"Ömlött a pénz a tévé kasszájába" - Friderikusz válaszol

Vágólapra másolva!
Friderikusz Sándort a magyar televíziós műsorokban felléptetett nemzetközi hírességekről szóló korábbi cikkünk megírása előtt többször megkerestük kérdéseinkkel, akkor azonban nem kívánt válaszolni azokra. A cikk megjelenése után azonban írásban kifejtette gondolatait, és arra kérte szerkesztőségünket, hogy adjunk helyet szövegének. Az alábbiakban teljes terjedelmében, változtatás nélkül közöljük az egykori showman írását.
Vágólapra másolva!

"A Friderikusz Show-ban nyolc év alatt száznál is több világsztár fordult meg, olyanok, mint Sophia Loren, Jockie, azaz Larry Hagman a Dallas című filmsorozatból, az akkor topon lévő Claudia Schiffer, Mia Farrow, Roger Moore, Tony Curtis, Katarina Witt, Christian Barnard professzor, Jean-Claude Van Damme, Liza Minelli, Chris Rea, a divatdiktátor Givenchy, Cindy Crawford, Neil Amstrong, az első Holdon járt ember, Belmondo és Alain Delon együtt, Pierre Richard - és még hosszan sorolhatnám.

A Friderikusz Show-t - adásonként- 14-15 millió forintból készítettük, hasonlóan az Esti showder-hez. Azt is tudom, saját tapasztalatból, hogy egy-egy ilyen típusú műsor ma sem kerülhet többe 8-9 millió forintnál (talán még sokat is mondtam). Természetesen nekem is jutott a milliókból, de ennek egy részét én világsztárokra költöttem. Abból indultam ki, ha minden harmadik adásban itt van valaki, aki éppen akkor nagy szám a világban, az, ha a nézőszámot nem is sokszorozza (természetesen valamennyire befolyásolta), de a műsor presztízsét alaposan megemeli. Számításom bejött. A Friderikusz Show-t alkalmanként 4,8 - 6,4 millió ember nézte. Manapság az Esti Showder legfeljebb négy egymást követő adásának van ennyi nézője, ha összeadjuk őket. Természetesen elismerem, más volt a piaci helyzet, akkor másfél magyar nyelvű tévécsatorna létezett, ma több tucat. De műsoronként, átlagosan 5 millió néző, az akkor is 5 millió néző!

És akkor arról, hogy mennyire volt a világsztárok meghívása 'az állami vagyon elherdálásának' a része. Fontos kikötésem volt azokban az években, hogy a Magyar Televízióval minden évad végén számoljunk el, azaz vonjuk meg a bevételek és a kiadások mérlegét. Ma sem állítom, hogy kizárólag a tévé pénztárcájáért való aggódás vezetett, talán inkább elég korán beláttam, hogy ha az MTV a műsoromon nem keres, nem is lesz hosszú távú az együttműködés.

Továbbra is tényeket sorolok: a Friderikusz Show 20-22 adása szezononként nem kevesebb, mint 450-600 millió forint profitot termelt az MTV-nek, azaz a hét évad alatt 3 milliárd 700 millió forint lett a Magyar Televízió műsoraimmal keresett tiszta haszna, ami reklámbevételekből és a szponzorok sok tízmilliós befizetéseiből adódott össze. Az igazság kedvéért azt is hozzá kell tennem, 1997-ig nem létezett médiatörvény, tehát reklámkorlát sem volt, így gyakran 18-20 perc hirdetés is került a nettó 100 perces adásainkba. Amivel csak azt akarom mondani: a Friderikusz Show jóvoltából valósággal ömlött a pénz a tévé kasszájába.

Végezetül még valamit: mindezekről a fentieknél sokkal részletesebben írok a 2008 végén megjelent Friderikusz - eddig című könyvemben. Kovács Kristóf olvasta a könyvemet. Ezt onnan tudom, hogy nem sokkal a kötet megjelenése után nyolcrészes, már-már kínosan hosszú sms-t küldött Thaiföldről, ahol akkor épp nyaralt, és ahová - mint írta - a könyvemet magával vitte. Idézek Kovács egykori sms-éből: '.. koktélok mellett olvasom a könyvedet, a te életművedet soha, senki nem fogja felülmúlni. Ez az egész, amit csináltál, fantasztikus!' Mindezek után mit gondoljak én Kovács Kristófról?"

A Friderikusz Sándor válaszát kiváltó cikket itt olvashatja.