Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Lassan a kétezres éveket is értékelhetjük egészében, mi azonban inkább nosztalgiáznánk, és a kilencvenes évek tévés termését összegeznénk: számos korszakalkotó sorozat indult ugyanis akkoriban, melyből egy-kettő ráadásul még ma is műsoron van. Megpróbáltuk a legkedveltebb, legnagyobb hatású műsorokat összeszedni, és igyekeztünk sokféle műfajra kitérni, a Jóbarátok-tól a Vészhelyzet-en át az X-akták-ig. Ha valami kimaradt, írja meg nekünk!
Vágólapra másolva!

Már csak a fenti hármasból is látszik, hogy miféle műfaji etalonok születtek meg a kilencvenes években: a szitkomok között azóta se lehet nagyon utódot találni a Jóbarátok-nak (a problémával bővebben foglalkoztunk például itt), a Vészhelyzet és az X-akták pedig a kórházi sorozatok újraértelmezését, illetve a misztikus sorozatok hullámát hozta el a nézőknek.

Indult markáns ügyvédes széria (Esküdt ellenségek) és tinisorozat (Beverly Hills 90210), sőt az első magyar szitkomot is ez az évtized adta a nézőknek. Gyűjtésünk amerikai szereplőit jobbára az AOL Television idevonatkozó negyvenes toplistájából válogattuk, emellé néztünk pár máshonnan származó sorozatot. Fő szempontunk az volt, hogy az adott műsorok mennyire hozták a kilencvenes évek szellemiségét, így például a South Park vagy a Maffiózók - bár 1997-ben, illetve 1999-ben indultak - nem kerültek fel a listára.

Simpson család

Mikor ment? 1989-ben egy karácsonyi különkiadással indult, ezért számítjuk már a kilencvenes évek termékének. Ma is fut, jelenleg a huszadik évadjánál tart.

Miről szól? Egy családról, amelyen állandóan röhögünk, de magunk nem élnénk benne szívesen. A nemtörődöm, részeges Homer és az örök csínytevő, Bart alkotják a férfi vonalat, így gyakorlatilag minden jó tulajdonság a női részbe szorult. A főszereplő azonban Homer, aki megpróbálja kiszívni az élet velejét, minden buliban benne van, és sok dolgot pillanatok alatt elér, amiért másoknak egy életen át kell küszködniük.

Miért szeretjük? Homer életigenlése jó löket lehet a fárasztó mindennapokhoz. Mellesleg sehol máshol nem láttunk még ennyi kulturális utalást és ennyi sztárvendéget, de külön dicséretet érdemel az is, hogy a show még húsz év múltán is friss és hiteles tudott maradni.

* * *

Beverly Hills 90210

Mikor ment? Átölelte a kilencvenes éveket, 1990 és 2000 között futott.

Miről szól? Alapvetően egy ikerpárról (Brendáról és Brandonról), akik vidékről kerülnek be a Beverly Hills-i gazdagok közé, így nemcsak a kamaszkor szokásos problémáival, de a beilleszkedési nehézségekkel is meg kell küzdeniük. A produkcióban aztán olyan kényes témakörök is előkerülnek, mint a nem kívánt terhesség, az öngyilkosság vagy az AIDS. A történetből született egy spin-off is, a Melrose Place, amely ugyancsak a kilencvenes évek emblematikus sorozatává nőtte ki magát.

Forrás: [origo]

Miért szeretjük? Megmutatta, hogy pusztán az emberi kapcsolatok ábrázolásával is lehet jó sorozatot csinálni, és hogy a tiniknek is lehet kényes témákról beszélni, anélkül, hogy demagóggá válna az ember.

* * *

Miért éppen Alaszka?

Mikor ment? 1990-1995

Miről szól? Egy New York-i orvos, Joel Fleischman egy alaszkai kisvárosban kénytelen praktizálni: kezdetben ódzkodik az egész környezettől, minden porcikájával vágyik vissza a nagyvárosi nyüzsgésbe, de aztán megkedveli mind a tájat, mind az embereket - különösen a cserfes pilótalányt, Maggie O'Connellt. Egy kisváros életébe tekinthetünk be, amely tele van lökött, eredeti figurákkal.

Forrás: Getty Images

Miért szeretjük? A filmőrült Edtől kezdve a goromba Maurice-ig zseniális karakterek tarkítják a sorozatot, melyet végig áthat a bagatell drámák és kisszerű csodák hálója, tulajdonképpen az élet megmagyarázhatatlan varázsa.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről