Egy feledhetetlen bajusz - harmincéves a Magnum

Vágólapra másolva!
Harminc éve, 1980 decemberében indult el a Magnum, amely végül úgy is kultsorozattá vált, hogy teljesen ismeretlen színészek játszottak benne - sőt, renoméjának az sem ártott, hogy eredetileg csak azért készítették, mert a stúdió nem akarta felszámolni hawaii telephelyét. Magnum, Higgins, T. C. és Rick kalandjai mai szemmel is izgalmasak, az őket alakító színészek közül viszont csak Tom Selleck tudott tartósan képernyőn maradni.
Vágólapra másolva!

Az 1980 és 1988 között futott Magnum meglepően sokáig húzta, ha figyelembe vesszük, hogy jóformán alibiből indították csak el: eredetileg egy másik sikeres (és nemrég felújított) krimisorozat, a Hawaii Five-O pótlására készült, amely éppen 1980-ban ért véget. Miután a szériát adó CBS nem akarta felszámolni hawaii stúdióját, egyszerűen belevágott egy újabb produkcióba, amely a szigeten játszódik.

A történet középpontjába így egy Vietnamban is harcolt katona került, aki Hawaiin áll magánnyomozónak. Különösebb bűnügyeket nem old meg, a sorozatban inkább a karakterek és az atmoszféra (az örökké napfényes környezet, a főszereplő menő sportkocsija és a jellegzetes ingei) foghatták meg a nézőket, olyannyira, hogy a Magnum az első öt évben folyamatosan a húsz legnézettebb tévéműsor között tudott maradni az Egyesült Államokban.

A széria elkészítését Glen A. Larsonra bízták, aki akkor már olyan sorozatokat tudhatott maga mögött, mint a Knight Rider vagy a Csillagközi romboló eredeti, 1978-as verziója. A Magnum szerepére kiszemelt Tom Sellecknek állítólag így sem tetszett a forgatókönyv első változata, csak akkor vált lelkessé, amikor a későbbiekben a Quantum Leap-et és a JAG - Becsületbeli ügyek-et is jegyző Donald P. Bellisario is beszállt a projektbe.

Selleck annak ellenére húzta a száját, hogy akkor még csak nyúlfarknyi szerepekben láthatták a nézők a tévében, olyan sorozatok egy-egy epizódjában, mint a San Francisco utcáin, a Charlie angyalai vagy a Taxi. Első komolyabb munkáját kapta tehát a Magnum-mal, ami meg is hozta neki a világhírnevet - sőt a színész aztán olyan szinten összeforrt a figurával, hogy bajusz és/vagy hawaii ing nélkül már meg sem nagyon ismerjük.

A sikerhez Magnumon kívül azonban hozzájárult még három jól eltalált karakter: Higgins, az angol nemes, aki két dobermannjával, Zeusszal és Apollóval felügyel barátja házára (ahol a magánnyomozó is lakik), valamint T. C., a pilóta és Rick, a bármenedzser. Mindhárman remek zsánerfigurák, akik - egymástól eléggé eltérő személyiségükkel - nagyon jól kiegészítik egymást: Magnum lazaságával éles ellentétben áll például Higgins megrögzött szabálykövetése, és utóbbit T. C. is szívesen bosszantja azzal, hogy következetesen Higgy Babynek hívja.

Van a sorozatban még egy figura, aki - akárcsak Columbo felesége - soha nem jelenik meg a képernyőn, mégis fontos szerepet játszik a történetben: ő Robin Masters, az elismert író, aki Magnum rendelkezésére bocsátja hawaii birtokát. A készítők eredetileg úgy tervezték, hogy az utolsó részek valamelyikében bemutatják Robint, méghozzá Orson Welles személyében - a világhírű színész-rendező azonban elhunyt, mire a sorozat a végéhez ért.

Mindenesetre a Magnum alkotói így is számos hírességet nyertek meg egy-két epizódra, a nyolc év alatt megjelent például a sorozatban Frank Sinatra, Ernest Borgnine, Miguel Ferrer vagy Angela Lansbury. Sőt olyan színészeket is felfedezhetünk a szériában, akik csak később váltak híressé: a Beverly Hills 90210-ből ismerős Shannen Doherty 1983-ban, Sharon Stone pedig egy évvel később tűnt felt Hawaiin.

A sorozat Magnum halálával ért volna véget, miután a nyomozó a hetedik szezon végén halálos lövést kap. A történet ilyetén alakulása azonban a nézők óriási felháborodását vonta maga után, így a CBS inkább visszahívta a szériát - és ezzel együtt a magánnyomozót - egy nyolcadik, immár valóban befejező évadra.

Élet a Magnum után

A sorozat főszereplői közül csak Tom Selleck futott be komolyabb karriert, a mai napig szívesen foglalkoztatott színész: a magyar nézők legutóbb a Las Vegas egyik szerepében láthatták, korábban pedig a Jóbarátok-ban játszotta egy ideig Monica pasiját. Ő a Jesse Stone-(tévé)filmek főhőse is, melyekből eddig öt készült, de már 2011-re is elő van jegyezve egy. Az Egyesült Államokban emellett jelenleg is fut a Blue Bloods című sorozat, melyben Selleck egy olyan zsarut játszik, akinek több családtagja is a New York-i rendőrségnél dolgozik.

larrymanetti.com

A Magnum-ban a tökéletes úriembert, Higginst a texasi születésű John Hillerman játszotta, aki csupán a szerep kedvéért sajátította el a brit akcentust - állítólag úgy, hogy sokat nézte Laurence Olivier szerepléseit. Kétféle beszédmódjával később is szórakoztatta a közönséget: a nyolcvanas évek végén például egy komédiasorozatban lépett fel, ahol tolmácsként a "texasi nyelvet" fordította brit angolra. A színészről 1996-ban felröppent a hír, hogy meghalt, de később kiderült, hogy összekeverték egy másik John Hillermannel. Jelenleg 77. életévét tapossa, a kétezres évektől kezdve visszavonultan él.

A T. C.-t - teljes nevén Theodore Calvint -, a vagány pilótát alakító Roger E. Mosleyt a kétezres években többek között a Walker, a texasi kopó-ban és a Las Vegas-ban láthattuk vendégszerepelni, munkásságának igazi jelentősége azonban nem színészi alakításaiban, hanem rendezéseiben rejlik: ő volt ugyanis az egyik első afro-amerikai, aki befutott televíziós rendezőként.


A Casablanca Rickjének hawaii mása volt Orville Wright, akit a klasszikus film főhőse nyomán kezdenek el Ricknek szólítani a barátai. Mosley-hoz hasonlóan a bártulajdonost alakító Larry Manetti is feltűnt a Walker, a texasi kopó-ban és a Las Vegas-ban, emellett pedig a JAG - Becsületbeli ügyek pár epizódjában és Lorenzo Lamas sorozatában, a Renegát-ban is láthattuk. A Magnum-mal töltött éveiről Aloha Magnum című könyvében vall.