Vágólapra másolva!
Május 9-től láthatjuk a hazai mozikban a J. J. Abrams (Lost, Alias, A rejtély) rendezte Star Trek-et, amivel a Star Wars után a sci-fi műfaj másik klasszikusa is megkapta a maga eredettörténetét - azt a filmet, amelyből kiderül, kik voltak hőseink, mielőtt még történelmet írtak. Mi annak jártunk utána, hogy mi vált belőlük ezután, vagyis hogy mi történt az eredeti, 1966-os tévésorozat szereplőivel.
Vágólapra másolva!

William Shatner (James T. Kirk kapitány)

Shatner a Star Trek után egy évtizedig jóformán csak vendégszerepeket vállalt/kapott, a hetvenes években olyan sorozatok egy-egy epizódjában láthattuk, mint a Kung Fu, a Petrocelli vagy a Hawaii Five-O. Karrierjének aztán egy itthon is népszerű nyomozós sorozat, a T. J. Hooker adott új lendületet, a színész itt a címszereplőt, egy kemény, veterán rendőrt játszott 1982 és 1986 között, valamint nyolc epizódot rendezett is a szériából.

A kétezres évek már egy jóval (ön)ironikusabb szerepet hozott az ekkorra már eléggé elhízott és megöregedett színésznek: Az ügyvédek-ben és a Boston Legal-ban az önimádó Danny Crane-t játszotta, aki ráadásul Kirk kapitányra és az egész Star Trek-re is sűrűn tesz utalásokat. Alakításáért Shatner aztán két Emmyt és egy Golden Globe-ot kapott.

A színész zenei karrierrel is próbálkozott, inkább kevesebb, mint több sikerrel: 1968-as, bemutatkozó albumán például versként olvas fel népszerű dalokat, ami annyira különösen hat, hogy az ilyenformán előadott Lucy in the Sky with Diamonds-t egy 2003-as szavazáson minden idők legpocsékabb Beatles-feldolgozásának kiáltották ki. Az alábbi videó hanganyagából valószínűleg mindenki számára világossá válik, hogy miért:


Leonard Nimoy (Spock parancsnok)

A ma már hetvennyolc éves Nimoy a mostani Star Trek-ben is megjelenik (mint Spock öregkori alteregója), így az ő arcán mindenki megállapíthatja az idő múlását - mellesleg J. J. Abrams tévés munkájában, A rejtély-ben is feltűnik két epizód erejéig. A színészkedés mellett Nimoy rendezőként is viszonylag elismert, ő jegyezte például a harmadik és a negyedik Star Trek-filmet, melyből az utóbbi a többinél jóval humorosabb, családiasabb irányt vett. Spock parancsnok alakítója ezt a vonalat vitte tovább következő rendezésével, a franciából átültetett Három férfi és egy bébi-vel, melyben Tom Selleck, Steve Guttenberg és Ted Danson szerencsétlenkedik egy csecsemővel. Nimoy emellett kiadott két önéletrajzi könyvet, fotóművészként különféle galériákban állít ki, és Shatnerhez hasonlóan ő is megpróbálkozott az énekléssel, szintén kevés sikerrel.

Forrás: [origo]

DeForest Kelley (Dr. Leonard McCoy parancsnok-helyettes)

Az Enterprise hajóorvosát játszó DeForest Kelley sajnos már nem lehet közöttünk, 1999-ben hunyt el gyomorrák következtében. Shatnerrel és Nimoyjal ellentétben Kelley sosem tudott kitörni klasszikus szerepéből, színészi pályafutása a továbbiakban is jóformán abból állt, hogy a Star Trek különféle folytatásaiban szerepelt - ennek ellenére az eredeti színészgárda egyetlen tagja volt, aki sosem jelentkezett önéletrajzzal, visszaemlékezéssel. Utolsó munkájaként A bátor kis kenyérpirító a Marsra megy című rajzfilmhez kölcsönözte a hangját.

James Doohan (Montgomery Scott parancsnok-helyettes)

A főgépész alakítója sincs már az élők sorában, nyolcvanöt éves korában, 2005-ben hunyt el - aktív életet élt, nyolcvanéves korában nemzette hetedik gyermekét. Ahogy az a Csillagflotta tagjához illik, Doohan igazi űrtemetést kapott, a hamvait tartalmazó kapszula tett egy kört a Föld körül, mielőtt visszatért a családhoz. Bár a színész több mint nyolcvan filmes és tévés produkcióban szerepelt, igazából élete végéig Scotty maradt, más jellegű sorozatokban (mint mondjuk a Magnum vagy a MacGyver) csak egy-egy epizód erejéig láthattuk.

Forrás: [origo]

George Takei (Hikaru Sulu hadnagy)

A kormányos szerepébe bújt George Takei - az IMDb tanúsága szerint - összesen száznegyven filmben és sorozatban játszott, de Star Trek-beli alakításán kívül egészen 2007-ig nemigen figyeltünk fel más szerepére. Ekkor azonban bekerült a Hősök stábjába, ahol Hiro Nakamura titokzatos apját kellett megjelenítenie, a következő évben pedig harmadik lett a Celeb vagyok, ments ki innen! angol eredetijében. A színész örömmel üdvözölte Kalifornia állam tavalyi döntését, mely eltörölte az azonos neműek házasodását tiltó törvényt, rögtön egybe is kelt Brad Altmannal, akivel több mint húsz éve együtt vannak.

Nichelle Nichols (Nyota Uhura hadnagy)

Takeihez hasonlóan Nichelle Nichols is szerepelt a Hősök-ben, de őt csak öt epizódban láthattuk. A színésznő a Star Trek sikere után a NASA-nak dolgozott önkéntesként, elsősorban olyan tagokat toborzott a szervezetnek, akik valamilyen etnikai kisebbséghez tartoznak. Számos rajzfilmhez kölcsönözte a hangját (Batman, Pókember, Futurama), ő is kiadott egy önéletrajzi könyvet, társszerzőként pedig egy sci-fi regényt is jegyez.

Forrás: [origo]

Walter Koenig (Pavel Andrejevich Chekov zászlós)

Walter Koenig a Star Trek után csak a Babylon 5-ban kapott komolyabb tévés szerepet, egyébként olyan szériák egy-egy epizódjában láthattuk, mint a Son of the Beach (magyarul Tengerparti fenegyerekek) című Baywatch-paródia vagy a Halálos diagnózis. A színész nem állt meg egy önéletrajzi könyvnél, emlékeiről, tapasztalatairól több írást is megjelentetett. Star Trek-beli kollégája, George Takei esküvőjén ő volt a tanú.