Kitér a napot váltó Megasztár az X-Faktor elől

Vágólapra másolva!
A Tv2 péntek estére helyezi tehetségkutató műsorát, így a tévézők megnézhetik a Megasztár-t és az X-Faktor-t is, nem kell választaniuk a két, sok százmilliós produkció közt. Az RTL show-ja szombattól élőben megy, hosszabb is lesz, így még több nézőt vett volna el a Tv2 tehetségkutatójától.
Vágólapra másolva!

A Megasztár ötödik szériája szombat helyett eztán péntek este 20.40-től kerül képernyőre. A Megasztár pénteki napon történő sugárzása azok számára könnyíti meg a választást, akiknek eddig dilemmát okozott, melyik csatorna műsorára kapcsoljanak. "Megtettük a szükséges lépéseket és átszerveztük a produkciót, mostantól pénteken esténként tűzzük képernyőre a műsort. Bízunk a Megasztár kimagaslóan erős tartalmában és örömünkre szolgál, hogy mostantól még több néző élvezheti a döntőbe jutott tehetségek produkcióit" - mondta Kiss Péter, a Tv2 programigazgatója.

A vasárnap este hagyományosan erős nézettséget hoz a csatornának, ekkor megy a Napló és a heti nagyfilm, így a hét utolsó estéjét nem kívánták felborítani. Ha már napot kell váltani, akkor jobb a péntek, ugyanis, ha szombaton sok tízezer tévéző szavaz az X-Faktor-szereplőre, akkor másnapra elfogy a voksolási kedv, csökken az sms-ek, énekeseket támogató hívások száma. Péntek este tehát elvileg nagyobb bevételre számíthat a Tv2 a versenyzők híveitől, rajongóitól, mint vasárnap - de épp ezen az estén sok fiatal megy szórakozni, kevesebben tévéznek, mint vasárnap, hét után, ráadásul ott van ellenfélnek a hagyományosan erős Barátok közt is.

A Megasztár zsűritagja, Friderikusz Sándor a Tv2-es show-ban szólalt fel, mondván tarthatatlan, hogy a nézők nem élvezhetik a két műsort, mert egyidőben mennek - tévéiparban jártas szakértők szerint ezzel egy későbbi döntésnek ágyazott meg. A showman lapunknak azt nyilatkozta, hogy magánakcióról volt szó, nem egyezetett a Tv2 vezetőivel. Egy hétre rá, az október 9-i adásában közölte, hogy 103 ezer támogató e-mailt kapott (ezek nagy részét többen is aláírták), és a mindkét show-ra kíváncsi nézők kívánságának megfelelően összeül a Tv2 vezetősége október 11-én, hogy a legfrissebb nézettségi adatok birtokában döntést hozzon: maradjon-e vagy menjen a szombati sávból a Megasztár ötödik szériája.

Friderikusz Sándor (akinek akciója után erősen megugrott a népszerűsége) még a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságot (NMHH) is emlegette, mint olyan intézményt, amelynek feladata lenne, hogy elkerüljék a nagy kereskedelmi televíziók azt a helyzetet, hogy egymás ellen futtatnak ugyanolyan típusú műsort. Szintén a médiahatóságot emlegette, mint olyan szervező erőt, amely rá tudná bírni az RTL Klubot és a Tv2-t, hogy a végén eressze össze a két tehetségkutató műsor, zenés valóságshow három-három döntősét, és adjon le egy szuperdöntőt - persze úgy, hogy mindkét csatorna ugyanazt sugározná. "A hatályos médiatörvény alapján a műsorszolgáltatás Magyarországon szabadon gyakorolható. A műsorszolgáltató - a törvény keretei között - önállóan határozza meg a műsorszolgáltatás tartalmát, és azért felelősséggel tartozik. Az NMHH tehát nem szólhat bele a műsorszolgáltatók műsorstruktúrájába, ők maguk döntik el, mit mikor szerkesztenek adásba" - válaszolta a médiahatóság az [origo] megkeresésére.

Itt 11, ott 12 produkció van versenyben

Az AGB Nielsen méréseiből kiderült, hogy rengetegen nézik a műsort, amikor véget ér az RTL show-ja, de az X-Faktor árnyékában nem hozza a kívánt számokat. Az X-Faktor szombaton kezdi az élő show-kat, 12 énekessel, és várhatóan a hosszabb adásidő több nézőt vett volna el a Tv2-től. Az október 9-i nézettségről itt írtunk.

A Megasztár-ban már csak tizenegy előadó van versenyben. A legutóbbi adásban, a vége felé, a szavazatok száma alapján rezgett a léc Csonka Andreasnál, Tolvai Renátánál és Giorgiónál, majd Gusztos Levente, a Fivérek és az Adam's Comedy is bajban volt. A zsűri az adás végén megmentette a Fivérek nevű produkciót, így a második kieső Csonka lett.

Lapunk olvasóit is megkérdeztük, ha más estéken mennének a show-k, akkor melyiket néznék. 5585 voks után kiderült, hogy a válaszadók 20,5 százaléka az X-Faktor-t követné, 12,2 százalék a Megasztár híve. A tévérovat olvasóinak harmada egyiket sem figyeli, ötből egy néző mindkettőt nézné, bő 15 százalék pedig azt válaszolta, hogy nem kötődik egyik zenés valóságshow-hoz sem, hol ezt, hol azt nézi meg.