Ismerősei szerint Bajor Imre túlhajszolta magát

Vágólapra másolva!
Bajor Imre lemondta fellépéseit, a Heti hetes-ből pár hétre kikerült, jelenleg kórházban kezelik. A Mikroszkóp Színpad és az RTL Klub produkciója is azt közölte, hogy várják vissza, amint jobban lesz, a barátok, kollégák szerint pedig többet vállalt, mint amennyit kellett volna, és az is hiba volt, hogy minden problémájáról, napi gondjáról beszámolt a sajtónak.
Vágólapra másolva!

"A színpadon minden előfordulhat. Az ember cipője beleakad a küszöbbe, átesik mindenen, fogalma sincs, éppen hol van. Annyi minden történik, amiből lehetne egy könyvet is írni! Nem készülök még a halálra (...) Lassan befekszünk az elfekvőbe, elvagyunk" - nyilatkozta egykedvűen, fáradtan a Tabu tévének Bajor Imre egy szeptember 29-én megjelent videóanyagban. A színész jelenleg nem érhető el telefonon, az RTL Klub sajtóosztályán jobbulást kívánnak neki, ismerősei pedig elmondták, hogy túlhajszoltságról lehet szó, az alkoholproblémákról (Bajor rendszeresen poénkodott ezen, gyakran mesélt italozós sztorikat), viszont a kollégák, barátok nem beszéltek.

"Fizikai, pszichikai jellegű problémái vannak. Nem bevitték: ő maga vonult kórházba. Ma beszéltem vele, lényegesen jobban hatott a hangja, mint három nappal korábban. Mi számítunk rá, bízom benne, hogy novemberben színpadra állhat" - válaszolta az [origo] megkeresésére Verebes István, a Mikroszkóp Színpad igazgatója.

Hajós András még nem hívta telefonon Bajort, de várja, hogy visszatérjen a Heti hetes-be, nem gondolja, hogy pótolni kéne. "Nyáron egy kicsit lelassulva jött vissza, de ez természetes, mindig így van, a nyár utáni egy-két adás az összerázódásról szól. Hiába szerepel az ember nyáron rádióban, színpadon, a tévéadásra másképp kell rápörögni. Őszintén szólva ennek a lassúságnak nem tulajdonítottam nagy fontosságot" - mondta.

Hajós elmondta, hogy ő az elmúlt években kétszer volt hasonló állapotban, de magánéletét teljesen elzárta a nyilvánosság és a kollégái elől is, nem akarta, hogy erről cikkezzen a sajtó. Szerinte teljesen természetes dolog ez a szakmában, hogy valaki besokall. "Az viszont nagyon ellenszenves dolog, hogy van egy ember, aki hétről hétre vállalja, hogy egyszerre céltábla és bohóc, majd amikor aztán összecsapnak a hullámok a feje fölött, akkor kárörvendünk. Lássuk ennek a folyamatát: a média iszonyatosan égeti és elhasználja az embert. Amit a nagy öregek csináltak tíz évig a műsorban, nem piskóta, nem ugyanaz, mint tíz évig pénzügyi előadónak lenni egy cégnél. A nyilvánosság sokkal jobban elhasználja az embert" - vélte Hajós.

Szerinte most épp nagyon változik a televíziózás, sok fiatal szereplő toporog a stúdiók előtt, szerez közben tapasztalatot és túrja ki a régieket. Hajós furcsállja, hogy amint egy hely üresedik a Heti hetes-ben, sokan beugranának, de közben fanyalognak, hogy unalmas, ellaposodott a műsor. Miközben belátja, hogy kell frissítés a tévében, Bajort nagyon kedveli és várja vissza: "Bárki bármit mond, össze fogja szedni magát, nagyon erős ember. Engem nagyon szeretett, felkarolt az elejétől fogva, és én is nagyon szeretem őt, kamerán kívül is ismerem. Sokat viccelünk vele adásban, ki milyen színész, zenész, ment a csipkelődés, de tudni kell, hogy ő alázatos színész, igen jó hozzáállással" - mondta.

"Nem szokott panaszkodni, illetve nem többet, mint más, aki úgynevezett bohém ember: a művészféle reggel szenved, összeomlik, majd összeszedi magát, este remekel. Nagyon személyiségtorzító munka ez, észnél kell lenni" - vélte Hajós, aki szerint Bajor hibát követett el azzal, hogy mindent kivitt a sajtó elé, így csődbe ment éttermi ügyeit is.

"Gondjai voltak, vannak, mint mindenkinek"

Koós János Bajor Imre régi barátja, de nem tud róla, hogy a színész kórházban lenne, viszont nem is tudja elérni napok óta. "Remélem, nem komoly a baj. Előfordul, hogy be kell menni kórházba valami miatt, neki meg van annyi esze, ha baj van, akkor járjon a végére és betartsa az orvos utasításait. Mostanában sajnos nagyon keveset találkoztunk, kivételesen nem együtt nyaraltunk. Sok fesztiválmeghívásom volt nyáron, és Imrét is foglakoztatták. Telefonon beszélgettünk, de nem vettem észre, hogy baj lenne. Pánikrohamra nem panaszkodott, depressziót én nem láttam rajta. Gondjai voltak, vannak, mint mindenkinek" - mondta.

Koós szerint Bajor éttermének bezárása sem javított a színész kedélyállapotán, de szerinte egy idő után az ember túlteszi magát az ilyesmin. Az a hipotézis, miszerint Bajor Imre eredetileg drámai színész akart lenni, csak a Szomszédok-ban játszott Oli úr figurája a komédia felé vitte és váltani később nem tudott, majd ezért nyúlt sokat a pohár után, Koós szerint mindenféle igazságalapot nélkülöz. "A vidám Bajort imádták az emberek, humora embertelen sikert hozott számára, foglalkoztatta a Vidám Színpad, a Mikroszkóp, a televízió, az Operettszínpad. Ez olyan, mintha én azon búsongnék, hogy nem az Operában lépek fel esténként, holott a Zeneakadémián végeztem" - tette hozzá.

A hangulatingadozásokat nem mindig lehet észrevenni

Ónodi György, a Heti hetes főszerkesztője szerint túlhajszoltságról van szó. "Elképesztő módon kimerült, ezt láttam rajta, amikor beszélgettünk. Ősszel sok munkája lett volna Rádiókabaréban, a Mikroszkóp Színpadon, a Heti hetes-ben, a Mágnás Miská-val lett volna előadás, néha napi kettő is, tehát rendesen foglalkoztatták volna. Kimerültséget korábban is megállapítottak nála, akkor szívproblémákról lehetett hallani, de amint munkába áll, mi várjuk vissza" - válaszolta az [origo] kérdéseire.

Hajdú Steve is gyakori vendég a Heti hetes-ben, de csak újságíróktól hallotta, hogy Bajort többhetes pihenőre küldte a produkció. "Ma este lesz felvétel, utána talán többet tudok. Amúgy szerintem a felvételek előtt derűs hangulatban volt, nem láttam rajta semmi különöset, ha meg bántja mélyen valami, az ő magánügye. Hangulatingadozásokat nem vettünk rajta észre, de ha nekem van ilyen, akkor rajtam sem látják mások" - mondta. Farkasházy Tivadar is régi társa Bajornak az RTL Klub műsorában, megkeresésünkre nem kívánt beszélni a színészről.