2009: búcsú a képernyőtől

Vágólapra másolva!
2009 számos új tévés produkciókat kínált a nézőknek, de sajnos jó pár kedvelt, színvonalas sorozattól is ebben az évben kellett elbúcsúznunk. Összeállításunkban ezekre a szériákra emlékezünk, a Csillagkapu: Atlantisz-tól a Monk, a flúgos nyomozó-ig, utolsó (amerikai) adásuk időrendjében. Tíz sorozat, amely hiányozni fog.
Vágólapra másolva!

Csillagkapu: Atlantisz (Stargate: Atlantis)

Utolsó adás: január 9.
Indulás éve: 2004

Forrás: SyFy

A Csillagkapu-sorozat középső darabja, a Csillagkapu és a Csillagkapu: Univerzum közötti rész. Az eredeti széria Az elveszett város című epizódját folytatja, melyben az Antarktiszon felfedezik az Ősök néven ismert faj nyomát, majd - egy másik galaxisban - a címbeli Atlantiszt. Egy új kutatócsoport el is indul oda a csillagkapun át, de arra már nincs elég energiájuk, hogy vissza is térjenek a Földre.

* * *

L (The L Word)

Utolsó adás: március 8.
Indulás éve: 2004

The L Word Online

A széria egy Los Angeles-i leszbikus közösség mindennapjait mutatja be - ezzel az első olyan sorozattá vált, amely főműsoridőben foglalkozott a leszbikus nők életével. Bár a tévés történetnek vége szakadt, a műsor egyik író-producere, Ilene Chaiken megígérte a rajongóknak, hogy az L-hez kapcsolódó márka (amely elsősorban parfümöket, ékszereket jelez) és a produkció nyomán kiépített leszbikus közösségi portál, az OurChart.com továbbra is működni fog.

* * *

Csillagközi romboló (Battlestar Galactica)

Utolsó adás: március 20.
Indulás éve: 2004

Forrás: SyFy

A sci-fi rajongók másik nagy fájdalma, hogy - a Csillagkapu: Atlantisz után - a Csillagközi romboló is eltűnt a képernyőről. A hetvenes években látott sorozat remake-je igen masszív rajongótáborra tett szert, a Chicago Tribune 2007-es szavazásán az egyik szereplő, Kara "Starbuck" Thrace még a 24 Jack Bauerjét is lenyomta a kedvenc tévés karakterek versenyében. A széria az emberiség maroknyi túlélőjéről szól, akik a Galaktika csillaghajón tartanak a legendákból ismert Föld felé, útjukat azonban megnehezítik a gonosz cylonok. Előzmény a Caprica.

* * *

Vészhelyzet (ER)

Utolsó adás: április 2.
Indulás éve: 1994

NBC

Tizenöt évad után ért véget a sokak által kedvelt és a műfajra is nagy hatást gyakorolt kórházi sorozat. Talán ez volt az első olyan széria, melyben a gyógyítás folyamatát a maga teljességében (értsd: rengeteg vérrel, kikandikáló belső szervvel) láthattuk, de ugyanakkor megmaradt a korábbi orvosi történetekre jellemző pszichologizálás, moralizálás is. A széria ráadásul számos színészt tett ismertté: hogy mást ne mondjunk, a ma már világsztárnak számító George Clooney-nak is Ross doktor figurája hozta meg a népszerűséget.

* * *

Fosterék háza képzeletbeli barátoknak (Foster's Home for Imaginary Friends)

Utolsó adás: május 3.
Indulás éve: 2004

Forrás: Cartoon Network

A Pindúr pandúrok alkotójának, Craig McCrackennek másik rajzfilmsorozata kvázi egy árvaházban játszódik, ahol a gyerekek kinőtt, megunt képzeletbeli barátai kapnak helyet. A menedékhely olyanok szürreális figuráknak ad otthont, mint Bumm, a félkarú, csápszemű kosaras, Eduardo, a félős bika vagy a madárszerű Coco, aki csak annyit tud mondani, hogy "kokó", emellett színes tojásokat tojik, melyekben mindig akad valami meglepetés.

* * *

A nevem Earl (My Name Is Earl)

Utolsó adás: május 14.
Indulás éve: 2005

NBC

Az itthon a Comedy Centralon látható sorozat középpontjában a címbeli Earl áll, aki tisztességtelen életet él egészen addig, amíg egy tévéshow-ban nem hall a jó tett helyébe jót ígérő karmáról. Earl ezután egy listát ír, ami alapján megpróbálja jóvá tenni korábbi szemétkedéseit. A nevem Earl-ben nem is a történet az igazán zseniális, hanem az, hogy a hihetetlenül prosztó vagy épp sík egyszerű karaktereket is szerethetővé tudta varázsolni.

* * *

A szökés (Prison Break)

Utolsó adás: május 15.
Indulás éve: 2005

Fox

A helyszínek és szereplők variálásával az alkotók mindig új löketet adtak ugyan a történetnek, de A szökés így is egy olyan sztorival húzott ki négy évadot, amit akár egyetlen erősebb szezonba össze lehetett volna sűríteni. Michael Scofield és Lincoln Burrows története a testvéri szeretetről azonban így is sokakat megfogott, hisz ki látott már olyat, hogy valaki a testvére után bemegy a börtönbe, és később, menekülés közben is vállal érte minden veszélyt?

* * *

Halottnak a csók (Pushing Daisies)

Utolsó adás: június 13.
Indulás éve: 2007

ABC

Szerintünk az elmúlt évek legeredetibb sorozata, amit sajnos idő előtt, a második évad végeztével elkaszáltak - sovány vigasz, hogy a tervek szerint képregényben folytatódik tovább. Barry Sonnenfeld (Addams Family, Men In Black) és Bryan Fuller (Hősök, Haláli hullák) a halottakat feltámasztó férfi történetével egy színes, szürreális világot varázsolt elénk, melyet Tim Burton vagy az Amélie csodálatos életé-t jegyző Jean-Pierre Jeunet is megirigyelhetne - és amilyet tévésorozatban nemigen láthattunk korábban.

* * *

Texas királyai (King of the Hill)

Utolsó adás: szeptember 13.
Indulás éve: 1997

Forrás: Fox

Itthon alig egy éve vetíti a TV6, az Egyesült Államokban viszont a tizenharmadik évadjával zárt a számtalan idióta figurát felvonultató rajzfilmsorozat. A Beavis és Butt-Head alkotójának, Mike Judge-nak újabb beteg agymenését nálunk nem figyelik túl sokan, de odaát olyan animációs szériáknak taposta ki az utat, mint az Amerikai fater vagy a Family Guy.

* * *

Monk, a flúgos nyomozó (Monk)

Utolsó adás: december 4.
Indulás éve: 2002

Forrás: USA Network

Rendhagyó krimisorozat, melyben egy pszichiátriai esetnek számító exzsaru oldja meg a legnagyobb bűnügyeket - kivéve egyet, ami pedig a legfontosabb lenne: hogy ki ölte meg a feleségét. Monknak - amellett, hogy kényszeres és tisztaságmániás - az ötödik évad egyik epizódja szerint összesen 103 fóbiája van, melyeket sorrendbe is tett: a leginkább a fogorvosoktól retteg, majd a baktériumok és tűk következnek a listán.