Első fokon nyert Hajdú Péter a Bagi-Nacsa páros ellen

Vágólapra másolva!
A bizonyítási eljárás még nem kezdődött el, de első fokon a bíróság Hajdú Péternek adott igazat. 2007 márciusában bő ötvenmillióra perelte a párost elmaradt jövedelem, illetve kártérítés címén.
Vágólapra másolva!

Nacsa Olivér és Bagi Iván még 2006-ban szerződtek Hajdú cégével, de az együttműködés igen rövidre sikerült, hiszen csak egy szilveszteri adásra futotta - utána a páros már nem kívánt az ATV-n szerepelni. Hajdú 2007 márciusában be is adta a keresetet. "A Bagi-Nacsa-projektben benne áll több millió forintom, nem hagyom veszni az ügyet. Tíz adásra volt szerződés, amit ők felrúgtak, holott volt már megállapodás szponzorral, készültek a díszletek is. A megállapodást Nacsáék megszegték, így felelniük kell. Hozzátenném, hogy semmiféle harag, személyes sértettség nincs bennem, ez tisztán jogi ügy" - válaszolta akkor kérdésünkre.

Most az [origo]-nak elmondta, hogy jogalap tekintetében született első fokú döntés, azaz a bíróság úgy találta, hogy a saját néven szerződő humoristák valóban szerződést szegtek. Hajdú hozzátette, hogy a tervezett műsorhoz még Nacsáék hoztak főszerkesztőt is, a jelenleg a Jóban Rosszban-on dolgozó Nagy Tamást, aki a bíróságon is megjelent. A producer úgy látja, hogy többhetes előkészítő munka után, egy tervezett forgatást nem lehet lemondani három nappal korábban egy sms-ben, ezért fordult bírósághoz. Az ítélet nem jogerős, a másik fél fellebbezhet (Nacsa Olivért is utolértük, de nem kívánt nyilatkozni). A bizonyítási eljárás még hátra van, azaz csak később derül ki, hogy mennyit kell fizetniük az akkor még a TV2-höz eligazolt, azóta onnan is távozott humoristáknak.

Hajdú egy másik ügye is bírósági szakaszban van, de nagy különbség, hogy itt a jelek szerint érvényes szerződésről van szó, az MTV esetében pedig az történt, hogy a lejárt szerződés ellenére a Névshowr gyártói - elmondásuk szerint - az akkori elnök, Rudi Zoltán szóbeli ígérete után dolgozni kezdtek, majd egy netes hírportálból tudták meg, hogy az MTV-nek mégsem kell a show. Ez a per hatvanmillió forintról szólt még két évvel ezelőtt, bővebben erről itt olvashat.

Volt már nagyobb összeg

Az RTL Klub pert kezdeményezett a Friderikusz Produkció Kft. ellen egy 1999-es ügy miatt (bővebben itt), és eredetileg 320 millió forint kártérítést követelt, amelyet később 240 millióra szállított le. A jogerős bírósági ítélet - 2005 novemberében - 214 millió forintot ítélt meg a tévétársaság számára, ami után Friderikusz felülvizsgálati kérelemmel fordult a Legfelsőbb Bírósághoz. Ezt bírálta el 2006 novemberében a legfőbb bírói fórum, és jelentősen csökkentette a Friderikusz Produkció kártérítési kötelezettségét. A határozat is elismerte, hogy a jogerős ítélet a tényállást helyesen állapította meg, és helytállóan jutott arra a következtetésre, hogy az RTL Klubnak igenis kárt okozott a Meglepő és mulatságos című műsorsorozat felmondásából adódó reklámkiesés, de a korábbi bíróságok a bizonyítékok téves értékelésével, téves következtetéseket vontak le. Így az RTL Klub kárát a 320, majd - a jogerősen megítélt - 214 millióval szemben 63 millió forintban állapította meg a Legfelsőbb Bíróság. Egyúttal kötelezte az RTL-t, hogy térítsék meg a Friderikusz Produkció Kft.-nek a 20 millió forintos első-, másodfokú és felülvizsgálati eljárás költségeit is.