Sorozatban a zseniális szélhámos

Vágólapra másolva!
A Duna TV jóvoltából a Pétervári banditák, illetve A Mester és Margarita után újra bepillanthatunk az orosz sorozatgyátás érdekes világába.
Vágólapra másolva!

Ezúttal ismét egy regényfeldolgozással, az Aranyborjú-val ismerkedhetünk meg, amely az egykor itthon is népszerű Ilf-Petrov szerzőpáros egyik könyve alapján készült. Az eredetileg trilógiának indult műből csak két rész született, a 12 szék után az 1931-es Aranyborjú. A regényből 2005-ben készült el egy nyolcrészes sorozat, ezt láthatjuk most a Duna TV-n.

A történet középpontjában egy zseniális szélhámos, Osztap Bender áll, akinek leghőbb vágya, hogy milliomos legyen. A cél érdekében nem riad vissza semmilyen eszköztől, tisztességtelen vállalkozásaival bejárja az egész Szovjetúniót - mindeközben természetesen kirajzolódik egy szatirikus, ám így is elég pontos kor- és társadalomrajz.

"Ez nem Rio de Janeiro" - mondja Bender a műben, és a mondatot annak idején Budapest utcáin is idézgették, utalva a szovjetekéhez hasonló berendezkedés visszásságaira. Az Aranyborjú egyébként más módon is bekerült a magyarok tudatába, 1974-ben ugyanis Szinetár Miklós rendezett a könyvből egy tévéjátékot, Darvas Ivánnal a főszerepben.

Az orosz sorozat főszerepét a hazájában igen kedvelt és többször díjazott színész, Oleg Menysikov játssza, akit olyan filmekben láthattunk, mint a Csalóka napfény vagy A kaukázusi fogoly. A széria első része kedden 19.30-kor kerül adásba, a továbbiakban pedig hétfő kivételével minden hétköznap látható.