Új nők a pult mögött

Vágólapra másolva!
Nem az 1977-es csehszlovák sorozatról lesz szó ezúttal, hanem inkább pincérként és pultosként melózó fiatalokról, akik tévében próbálnak népszerűségre szert tenni. Reneszánszukat élik a valóságshow-k a magyar televíziókban: mindhárom nagy kereskedelmi tévé indít ilyet ősszel. Most az első hazai reality újjászületését, a Viasat3 által bemutatott tizenegy reménykedőt néztük meg, akik szerint fő a buli, de a nyeremény, a kocsi sem jön rosszul.
Vágólapra másolva!

A valóságshow szó hallatán Magyarországon minimum illik fintorogni, szemöldököt összehúzni és fáradt sóhajokat eleresztve fejet csóválni, hiszen társadalmilag erősen megvetett, lejáratott tévés műfajról van szó. Ennek ellenére természetesen az ellenzők, a panaszosok nagy része mindig tudja, ki kicsoda az adott show-ban, kinek volt konfliktusa a párnára ragaszott rágógumi vagy egy ebéd közbeni szellentés miatt, azaz minden szörnyülködés ellenére sok százezres, milliós nézettséget mér az AGB Nielsen, mikor valóságshow kerül a képernyőre. Senki nem nézi, de mindenki látja - titokban sokakat érdekel, de ezzel nem illik hencegni.

2008 ősze is részben erről szól majd a tévében. A TV2 az USA-ban amúgy is reality-formátumnak tartott Idol-klónból, a Megasztár-ból csinál valóságshow-t úgy, hogy naponta mutogatja a palacsintát sütő vagy gokartozó szereplőket az Aktív-ban, de közben Hargitai Beával is forgat a még ma sem túl biztonságos Kolumbiában egy sztárkövetős műsort (ilyesmi volt Győzike, illetve a Kordáék a világ körül is, más adókon). Az RTL Klub celebeket válogat, hogy kitegye őket egy dzsungel szélén, hogy különféle próbáknak tegye ki őket, de a Story tévé sem akar kimaradni a jóból, szintén készít valóságshow-t, méghozzá szerencsétlen hajléktalanokkal.

A Viasat3 egy ideje már dédelgette a Bár feltámasztását, de egyrészt a háromévadnyi ValóVilág és a két évadot megélt Big Brother meglehetősen lefárasztotta a napi reality formátumát, másrészt kevésbé volt kockázatos és drága a heti valóságshow: ezekből pedig több is készült a csatornán, ilyen volt a tényleg vicces és jópofa Lúzer FC, a Sofőrök vagy a már említett kalandozás Gyurival és Klárikával. Most van pénz és elszántság, a most 6-7 százalék körül mozgó csatorna pedig hozzányúl ahhoz a műsorhoz, mely viszonylag kellemes emlékeket ébreszt abban az alig pár tízezer nézőben, akik követték akkoriban, 2001-ben, az egyszázalékos nézettségű Viasaton.

Tizenegy játékossal indul a második felvonás, kedves arcú modell-lánytól profi mixeren át a sörözőtulajig számos karakter képviselteti magát a műsorban, a tizenkettedik játékost pedig később maguk a versenyzők választják ki a jelentkezők közül. "Nem arról van szó, hogy hat érdekes férfi vagy éppen dekoratív hölgy naphosszat a kanapén fekszik és trécsel. Mi elsősorban tehetségeket kerestünk, akiknek tényleg van affinitásuk a vendéglátáshoz" - mondja Hámori Barbara, a Viasat3 programigazgatója.

"A hosszú szünet csak jót tett a produkciónak: nem egy lejárt dologról van szó, az emberek ugyanakkor kellemes nosztalgiával emlékeznek a műsorra" - teszi hozzá Majka, aki a produkció műsorvezetőjeként került a képbe. A VV-vel feltűnt, a Viasat által mostanában gyakran favorizált Majka szerint külön csavar a történetben, hogy a tizenkettedik játékost - egy nőnemű versenyzőt - a már meglévő Bár-munkások választják ki a gondosan előszelektált jelöltgárda soraiból. A stáb szerint a nagy szociológiai kísérletben külön érdekes lesz, miképp választanak: gyengébb kislányt, nagydumás, erőszakos nőt, miféle ellenfelet néznek ki maguknak? Hiszen valahol a lényeg mégiscsak a nyeremény, az ismertséggel (esetleges népszerűséggel) járó előnyök mellett, nem a kellemes társaság a fontos.

12 hétig tart a műsor

A játék tizenkét hétig tart majd, ez idő alatt a versenyzők élete a Bár (Symbol, Óbudán) és átmeneti, közös otthonuk között zajlik majd. A családi ház, ahol a fiatalok munkaidő - várhatóan kétszer hat óra - után álomra hajtják majd a fejüket, mindössze egyutcányira fekszik a Bártól. Szerfelett szűkös mozgástér ez, bár tény, hogy rokonok, barátok is keveredhetnek a vendégek soraiba munkaidő közben, akik - ha kijátszották a lankadó figyelmet - időről időre friss, taktikai szempontból hasznos külvilági hírekkel láthatják el a Bár dolgozóit.

Forrás: [origo]

Még több fotó itt!

A versenyzők eddig még csak pár közös fotózáson vettek részt, de a takaros, jó kilátással bíró vityillóban lesz alkalmuk közelebbről is megismerni egymást. Erre minden lehetőségük meglesz, mivel a stábtól kapott információ szerint a két hálóból csak az egyiket használhatják, az pedig még a legnagyobb jóindulattal sincs húsz négyzetméter. Igaz, hetente hullnak majd a fejek, a tizenkettedik hét végére pedig csak a legrátermettebb vendéglátós és/vagy a legszimpatikusabb személyiség maradhat a Bár alkalmazásában. Próbatételek pedig lesznek bőven: a jatt a játékosoké, de büntetés és jutalom eszköze is egyben, hiszen csodálatosan lehet úgy konfliktust szítani, ha a bármenedzser az egész összeget az egyik pincérnek vagy pultosnak adja, mondván, hogy a többi léhűtő semmirekellő, naplopó pernahajder csak henyélt naphosszat.

Kocsival megy haza a győztes

Nem jár rosszul az, aki utoljára hagyja el a házat és a pultot: a győztes jutalma egy Hyundai autó, a három dobogós helyezett hozzáértését pedig üzletvezetői állással honorálja maga a Bár, vagyis a létező, üzemelő vendéglátóipari egység. Nem utolsósorban pedig ott a reklámérték, ami a vendéglátóiparban és médiában nyomuló ifjú tehetségek számára mindennél fontosabb - van, aki állítólag csak a buli kedvéért játszik, de a többség akar is valamit kezdeni magával a show után.


Itt vannak a szereplők

A győztes személye csak decemberben derül ki, de a sajtótájékoztató után a taxiban a korosodó sofőr bácsi, miután gondosan végignézte a 12 fotót (volt rá ideje, hiszen óriási dugóban rostokolt a kocsi), határozottan rábökött az utolsó fényképre, melyen egy feketeinges, körszakállas, magabiztos fickó volt látható. A taxis szerint tehát "egészen biztosan ő nyeri a játékot", a baj csak az, hogy ő a bármenedzser, és nincs is a heti kiszavazásban érdekelt próbálkozók közt.