chronicles

A főszerepben a 300-ból is ismert Lena Headey fog domborítani Linda Hamilton utódjaként, shotgunnal a kezében, míg John Connort a Hősök népszerű meleg karakterét, Claire barátját, Zachet is játszó Thomas Dekker fogja alakítani, akit Summer Glau képében egy nőnemű Terminátor fog védelmezni a jövőből érkező veszedelemmel szemben. Ráadásul nem szabad elfeledni, hogy a Terminátor 2. részében történtek miatt Sarah Connor nyomában van az FBI is, akik mindent megtesznek a nő elfogása érdekében, így hiába tornyosul Connorék előtt a Skynet megsemmisítésének problémája, folyamatosan menekülniük kell.

Érdekes módon a Sarah Connor Chronicles mellett idén nem volt akkor durranás, mint mondjuk tavaly a Shark - Törvényszéki ragadozó, Hősök vagy a nemsokára a Viasaton bemutatandó Testvérek, de mindenféleképp említésre érdemes a Private Practice című sorozat, mely az idehaza is népszerű Grace klinika testvére. Egy, a Grace klinikából távozó orvos köré építették (nem áruljuk el, ki köré, de az internet ebben is segít). Akár Joey a Jóbarátok-ból, aki Los Angelesbe költözött, hogy megvalósítsa önmagát. Ha a nézettségi adatokat nézzük, akkor az ABC szériája a legnépszerűbb újoncsorozat, ami nem is csoda, hiszen a Grace klinika egy ideje már Amerika kedvence, a nézettségi toplisták vezetője.


Private Practice

A Private Practice is természetesen az RTL Klubra tart, s minden bizonnyal remekül ki fog jönni a Grace kliniká-val és annak nézőit - akárcsak Amerikában - behálózza. Az új klinika fő profilja a megtermékenyítés, ez olykor elég bizarr, de legtöbbször igen drámai szituációkat kreálhat. Nem akarjuk leírni, hogy ki lesz a főszereplője a sorozatnak, hogy a hazai néző izgulhasson, de a többi állandó szereplő nevét látva (Paul Adelstein, Taye Diggs, Amy Brenneman, Tim Daly, Audra MacDonald), azonnal tudatosul bennünk, hogy nem egyszemélyes szériára kell számítanunk.


Dirty Sexy Money

Ugyancsak az RTL Klub csapott le a Dirty Sexy Money című újkori családtörténetre, melynek főszereplői a Darlingok. A beszédes név (darling = drága) egy afféle médiás dicsfényben sütkérező, hírességekből álló kirakatcsaládot fed, amelynek természetesen nem olyan az élete, mint ahogy az megjelenik a lapokban vagy a televízióban. Ugyanolyan kicsinyes, mindennapi mocsok borítja a négy fal közti életüket, mint sokakét, s ezen mocsok eltakarítását egy ügyvédre bízzák, akinek halála után fia veszi át a stafétabotot és lép be a számára még ismeretlen világba, ahol meglehetősen sokkoló élmények várják. Kénytelen eldönteni, hogy hagyja-e magát és meglehetősen tiszta lelkét beszennyezni Darlingék által. A Dirty Sexy Money főszerepében az a Peter Krause játszik, aki 5 ávadon át bizonyított a Sírhant művek-ben, majd pedig az Elveszett szoba című minisorozatban, de a mellékalakok között olyan arcokkal is találkozhatunk, mint Donald Sutherland, aki, mondanunk sem kell, hogy a Darling família feje.