Mr. Bean felnőtt énje: Rowan Atkinson

Vágólapra másolva!
Rowan Atkinsont az egyik legnagyobb élő komikusnak tartják Nagy-Britanniában, amin nincs is mit csodálkozni, hisz nevéhez olyan figurák kötődnek, mint Mr. Bean vagy a Fekete Vipera. Humorából jókora merítést kaphatunk a Comedy Central e hétvégén rendezett Mr. Bean-maratonján, magáról a színészről pedig cikkünkből derül ki egy-két érdekesség.
Vágólapra másolva!

Persze a Rowan Atkinson-képhez a Comedy Central is hozzáteszi a magáét, hisz a január 10-11-i Mr. Bean-hétvégén nemcsak a sorozat tizennégy, egyenként félórás epizódját adja le, hanem egy portréfilmet is (Mr. Bean története, szombaton 20.00-kor, vasárnap 15.00-kor). A műsorban elsősorban Rowan Atkinson mesél a világhírű figura keletkezéséről és saját életéről, de neves kollégái - például Jeff Goldblum és Burt Reynolds - is megszólalnak.

A Comedy Central részéről talán ajándék az összeállítás, hisz Rowan Atkinson a napokban (január 6-án) ünnepelte 54. születésnapját. Newcastle-ben (más források szerint a közeli Consettben) született, egy ottani farmon nőtt fel két bátyjával, Ruperttel és Rodneyval együtt - utóbbi egyébként elismert közgazdász lett, az Európai Unió határozott ellenzője, aki 2000-ben a brit választásokon is indult a Függetlenségi Párt színeiben.

Maga Atkinson (mármint Rowan) eredetileg villamosmérnöknek készült, ilyen irányba is tanult tovább, előbb a Newcastle, majd az Oxford Egyetemen. Itt kóstolt bele a színjátszásba, és miután több társulattal fellépett, komolyabb figyelmet a mára Budapesten is meghonosodott Fringe Fesztivál eredetijén, Edinburghben kapott a közönségtől. Mindez 1976-ban történt, és alig három évvel később Atkinson már a tévében feszíthetett.

1979-ben előállt ugyanis egy sorozat, a Canned Laughter tervével - ebből azonban csak egyetlen epizód készülhetett el. A siker viszont így sem váratott magára sokáig, hisz Atkinson többedmagával még ebben az évben életre hívta a Not the Nine O'Clock News-t, amely - a Monty Python Repülő Cirkuszá-hoz hasonlóan - rövid szkeccsekből álló komédiaműsor volt. A produkció több díjat bezsebelt, amiből Atkinsonnak is jutott: tehetségét elismerte a Brit Filmakadémia, a BBC-től pedig megkapta az év embere címet.

A Nine O'Clock News-zal egyébként szép kis csapat verődött össze: a színészkollégák között ott találjuk Mel Smitht és Griff Rhys Jonest, akik később Smith és Jones címmel hoztak létre saját show-t; rendezőként a tavaly decemberben elhunyt Bob Spiers segítette a produkciót, aki ilyen minőségben felügyelte a Waczak szálló-t is; sőt a Nine O'Clock News-hoz még a Galaxis útikalauz stopposoknak szerzője, Douglas Adams is írt jeleneteket.

BBC

A Fekete Vipera csapata az I. világháborúban

A fenti névsor pusztán annak érzékeltetésére szolgál, hogy Atkinson miféle intellektuális közegből indult - mindig jusson eszébe azoknak, akik csupán Mr. Bean ostoba és helyenként alpári figurájával azonosítják a komikust. Az Atkinson számára legfontosabb közreműködőket azonban még nem is említettük: ők az Oxfordból ismert barátok, Richard Curtis író és Howard Goodall zeneszerző, akikkel később is számos produkciót hozott tető alá.

Curtis és Goodall is hozzátették a magukét Atkinson két sikersorozatához, a Fekete Viperá-hoz és a Mr. Bean-hez, a színész pedig Curtis olyan filmjeiben kapott kicsi, ám annál emlékezetesebb szerepeket, mint a Négy esküvő és egy temetés vagy az Igazából szerelem. Sőt Curtishez fűződik Atkinson egyetlen olyan munkája is, amelyre teljes mértékben büszke: ez nem más, mint a Négy esküvő és egy temetés papjának megjelenítése.

A Fekete Vipera 1983-ban indult el, és a négy évad során a középkortól az I. világháborúig parodizálta Nagy-Britannia egyes történelmi korszakait - György herceg, majd George hadnagy szerepében a doktor House-ként elhíresült Hugh Laurie-val.