Egy felejthetetlen bajusz a múltból: Magnum

Vágólapra másolva!
A június 11-én nemzeti ünnepét ülő Hawaii mindig kedvelt helye volt a filmeseknek, tévéseknek, és nem csak nyári úticélként: számos film forgott itt, olyan nagy volumenű alkotások is, mint a Jurassic Park, a Waterworld vagy a Pearl Harbor. Tévés produkciók közül a Lost-ot készítik a szigeten, de innen származik kedvenc bajszos nyomozónk, Magnum is - utóbbi épp húsz éve tette le a fegyvert, de kalandjai a mai napig szórakoztatók.
Vágólapra másolva!

A történet szerint is Hawaiin játszódó (nem csak ott forgatott) Magnum talán azért válhatott kultsorozattá, mert egy olyan életet mutat be, amilyet valahol minden férfi szeretne magának: az örökké napfényes környezet mellett a címbeli magánnyomozót azért is irigyeljük, mert csak akkor dolgozik, amikor kedve van hozzá, de - egy barátja jóvoltából - így is a legmenőbb sportkocsival jár, és szép kis luxusvillában lakik.

Emellett van egy minihűtője, amiből látszólag sosem fogy ki a sör, plusz annak ellenére ragadnak rá a nők, hogy rondábbnál rondább ingeket hord. Ezért cserébe pedig csak egy kis lövöldözést, verekedést kell elviselnie néhanap - de hát ki ne vállalna be ennyit? Persze Magnumnak sem volt mindig ilyen könnyű, a történet szerint sok időt lehúzott a katonaságnál, harcolt Vietnamban is, úgy is felfoghatjuk tehát, hogy jól megérdemelt pihenését tölti Hawaii-on.

A magánnyomozó sem lenne azonban ugyanaz a színész nélkül, aki játszotta: Tom Selleck olyannyira összeforrt a figurával, hogy egyrészt már meg sem ismerjük bajusz és/vagy hawaii ing nélkül, másrészt évek óta elborzadva hallgatjuk, hogy egykori szerepét kikre bíznák rá egy tervezett új változatban - George Clooney, Vince Vaughn, Tom Cruise és Will Ferrell, legújabban pedig Matthew McConaughey neve is felmerült.

A sorozat, melynek remake-jét jogosan tarthatják szentségtörésnek a rajongók, eredetileg 1980 és 1988 között futott a televízióban. Elég hamar igen népszerűvé vált, az első öt évben folyamatosan a húsz legnézettebb műsor között volt az Egyesült Államokban. A sikerhez Magnumon (és a történeten) kívül még legalább három jól eltalált karakter hozzájárult: Higgins, az angol nemes, aki két dobermannjával, Zeusszal és Apollóval felügyel a házra; Rick, a bártulajdonos és T. C., a pilóta.

IMDb

Mindhárman remek zsánerfigurák, akik jól kiegészítik egymást. Magnum lazaságával éles ellentétben áll például Higgins megrögzött szabálykövetése, és utóbbit T. C. is szívesen bosszantja azzal, hogy következetesen Higgy Babynek hívja. Az őket alakító színészek közül T. C. megszemélyesítője, Roger E. Mosley a legérdekesebb, lévén az egyik első afro-amerikai, aki televíziós rendezőként sikeressé tudott válni. John Hillerman (Higgins) rengeteg színdarabban játszott, Larry Manetti (Rick) pedig számos sorozatban kapott vendégszerepet.

Van a sorozatban még egy figura, aki - akárcsak Columbo felesége - soha nem jelenik meg a képernyőn, mégis fontos szerepet játszik a történetben: ő Robin Masters, az elismert író, aki Magnum rendelkezésére bocsátja hawaii birtokát. A készítők eredetileg úgy tervezték, hogy az utolsó részek valamelyikében bemutatják Robint, méghozzá nem is akármilyen vendégsztár, Orson Welles személyében - a világhírű színész-rendező azonban elhunyt, mire a sorozat a végéhez ért.

Mindenesetre a Magnum alkotói így is számos hírességet nyertek meg egy-két epizódra, a nyolc év alatt feltűnt például Frank Sinatra, Ernest Borgnine, Miguel Ferrer, Angela Lansbury vagy épp Sharon Stone - igaz, utóbbi a forgatás idején, 1984-ben még nem volt igazán híres. Az Elemi ösztön későbbi sztárjánál egy évvel korábban Shannen Dohertyt is láthattuk a sorozatban, aki csak 1990-ben, a Beverly Hills 90210-nel tett szert igazi népszerűségre.

A Magnum főcíme:


De visszatérve a készítők elképzeléseire, a sorozat fináléja végül nem csak Orson Welles halála miatt alakult másként: Magnum a hetedik szezon végén eredetileg halálos lövést kapott volna, de a nézők részéről ezt olyan hatalmas felháborodás követte, hogy a sorozatot adó CBS inkább visszahívta a szériát és ezzel együtt a magánnyomozót egy nyolcadik, immár valóban befejező évadra.

Akár csodálkozhatnánk is azon, hogy a Magnum ilyen sokáig képernyőn maradt, hisz eredetileg csak egy másik sikeres (ám Magyarországon nem látott) krimisorozat, a Hawaii Five-O helyett indult el - a stúdió egyszerűen nem akarta felszámolni hawaii telephelyét, így belevágott egy újabb produkcióba, amely a szigeten játszódik.