Öt Lost-rejtély, amelyre már tudjuk a választ

Vágólapra másolva!
Talán nem volt még egyetlen olyan sorozat sem a tévétörténetben, amelyben annyi titok, megoldatlan talány, megválaszolatlan kérdés került elő, mint a Lost-ban. Mára azonban már tudjuk, hogy a készítők végig egyetlen, nagy történetben gondolkodtak, és a sorozat második felétől kezdve sorra el is kezdték lezárni a szálakat. Minden választ még így sem kapunk meg: ez már csak a rejtélyek puszta száma miatt is lehetetlen.
Vágólapra másolva!

Mivel mind Amerikában, mind idehaza hatalmas mennyiségű néző hagyta ott a sorozatot a Twin Peaks-effektus miatt (vagyis hogy egyre csak halmozódnak a kérdések anélkül, hogy kapnánk válaszokat), felmerül a kérdés, hogy miért nem kezdték el hamarabb lezárni a történetet. A válasz: a sorozat két főírója, Carlton Cuse és Damon Lindelof csak a harmadik évad elejére (mire már rengeteg néző elpártolt, és a sorozat is kezdett nagyon leülni) tudta megértetni a megrendelő ABC csatorna döntéshozóival, hogy a Lost egy fix történet, amelynek van eleje, közepe és vége, és ők mindaddig a történet elején fognak toporogni, amíg a szereplők nem mehetnek el a szigetről. Nagyjából azóta halad a történet a megfelelő sebességgel, és kezdtek el érkezni a válaszok is.

Az AXN-en nemrég magyarul is elindult hatodik évadban az ígéret szerint a legfontosabb kérdések közül valamennyire választ kapunk majd, de addig is lássunk öt nagy kérdéscsoportot, amely a sorozat alapkérdéseihez tartozik, és amelyekre már fény derült az ötödik évad végéig. Próbálunk segíteni, hogy a két-három éve lemaradt tévézők se nézzenek teljesen értetlenül, ha a végjátékra kapcsolnak.

-------------------------------------

Miért zuhant a repülőgép a szigetre?

A második évad központi témája annak a föld alatti bunkernek a tartalma volt, amelyet a túlélők még az első évadban találtak. Itt találkoztunk Desmonddal, aki egy világ körüli hajósverseny közben a szigeten szenvedett hajótörést, és a körülmények következtében övé lett a feladat, hogy megadott időközönként - 108 percenként - egy megadott számkombinációt üssön be egy számítógépbe, majd megnyomjon egy gombot, hogy azzal "megmentse a világot".

Forrás: --

Az évad során különböző szereplők érveltek a gomb nyomogatása mellett és ellen. Az évad végén aztán kiderült, hogy az egész bunker a sziget egy különleges elektromágneses tulajdonságokkal bíró részén épült. Mivel ezt az erőt egyszer megbolygatták a bunkert létrehozó Dharma kutatócsoport tagjai, azóta folyamatosan, 108 percenként el kell vezetni a felgyülemlett elektromágneses energiát, különben a túl sok energia ténylegesen katasztrófát okozhat. És okozott is: amikor Desmond egyszer mindössze egy perccel a megadott 108 perc lejárta után írta be a kódot, a felgyülemlett elektromágneses energia hatására kezdett zuhanni és tört ketté a levegőben a főszereplőket szállító Oceanic 815-ös repülőgép.
A bunkerrel azóta nem kell foglalkozni, hogy a szereplők annyira összevesztek rajta, hogy nem volt más választás, mint az egészet a levegőbe repíteni, így vele együtt megszűnt az az elektromágneses anomália, ami miatt egyáltalán nyomogatni kellett a gombokat.

Amit még mindig nem tudunk: Mi a tágabb jelentősége a sziget különleges elektromágneses tulajdonságainak? Miért pont a 4, 8, 15, 16, 23, 42 számsort kellett beütni a számítógépbe?

-------------------------------------

Miért rabolták el a Többiek Jacket?

A második évad fináléjában az ekkor már kilétüket részben felfedő Többiek magukhoz csalták és magukkal vitték Jacket, Sawyert és Kate-et. Mint a harmadik évadban kiderült, a Többiek vezérének, Ben Linusnak, egy tumor miatt gerincműtétre volt szüksége, és a sorozat számos nagy véletlen egybeesésének egyikeként Jack személyében pont egy gerincsebész zuhant a szigetre. Jack először vonakodott végrehajtani a műtétet, de aztán meglátta a fogságban összeboronálódott Sawyert és Kate-et, és ekkor már hajlandó volt belemenni a műtétbe.

Forrás: --

Amit még mindig nem tudunk: Miért van ennyire szorosan összefonódva a szigetre érkezők élete?

-------------------------------------

Mi volt eredetileg a szobor, amiből csak négy lábujj maradt?

A szigetlakók szintén a második évad fináléjában találkoztak először egy szobor maradványaival: egy bal láb, négy ujjal. Jó három évadig említés sem esett a dologról, aztán viszont az ötödik évadban erre is fény derült, amikor egy visszatekintésben még lerombolása előtt láttuk a szobrot: egy hatalmas emberalak, vicsorgó vizilófejjel, kezében az élet egyiptomi jelképével, az ankhkal. Ez esetben a szemfüles rajongók viszonylag hamar kiderítették a megoldást: a szobor Taveret istennőt ábrázolja, aki az óegyiptomi mitológiában a várandós anyák és a szülés védelmezője.

Forrás: --

Amit még mindig nem tudunk: Kik építették a szobrot és miért? Hogyan pusztult el? Miért kerül állandóan elő az egyiptomi mitológia a sorozatban?

-------------------------------------

Kik lakták már korábban a szigetet?

Ez a kérdéskör az egész sorozat alatt folyamatosan előkerülő terület, a történelem folyamán ugyanis már számos alkalommal volt lakott a sziget. A sziget legkorábbi lakóiról még semmit sem tudunk, viszont a sziget kora újkori története már nagyjából tiszta. A XIX. század közepén a szigetre került egy Magnus Hanso nevű kapitány hajója, a Black Rock, ami az első évad óta visszatérő helyszín. Azt már a második évadban a bunkerben talált térképről megtudtuk, hogy Magnus Hanso sírja is a szigeten található, a hajó többi utasának kilétét viszont egyelőre teljes homály fedi.

Az ötödik évadból megtudtuk, hogy 1954-ben a szigetre vetődött egy, a hidrogénbomba tesztelésével megbízott 18 fős amerikai katonai csapat. Ekkor már a szigeten tartózkodott a sorozat folyamán folyton előkerülő, ráadásul a különböző korszakokban folyton pontosan ugyanúgy kinéző Richard Alpert és csapata. A később "Többiek" által emlegetett csoport tehát ekkor már létezett, ráadásul köztük volt Charles Widmore és Eloise Hawking, a történet hátterének két későbbi kulcsszereplője.

Forrás: --

Amit még mindig nem tudunk: Miért nem öregszik Richard Alpert? A "Többiek" a Black Rock legénysége lenne?

-------------------------------------

Mi a Dharma szervezet és miért építették tele a szigetet kutatóállomásokkal, bunkerekkel?

A hetvenes években Magnus Hanso kapitány egyenes ági leszármazottja, Alvar Hanso pénzéből megalakult a kutatócsoport. Ők találtak egy a szigethez hasonló elektromágneses tulajdonságokkal rendelkező területet egy Los Angeles-i templom alatt. Itt építettek meg egy hatalmas ingát, és így találták meg a szigetet. (Ugyanezt az ingát keresték fel az ötödik évadban Jackék a szigetre való visszataláláshoz.) A kutatócsoport a szigetre költözött, hogy pszichológiai, parapszichológiai, zoológiai, meteorológiai, illetve az elektromágnesességgel és az időutazással kapcsolatos kutatásokat végezzenek. Munkájukat azonban akadályozta folyamatos konfliktusuk a már a szigeten lakókkal.

Bár a Dharma-csoport valamikor tűzszünetet kötött a "Többiekkel", de a maradásuk feltétele az volt, hogy békén hagyják a sziget ősi épületeit és romjait, hogy nem ásnak tíz méternél mélyebbre a földben, és hogy még így is csak a nyolcvanas évek végéig maradhatnak. A harmadik évadból azonban megtudtuk, hogy a kilencvenes években még mindig ott voltak, és nem úgy tűnt, hogy betartanák a többi szabályt sem, így a Többiek egyetlen délután leforgása alatt mérgező gázzal ölték meg a Dharma tagjait. Azóta laktak a Többiek a barakkokban és használták a csoport által felépített állomásokat.

Forrás: --

Azt, hogy a Dharma pontosan miért csinálta, amit csinált, a magyar nézők nem tudhatták meg, ugyanis ez nem magából a sorozatból, hanem egy internetes játék során derült ki. Ennek során a válaszokat olyan honlapokon való böngészéssel lehetett kideríteni, amelyekre a második évad során az amerikai, brit, ír és ausztrál adások reklámszüneteiben elrejtett álreklámok alapján lehetett eljutni. Ezekből kiderült, hogy a történet világában az ENSZ a kubai rakétaválság után felkért egy matematikust, bizonyos Enzo Valenzettit, hogy számolja ki, mikor lesz a világvége. Az elkészült, rendkívül bonyolult képlet aztán mindig ugyanazt a hat számot (természetesen a 4, 8, 15, 16, 23, 42 számsort) dobta ki, ezek azok az alapszámok, amelyek közül ha csak egyet is sikerülne megváltoztatni, elkerülhető lenne a katasztrófa. A Dharma szervezet célja az volt, hogy a sziget különleges tulajdonságait felhasználva valahogy változtasson a számokon, de kudarcot vallott.

Amit még mindig nem tudunk: Hogyan került a szigetre egy több hónapra elegendő élelemmel teli szállítmány, Dharma felirattal, ha a kutatócsoport szigeten lévő tagjai akkorra már mind meghaltak? Végül: van-e köze ehhez az egész világvége-bulihoz a főszereplőinknek, és ha igen, mi?

Dobay Ádám