2009 új sorozatainak kétharmada bukik

Vágólapra másolva!
Magyarországon továbbra is a régóta futó sorozatok hoznak nagyobb nézettséget, a néző lassan fogadja be az újat: a hazai tévés premierek nagyobb része nem váltotta be a reményeket. Az USA-ban ősszel mutatkozik be a tavasszal-nyáron gyártott, nagyobb költségvetésű szériák zöme, már látni a trendeket: mi pedig megnézzük, tíz, komoly promóciót kapott újoncból, melyek futottak be, s melyek agonizálnak. Általában az újak harmada marad talpon egy évnél tovább, és már most látható, hogy a 2009-2010-es tévés szezonban sem lesz jobb a túlélési arány.
Vágólapra másolva!

A 2009-ben bemutatkozott tévésorozatok közül jóformán csak a Mentalista emelkedik ki itthon, a többi próbálkozás vagy kudarcot, vagy közepes érdeklődést hozott. A Terminator: Sarah Connor krónikái annak ellenére bukott meg az RTL Klubon, hogy Andy Vajna producer többször is népszerűsítette a csatorna magazinműsoraiban, a Túsztárgyalók mintha nem is lett volna, A rejtély pedig ugyan jó számokat produkált, de nem lett akkora durranás, legalábbis eddig, mint előképe, az X-Akták. Az RTL-en a Hazudj, ha tudsz! eredményei jók voltak, de Chuck számai nem, a csatorna hamar levette, és tovább is passzolta a Coolnak.

A Tv2 bedobta idén a Crusoe-t, a 90210-et, a Donnelly klán-t, az Álomgyári feleség-et, hogy csak a fontosabbakat említsük, de ősszel már visszavonulót fújt, költségtakarékossági okokból - alig volt premier, a Harper-sziget is késő este futott. A csatorna programigazgatója, Kiss Péter egy sajtóbeszélgetésen, novemberben be is vallotta, hogy több százmillióval kevesebb jutott idén új műsorokra - de az RTL is jelezte, hogy idén visszafogottabban költekezett, noha számokat nem említettek a vezetők.

De nézzünk át Amerikába, hiszen onnan kapjuk a főműsoridős filmek és sorozatok kilencven százalékát! Nyár végén, ősz elején kezdődött el a televíziós idény, ekkor indultak el az új sorozatok azon az öt csatornán, amelyeket az ország nagy részében fogni lehet: az NBC, a CBS, az ABC, a Fox és a CW több tucat újonc sorozat mutatott be, és mostanra kiderült, hogy mely tervek berendelése volt jó húzás, mint ahogy azt is megtudtuk, hogy mely pilotok esetében néztek el nagyon valamit a vezetők, a fókuszcsoportok, a kreatívok. Az alábbi sorozatok egy része már itthon is látható, de a többi is előbb-utóbb képernyőre kerül.

-------------------------------------

2009 őszének új sikerei

The Cleveland Show

Mi ez? A hazai premiernek és az azt követő sok ismétlésnek köszönhetően egyre többen ismerik és kedvelik meg a Family Guy című animációs sorozatot a Comedy Centralon. Amerikában Seth MacFarlane sorozatát a Fox sugározza, a siker akkora volt, hogy a csatorna felkérte a készítőt egy spinoff, egy afféle testvérsorozat elkészítésére, ez lett a The Cleveleand Show, melyben, ahogy a cím is mutatja, a Family Guy egyik karakterét, Clevaland Brownt emelik ki környezetéből, elköltöztetik egy új otthonba, új szereplők közé.

Forrás: [origo]

Miért sikeres? A Family Guy 1999 óta megy (itthon is látható már jó ideje), három Emmy-díjat is elvitt, persze a testvérsorozat is sokakat érdekel. A tekintélyes méretű MacFarlane-rajongótábor nem tud betelni a készítő és stábjának ötleteivel, melyek a kissé unalmas Cleveland figuráját is feldobták. Olvasói, nézői reakciók szerint a mellékszereplők is találóak, karakteresek, ettől függetlenül itthon kizárt, hogy ez a műsor nagyobb érdeklődést váltson ki.

-------------------------------------

NCIS: Los Angeles

Mi ez? A korábban Magyarországon a "Tengerészeti helyszínelők" alcímet viselő NCIS Amerikában a hatodik évadra olyan népszerű lett, hogy a készítők és a CBS csatorna a CSI-franchise mintájára úgy gondolták, hogy egy próbát megérne az NCIS mozaiknév kiterjesztése egy másik sorozatra. Így megszületett az NCIS: Los Angeles, melynek szereplői már májusban bemutatkoztak az egyik NCIS-epizódban. Az új sorozat krimi maradt, de jóval akciódúsabb az eredetinél, és nagy súlyt helyeznek benne a technikára, valamint a beépülésekre. Hamarosan a Tv2 vetíti.

Forrás: [origo]

Miért sikeres? A jó felhozó műsor minden újoncnak lendületet ad (magyarán: nagyon nehéz a Barátok közt után megbukni, mert alapból legalább 1,5 millió néző marad a csatornán), az újonc NCIS: Los Angeles-t pedig maga az eredeti NCIS vezeti fel, melynél idén nézettebb sorozat jelenleg nincs is az USA-ban. A márkanév már-már olyan erős, mint a Helyszínelők - és abból is készült két spinoff. A részek önmagukban is élvezhetőek, így nincs az a csapda, mint például a Szökés-nél vagy a Lost-nál, amikor a két epizódot kihagyó néző egy mukkot sem ért már a történetből.

-------------------------------------

Glee

Mi ez? Ryan Murphy, a hol sokkoló, hol merész, de mindig népszerű Kés/alatt készítője ismét visszatért az országos elérésű csatornákra. Mivel ezen adókon sokkal jobban kell ügyelni a szóhasználatra, a képekre, óvatosabban kell bánni a figurákkal, így a plasztikai sebészet mint téma, szóba sem jöhetett, ellenben a középiskola annál inkább. Murphy persze azért Murphy, hogy csavarjon egyet, és a tipikus "lúzerek kontra menők a gimiben" sztoriba becsempészett némi dalolászást is. A Glee egy iskoláról, egy iskolakórusról szól, a téma pedig érdekli a mai tinédzsereket, a musicalek idősebb fogyasztóit, és azokat is, akik iskolásévei jobbára eseménytelenül teltek, de titokban pörgős, izgalmas suliba vágytak.

Forrás: [origo]

Miért sikeres? Azért, mert a némi dalolászás valójában sok dalolászás, és mégsem válik a sorozat High School Musical-lé, hiszen a dalok szinte kivétel nélkül szerves részei az epizódoknak. Persze mindez nem lehetett volna siker remek szereposztás nélkül, a szereplők nem csak énekelni és táncolni tudnak, hanem színészkedni is, valamint a dalok sem afféle tinglitangli saját szerzemények, hanem a zenetörténelem kisebb-nagyobb klasszikusai, melyeket a rajongók az iTuneson vagy válogatáslemezek formájában meg is vásárolnak.

-------------------------------------

The Vampire Diaries

Mi ez? L. J. Smith 90-es évek elején megrendelt Nightworld-regényeiből készített sorozatadaptációt az a Kevin Williamson, aki annak idején a Dawson és a haverok (valamint a Sikoly-filmek) megalkotásával vált ismertté. A vámpíros sorozat egy fiatal, középiskolás lányról szól, valamint egy vámpírtestvérpárról, egy jó és egy gonosz vámpírról.

Forrás: [origo]

Miért siker? A The Vampire Diaries alapját jelentő regények két évtizede jelentek meg, a sorozat csakis az Alkonyat könyvesbolti és mozis sikerének köszönhetően kerülhetett képernyőre. Bár a CW csatorna tisztában volt azzal, hogy a vámpírtémával a tinik szinte bármit megnéznek, szerencsére nem csak a vérszívókra hagyatkozik a csatorna, hanem az írókra is odafigyeltek, akik valóban érdekes világot és történeteket teremtettek sorozatukkal.

-------------------------------------

Modern Family

Mi ez? Egy afféle áldokumentarista sorozat, mely egy modern családot, annak is három ágát mutatja be a nézőknek: az apa családját, valamint a két gyerekéét. Az RTL Klubon lesz hamarosan.

Forrás: [origo]

Miért siker? Jó a történet, ügyesen adagolják a humort, és jók a színészek, hiszen többek között Ed O'Neill is szerepel, akit már az Egy rém rendes család-ban megismerhettünk és megszerethettünk Al Bundyként. A sikerhez még a legkisebbek, az unokák is hozzáteszik a magukét. Bár nyilvánvalóan a Modern Family stílusa sem hátrány, hiszen a kamerába beszélős, dokumentumfilmes műfaj, a The Office nagy sikere óta jól fut a tévékben.