Friderikusz: Amilyen az ország, olyan a tévéje

Vágólapra másolva!
A Megasztár-ba negyedikként érkezett zsűritag szereti a show-t, de annak nem örül, hogy újfent hívogatják a bulvárlapok. Úgy látja, hogy az MTV nyomasztó állapotban van, nézhetetlen, de ő már aligha segít rajta, mert tévéelnök sem akar lenni a 2002-es próbálkozás után. Friderikusz eddig címmel kiadott egy könyvet, és a jelek szerint most lepihen, és talán valamilyen internetes tévével tér vissza - legalábbis egyre jobban érdekli a téma.
Vágólapra másolva!

Miért pont most jött ki egy életrajzi könyvvel?

- Nincs benne semmi tudatosság. Most szabadultam fel, korábban nagyon intenzíven csináltam a Friderikusz Most-ot az ATV-n. Mihancsik Zsófi a vége felé már mondogatta, hogy meg kéne írni, mert mindig sztorizgattam. Ő javasolta, hogy legyen könyv belőle, mert ezek a történetek jellemzőek az elmúlt tízöt-húsz év televíziózására. Július, augusztus épp elég volt arra, hogy átgondoljam ezt az egészet. Bár nem akarok én már sokat a magyar televíziózástól, de azt sem szerettem volna, hogy a könyvnek amolyan lezárás jellege legyen. Magamnak megfogadtam, ha leülünk Zsófival, nem rakom be a szokásos kontrollt, amivel persze amúgy el vagyok látva. Azt hittem, hogy sokat fogok húzni belőle, de nem tettem meg végül: 400 oldal, talán sok még így is.

Per nem lesz belőle? Még több ellensége lesz, mert rendesen beszól a TV2 korábbi vezetőségének, Fábrynak és másoknak.

- Finoman fogalmaztam például a TV2 korábbi vezetésével kapcsolatban is. Semmiféle pletykát nem mondtam, egy mechanizmus működését írtam le. A könyvemet két jogász átolvasta, és megvannak a dokumentumok, amiket elő tudok venni, ha szükség lesz rájuk.

Pálffy István nem örült annak, amit magáról olvasott, állítólag perel.

- Pálffy esetében egy lehetetlen dolgot kellett rendbe tennem. Egy ember, aki tizedannyit dolgozott mint én, csak délután járt be, és nem átallott időnként illuminált állapotban műsort vezetni, azt állította, és szeptemberben is ott volt ez a blogján, hogy én kitalicskáztam a pénzt a TV2-ből, miközben nem volt mögöttem teljesítmény. Ezért a mondatért is gondolom, hogy illuminált állapotban töltötte azt a pár évet, meg láthatta ezt sok-sok néző is. A Gyerekszáj-nál semmi nem volt nézettebb a kereskedelmi televíziózásban, 3,2 millió volt a legjobb eredmény, 2,8 millió volt az átlag, ma másfél milliónál már ünnepelnek. Az árnak a hétszeresét kereste rajta a televízió. Az Osztálytalálkozó 2,5 millió is volt, 1,6 is volt. Miket beszél ez az ember? Nem mondom, hogy keveset kerestem, de természetesen nem a tévézésből gazdagodtam meg. Én nem az a producer voltam, aki mindent kispórolt a show-ból. Mikor arról volt szó, hogy Alain Delon és Belmondo jönne kétszer negyvenezer dollárért, akkor mondtam, jöjjenek. De két magángépet kértek az adás napján, kétszer 12 ezer dollárral dobva meg a költségvetést! Az adás így nem lett nyereséges, de a következő kettő, melyben nem volt világsztár, kitermelte a profitot. Én is nagyon szép pénzeket kerestem, de sokat is kockáztattam, bankkölcsönöket vettem fel negyven százalékos kamatra, 1991-ben. Ha kevesen nézték volna, nagyot buktam volna.

Melyik tévén tudja magát elképzelni egy év múlva?

- Ha nézem a két kereskedelmi tévét, nem látom, mi lenne nekem való, amerre tendálnak, az engem nem érdekel. A közszolgálati televízió pedig halott, és ezt nagyon komolyan gondolom, orvosilag is tudnám bizonyítani. Nem is lenne hova integrálódnom. Én már képtelen lennék arra, hogy hazugságvizsgáló gép mellett kérdezzek ki embereket, vagy Argentínából mutassam be a magyar többcsillagos hírességeket.

Nyáron arról volt szó, hogy szabadságra megy egy évre. Árpa Attila volt ennyire meggyőző vagy a Megasztár?

- Amikor a második vagy a harmadik sorozat nagydöntőjét láttam, akkor volt bennem egy olyan érzés, hogy de jó lenne oda tartozni! A kollektív élmény vágya ott van mindig bennem. A focit nem szeretem, de a futball-vébék végét is nézem, a döntőt biztosan, pont a közösségi érzés miatt. Az emberiség utolsó kollektív élménye az olimpia és a foci vébé. A Megasztár-élmény is ilyet adott, a képernyő előtt ülve. Visszatérve a műsorra, felhívott Árpa nyáron, de nem tudott meggyőzni, még pénzügyi alku sem volt. Be voltam táblázva, de szeptemberben megint el kezdett unszolni. Ugyanannyiért, amit először ajánlott, végül belevágtam. Egy kérésem volt csak, hogy a szerződés ne legyen több mint másfél oldal, hogy velem ne írassa alá a TV2, hogy lemondok mindenről, életem s halálom a TV2 kezében. Kinőttem már ebből. Megértették, s másfél oldal volt a szerződés.

Nem bánta meg?

- Csak a bulvárlapok miatt. Hat éve komoly műsorokat csinálok, közben hál'istennek kikoptam a bulvárból. Minden, amit évekig építgettem, az egyik reggelre leomlott, s megint ott találtam magam, mint egy bulvárszereplő. A könyv kapcsán is lesz min csámcsogni, de az nem baj. Az sem baj, ha a benne szereplők mindent letagadnak. Szerintem nekem jogom van a saját életemet megírni, történeteket pedig nem fogok megmásítani. Ha kínos, hát kínos. Egykori magamat is kritizálom benne jócskán.

A TV2 ajánlott más munkát is?

- Még korábban, a Megasztár előtt. Velem eredetileg akarták vezettetni az Igazság árá-t, de akkor már láttam az angol verziót. A harmadik percben már tudtam, hogy nem az enyém a műsor. Nem azért, mert lebecsülöm, ugyanis ezen én már túl vagyok, évekkel korábban hoztam már kínos helyzetbe embereket én is. Szó volt egy riportműsorról, de most úgy látom, hogy ideje a pihenésnek. Élvezem a szabadságot, töltődnöm kell. Nagyon jól esik, hogy csak úgy kinézek egy koncertet Londonban, s kimehetek, épp a napokban jártam Angliában. Kinéztem októberben két kiállítást Berlinben, találkoztam haverjaimmal, jól éreztem magam három napig. Megcsináltam pár egészségügyi vizsgálatot, egy van hátra, hál'istennek jók az eredmények. Elkezdtem a fogyókúrát, ledobtam 16 kilót, s mindent rendbe akarok hozni, magam körül.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Tévéelnök már nem akar lenni?

- 2002-ben közel voltam hozzá. Aki engem egy kicsit is ismer, tudja, hogy már nem ambícióm a tévé vezetése. 2002 decemberében hoztam el utoljára onnan elnöki pályázatot. Azóta is persze mindig olvasom, hogy Friderikusz Sándor is próbálkozik, de ez kacsa, nem is értem. Nem érdekel az MTV, annyira üres és tartalmatlan, kikoptak onnan a jó szakemberek. Jórészt középszerűek, vagy azon szint alattiak, akik ott vannak. Aki jó lenne, az is leromlik ebben a közegben: Kepesre gondolok. Sok év után visszajött, megnéztem két műsorát, és nem értem. Ez a legtöbb, amit tudok róla mondani: nem értem. Komolyan gondolja az ország mai állapotában, hogy egy 50 perces műsor tárgya lehet, hogy Németországból egy - amúgy nagyon tehetséges - színész idejön, itt helyezkedik el? Becsülettel végignéztem. Már a film lassúságát és hömpölygését sem értem ebben a vibráló korban, miközben azt nyilatkozta, hogy fiatalokkal veszi magát körül, a friss szemlélet miatt. Én amúgy nagyon szerettem Kepes Apropó-it - de az már régen volt. Hogy nem jut eszébe egy ilyen kiváló szakembernek, hogy onnan folytatni már nem lehet?