Vágólapra másolva!
Franciaország nemzeti ünnepe alkalmából a Duna Televízió július 14-ét és az azt megelőző hétvégét a francia kultúrának szenteli.
Vágólapra másolva!

Játékfilmek, televíziós sorozatok, ismeretterjesztő és dokumentumfilmek egyaránt megtalálhatók a három nap változatos kínálatában.

A francia forradalom eseményeivel két film is foglalkozik, A királyné nyakéke című nagyszabású, látványos angol film és egy Marie-Antoinette életét és halálát bemutató francia alkotás. Az előző egy olyan megtörtént eseményt dolgoz fel, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az utolsó francia király és királyné a guillotine alatt végezte. (A történetből egyébként Szerb Antal is írt egy regényt).

A franciák utolsó királynéjának életéről sok-sok legenda maradt fenn, de a Marie-Antoinette című dokumentum-játékfilm alkotói arra a kérdésre próbálnak korabeli dokumentumok alapján választ találni, milyen volt a tragikus sorsú asszony a valóságban?

Más ismerős figurákkal is találkozhatunk a hétvégén: július 12-én délután Arséne Lupin, a zseniális szélhámos szórakoztatja a nézőket, szombat és vasárnap este pedig a franciák egykor hatalmas népszerűségnek örvendő énekesnője, Dalida köszön be, akinek életét egy kétrészes, zenével teletömött filmben dolgozta fel Joyce Bunuel.

Szombat este 20.15-kor látható egy szórakoztató és látványos film, a Moliére, amely azt kutatja, hogyan olvadt egybe a szerző élete és munkássága. Éjszakánként természetesen francia művészfilmek is mennek a Duna TV-n, szombaton Robert Bresson A zsebtolvaj című filmje, vasárnap pedig az Yves Montand főszereplésével készült Kettőnk titka.

Július 14-én képernyőre kerül még egy átfogó útifilm, a Párizs, a romantika városa, mely a francia főváros leghíresebb, emblematikus helyszíneivel ismerteti meg a nézőket.