Eltűnhet kedvenc sorozatszereplőd

Vágólapra másolva!
Ha már egyszer fix heti programra, sorozatepizódra rendezkedik be valaki, akkor nyilvánvalóan arra kíváncsi, hogy a megszokott szereplők, karakterek miképpen viselkednek különböző szituációkban, hogy követik a történet alakulását. Ezért tud fájni, ha a főnökség eltüntet egy jellegzetes karaktert - de öröm is tud lenni, ha jól pótolják valakivel.
Vágólapra másolva!

Bár igaz, hogy van, amikor az embert az billenti ki a fásultságából, amikor valaki egy sorozatban elhalálozik, mégis, a radikális váltások ritkán sülnek el jól. Gondoljunk csak bele: mi lenne a 24-gyel, ha nem Jack Bauer lenne a főszereplő, ha valami furmányos túszejtés során egyszer ő halálozna el az összes mellékszereplő helyett?

Nyilvánvaló, hogy az egy főszereplővel operáló sorozatok ki vannak szolgáltatva a hőst alakító színésznek, így ha ő úgy gondolja, hogy távozik, akkor nem lehet sok mindent tenni ellene. Nem is olyan régen Mark Harmonnak, az NCIS főszereplőjének lett elege a sorozat főnökének menedzseléséből, és kvázi ultimátumot intézett a gyártó CBS-hez. A csatorna végül a színész mellé állt, és a sorozat kreátorát, Mark Bellisariót bírták távozásra.

De gyakran előfordult, hogy egy színészt nem sikerült megtartani, hogy önszántából vagy az alkotók "gonoszságából" távozott az élők sorából - és bizony ilyenkor a néző gyakran úgy döntött, hogy követi a főszereplőt, és orvul elkapcsol korábban annyira kedvelt sorozatáról. Nézzünk pár, szereplőkkel történt emlékezetes kavarást!

Richard Dean Anderson - Csillagkapu

Jack O'Neill, az SG-1 főnöke, a Csillagkapu-csapat arca volt talán a sorozat egyik legjobban eltalált figurája. Fanyar humorával mindenkit levett a lábáról, és társaihoz fűződő viszonya érdekes karakter-interakciókat eredményezett, azonban a sorozat nyolcadik évadának végén Anderson úgy döntött, hogy dobbant, lepihen, másfele próbál nézelődni (az más kérdés, hogy azóta sem szerepelt sehol.)

Távozása, bár nem rázta meg a közösséget annyira, hiszen a jól ismert csapat együtt maradt, és elsőre a nézettségen sem látszott meg, azonban nem lehet elmenni azon tény mellett, hogy nélküle már csak két évadot tudott végigkínlódni a sorozat, mert bár nem ugrásszerűen, de szép fokozatosan leépült a nézettsége. Anderson persze hű maradt a társaihoz, és még egy-két fontos részben visszatért (a 200. ünnepi epizódot például a világ minden kincséért sem hagyta volna ki), azonban ezek csak pillanatnyi felvillanások voltak, hasonlóan a spinoffbeli, Csillagkapu: Atlantisz-os felbukkanásaihoz.

Nem mondjuk el, ki - A szökés

A Szökés tipikusan azon sorozatok közé tartozik, mely sok szereplővel próbál operálni, és bizony olykor az új szereplőknek is helyet kell szorítani - ráadásul, ha a második évadot tekintjük, az sem lett volna túlságosan valószerű, ha mind a nyolc szökevény egérutat tud nyerni. Nem is nyertek, alig páran maradtak, akiknek a zöme még nagyobb kulimászba került - konkrétan a panamai Sona nevű börtönbe.

Azonban a nézők szemszögéből az sem különösebben izgató érzés, ha hullanak a karakterek, mint a legyek. Ekkor gondolhatja a néző, hogy ha a főszereplőknek még így sem eshet bajuk, minden rendben, lehet nyugodtan tévézni, nem lesz nagy baja a kedvencnek, legfeljebb kap egy taslit, netán amnéziás lesz pár részre.

Ezt meg is érezték a készítők, így sokak döbbenetére a harmadik évadban az egyik főszereplő is fűbe harap. Bár sokan azt jósolták, hogy ilyen húzást nem lehet büntetlenül megúszni, a sorozat amerikai nézettsége mégsem csökkent, sőt, némileg emelkedett is. A nevet még titkolnánk, mivel sokan az RTL Klub tempójában haladnak.

James Caan - Las Vegas

Meglehetősen aktuális példa a Las Vegas főnökének, James Caannak távozásával kapcsolatosan a sorozat megszűnése, hiszen az első négy évadban a volt CIA-s Nagy Edet alakító színész pár évnyi sorozatozás után ismét filmezni szeretett volna. Ez épp kapóra jött a készítőknek, hiszen az NBC csatorna csak azzal a feltétellel rendelte meg az ötödik évadot, hogy csökkentenek a széria előállítási költségein.

Ennek szellemében James Caan távozott, s jött helyére az olcsóbbnak számító, de ugyanolyan karakteres és ismert arc, Tom Selleck, azonban a hajdan 15 millió körüli nézettséggel bíró, jópofa, minden ízében bohém, kaszinós életérzést sugárzó Las Vegas nem tudta kiheverni a nagyfőnök távozását, így a sorozat a sztrájk miatt is kénytelen volt beérni egy csonka ötödik évaddal és egy levegőben maradt "folytatása következik" kiírással. Valóban következik?