Sváby András: Mindig kell egy B terv!

Vágólapra másolva!
A volt Interaktív-vezér a hét elején elindított - többek közt volt TV2-s kollegákkal - egy egészségügyi portált, amiben nagyon hisz. Nem hisz viszont a kereskedelmi tévék celebes műsoraiban, ezeket lejáratónak tartja, és abban sem hisz, hogy visszatér a politikai, közéleti újságíráshoz. Sváby mostanában egy budai villában dolgozik, amely nagyon hasonlít a Vidám Park régi Elvarázsolt kastélyára, nincs is saját irodája - és hálás a sorsnak, hogy nem egy multinál húzza az igát.
Vágólapra másolva!

Tervezett egy vetkőzős, erotikus vetélkedőt - mi lett vele?

- Az elmúlt két évben sok ötletem volt. Sokan hagyják elszállni ezeket, de én időnként le is jegyzetelem ezeket, betárazok. Még nem is kezdtem el igazán házalni a pilot adással, de ha lesz rá időm, újra előveszem. Hámori Barbarával beszéltünk erről, de aztán már nem volt a helyén a Viasat3-nál, így nem lett együttműködés. Szerintem a vetélkedő életképes, Csiszár Jenővel vettük fel. A pilot adás arra jó, hogy lássam, min kell javítani. Ebből még simán lehet valami, gimis bulik hangulatát hozza vissza. Ám elhiheti, nem erre fókuszálok mostanában.

Van más ötlet, hasonló stádiumban?

- Az embernek legyen B terve. Ezt sokan mondják, de én így is élem az életem. Az új, egészségügyi honlap sikeres lesz, ebben sokan hiszünk, akkor jöhetnek a már fejben lévő C, a D és a E tervek.

A Viasat3-on végül láttuk, ha nem is vetélkedővel: Rudolf Péterrel, Szabó Győzővel kártyázott.

- Két kiruccanásom volt a képernyőn, amióta eljöttem a TV2-től. Az egyik az RTL volt, elhívtak egy Vacsoracsatá-ba, hol Vágóval, Ungár Anikóval, Dombovári Vandával és Debreczeni Zitával voltam együtt. Jópofa dolog volt, jó kis fricska volt, élveztem. A Viasat3 pókerműsorában nagyon hamar, elsőnek kiestem. Játéknak fogtam fel. Ha tudásalapú vetélkedő lett volna, és elsőként esek ki, akkor biztos elbujdokoltam volna egy erdőbe, egy évre, de ez póker, így csak nevettem.

Pókerezik?

- Két-három hetente mindig leülünk valakinél, van egy baráti társaság, összeszokott, hatfős csapat, civilek, nem celebek, normális emberek. A vendéglátó főz valamit, megiszunk egy csomó bort. Nem szeretek sok pénzben kártyázni, de a pókert nem lehet gombokban játszani. Nálunk nem mennek nagy összegek: ha komoly nyerésben van valaki, akkor is tízezer forint, maximum. Engem zavarna, ha barátaimtól nyernék két-háromszázezret, nem is tudnám zsebre vágni. Ha pedig tőlem nyernék el, akkor még jobban zavarna.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A Vacsoracsatá-nál bárkivel leült volna?

- Csak azt kértem a műsor előtt, hogy szeretném idejében jelezni, ha valakivel gondom lenne. Megállapodtunk Kolosival, de nem is kellett beleszólnom. Geronazzo Máriákkal például nem lett volna kedvem leülni, amúgy szórakoztató egy hét volt.

A Hal a tortán volt annak a rivális testvérműsora. Mi a véleményre róla?

- Nem tartom elegánsnak, ha valaki utólag volt munkahelyét kritizálja. Nagyon sokat köszönhettem a TV2-nek, nagyon szerettem a csatornát. Én ezeken a dolgokon réges-régen túl vagyok, és ez azzal is jár, hogy nagyon csökkent a telefonomban elmentett emberek száma: ötszáznál több telefonszám volt a regiszteremben, most száz-százhúsz lehet.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Hogy történt igazából a szakítás a TV2-vel?

- Mi Keresztyvel korábban tandemben dolgoztunk együtt, mi alapítottuk az Interaktívot, barátok voltunk és vagyunk. Később az Interaktívnak már nem voltam tulajdonosa, a részemet megvásárolta az SBS. Ügyvezető voltam, egy nagyon jó menedzseri szerződéssel. Amikor Gábor távozott a TV2-től, az új vezérigazgató kinevezésével már látszott, hogy ő nem akar velem dolgozni, ahogy én sem akartam vele. Tiszta, teljesen korrekt megállapodás volt, az ő irodájában megbeszéltük, kezet fogtunk, lezártuk a történetet. Azóta egyszer találkoztam Várdy Zoltánnal, valami partin, üdvözöltük egymást. Nem járunk össze, nem vagyunk barátok, de szidni sem fogom. Jót tettem magammal, jót tett velem. Pont tíz évet töltöttem a kereskedelmi tévézésben, az ember pedig hajlamos belelustulni egy helyzetbe. Amikor dönteni kell, lépni kell, akkor sokszor inkább maradunk a tutiban. Korrekt megállapodással váltunk el, amúgy a volt kollégákkal hetente többször tartom a kapcsolatot. Egy-két műsor sorsa fáj, egy-két műsort nem tudtam volna úgy megcsinálni, ahogy ők.

Melyek ezek?

- Az Interaktív és a TV2 nagyon megváltozott, amióta Kereszty meg én már nem vagyunk ott. Nem mondom, hogy a régi cég volt a jó, csak mi nem tudunk másképp dolgozni, mint családias, haveri hangulatú munkahelyen, ahová kifejezetten szeret az ember bemenni. Mi soha nem váltunk modern, multiszemléletű vezetővé. Most viszont kőkemény multinacionális szemlélet van: van, aki élvezi, más nem annyira. Az én lelkemtől távol áll a multik hangulata, és már az sem véletlen, hogy ebben a kis csendes, budai villában béreltünk irodát, más ez, mint a komor irodaházak.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Mit tenne, ha a TV2 hívná sztárműsorba?

- Nem a TV2-vel - a sztárműsorokkal van bajom. Az RTL-es műsor más, az egy egyszeri poén volt. Szerintem a kereskedelmi tévés sztárműsor ma már lejárató, legyen az főzőműsor, feleségismerős, nincs az a pénz.

A politikai újságírás már nem vonzza, sok év Napló után?

- Eszembe sem jut. Volt felkérésem, ám nagyon könnyű volt nemet mondani a TV2-es időszak után érkezett ajánlatokra. Nem is figyelem annyira a közéletet, nem tudnám megnevezni az összes minisztert.

Nyomtatott sajtó sem jöhet szóba?

- Nem az én szakmám, az írott sajtóban soha nem dolgoztam, életemben egyetlenegy cikkem volt, Stohllal a Playboy-interjú.

Az Orbán-interjú törést jelentett?

- Tudtam, hogy nem úszom meg a kérdést... Előtte sok jó interjúm volt, gratulációkat kaptam a Medgyessy-anyag után, amikor az ügynöki múltról faggattam, vagy a Gyurcsány-interjút is dicsérték, ami az őszödi beszéd kiszivárgása után készült. Sok jó után csináltam egy rosszat. Felkészületlen voltam, nem is koncentráltam, nem voltam jó passzban. Itthon mindig mindenkiről az marad meg, mit cseszett el életében. Három év eltelt azóta, tanultam a dologból, lehet, hogy jókor is jött az életemben a kudarc.

Nem tudja, ki volt a TV2 belső ügyeit a neten kitárgyaló, jól informált Hungarian Helyszínelő?

- Van sejtésem, de nem mondom el, ki az, mert csak sejtés. Engem is meggyanúsítottak vele. Olyan írta, aki legalább annyit tudott, mint én, de a távozásom utáni időszakról nagyon pontos információi voltak, olyanok, amiket én nem tudtam. Az én teóriám szerint két szerzője volt a blognak, de mivel pereket helyeztek kilátásba, így megijedhettek. Ez a szakma nagy rejtélye marad.

Térjünk rá a jelenlegi munkájára! Mivekl foglalkozik most?

- Egy hete van kinn a weben egy egészséggel foglalkozó honlap, videotartalmat állítunk elő a neten, élő adásban, ezt feldarabolva készül el a tartalom-adatbázis. Egészségügyi portál vagyunk, tehát orvosok ülnek szépen bevilágított, profi stúdióban, válaszolnak minden kérdésre, amely szakterületükbe vág. Minden nap rendelnek az orvosok, legyen az nőgyógyász, urológus vagy bármelyik orvosi szakág. Mi szeretnénk, ha a netező tudná, hogy adott időben épp nálunk rendel - mondjuk - egy magzatiultrahang-specialista, így akkor azok látogatják az oldalt, akiknek kérdése van. Gombos Edinával is tárgyalunk, ő lenne a baba-mama blog arca - de másokat is szeretnék bevonni, és van még sok ötletem.