"A humor nem tipikusan férfiműfaj" - jönnek a női stand-uposok

Vágólapra másolva!
A Comedy Central bemutatja legújabb, áprilisi részei valamivel színesebbek lesznek, mint az eddigiek, a fellépők most meghirdetett listáján ugyanis két hölgy is szerepel: Szente-Veres Adriennt láthattuk már a stand-up produkcióban, Redenczki Mária viszont frissen csatlakozott a csapathoz. Külföldön már van hagyománya, itthon mostanában törnek előre a női komikusok.
Vágólapra másolva!

Magyarországon jó ideig kifejezetten ritkaságszámba mentek a női humoristák - legalábbis akik maguk írják és adják elő jeleneteiket -, az elmúlt évtizedekből talán csak Bach Sylviát lehetne említeni. "Szerintem nincs külön nemekre bontható humor, bár a nőit nem ismerjük, hisz férfiak írnak férfiaknak vicceseket. Mi, nők megtanultuk, értjük a férfihumort. A férfiak egy kicsit lemaradtak, hisz ők nem is kíváncsiak a női humorra" - mondta Bach az [origo]-nak még 2009-ben.

Azóta változott kicsit a helyzet, hisz a közelmúltban több női komikus is feltűnt a színen - ami valószínűleg a stand-up műfaj hazai előretörésének is köszönhető. Szente-Veres Adrienn 2009 áprilisától erősíti a Comedy Central bemutatja csapatát, és a Magyar Televízió tehetségkutató műsorán, a Mondom a magamét-ban is egy nő, az azóta a Heti hetes-ben is kipróbált Kormos Anett szerezte meg a második helyet. "A humor, ha úgy vesszük, nem tipikusan férfiműfaj, hisz tapasztaltuk, hogy vannak nagyon jó humorú nők, akik a humoristapályán is megtalálják a helyüket. Nyilván olyasmi a számarány, mint a zeneszerzőknél, ahol az igazán nagyok között nem sok nőt jegyez a világ" - nyilatkozta akkor Nagy Bandó András, a Mondom a magamét egyik zsűritagja.

Ezzel Szente-Veres Adrienn is egyetért: "Úgy gondolom, alapvetően az a fontos, hogy valaki vicces legyen, és ez nemtől független - ahogy Dombi (Dombóvári István - a szerk.) mondta egyszer, a humornak nincsenek genitáliái. Nem az számít, hogy nő vagy férfi-e az illető, ha a közönség tud rajta nevetni. A különbséget inkább abban látom, hogy mi, nők más témákat dolgozunk fel, vagy épp ugyanazokat a témákat, de más szemszögből. Nyilván egy nő másként látja a gyereknevelés vagy a párkapcsolat kérdéseit, de sokat lehet mesélni akár a főzésről vagy a bevásárlásról is. Ugyanakkor nőként sem csak ilyen témákkal foglalkozom, próbálok aktualitásokat belevinni az előadásba" - árulja el az [origo] megkeresésére.

"Ugyanúgy, mint a fiúknál, itt is vannak különböző karakterek, Kormos Anettnek vagy Redenczki Máriának is teljesen más a humora, mint nekem. Azt hiszem, utóbbinál más a célcsoport is, hisz neki két idősebb gyereke van (nekem egy kicsi), szerintem a hasonló korú nőket fogja megérinteni, akik hasonló problémákkal küzdenek" - teszi hozzá. Szente-Veres először egyébként viccből állt ki a színpadra - egy barátnőjével fogadott egy üveg italban, hogy meg meri tenni -, de ma már halálosan komolyan veszi a stand-upot, heti négy órában színésztanárhoz is jár, hogy előadó-művészi képességeit fejlessze.



Szente-Veres Adrienn a Comedy Central bemutatjá-ban

Viszonylag sokan meg is keresik már fellépési ajánlatokkal, azt mondja, főleg a vállalati bulikon kedvelik: "Elsősorban a céges rendezvényeken szoktak szeretni, mert az előadás után mindig leülök az emberekkel beszélgetni - ez nekem is jó élmény, hisz anyukaként három évig be voltam zárva a lakásba." A pályán feltűnő nőket nem tekinti riválisának, inkább örül, hogy egyre több van belőlük: "Annak, hogy itthon egyelőre kevesebb a nő a humor világában, szerintem történelmi okai vannak, hisz külföldön - az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Németországban - rengeteg női humorista van. Örülök annak, hogy Magyarországon is egyre többen leszünk, remélem, idővel kialakul egy egészséges egyensúly" - mondja.

Külföldön valóban nagyobb hagyománya van a női humornak: Nagy-Britanniában például egész hullám indult a nyolcvanas években, aminek a feminista törekvésekhez is volt némi köze. Az ekkor feltűnő komikák kezdetben kis klubokban léptek fel, de aztán beszivárogtak az országos médiába is: Dawn French A dibley-i lelkész-szel hódított, Jennifer Saunders pedig a Pusszantlak, drágám! című sorozatot jegyezte. Victoria Wood máig az egyik legkeresettebb angol stand-up komikus, aki amellett, hogy maga írja és adja elő jeleneteit, humoros dalokat is játszik zongorán, legfőbb témája a család és a szex.



Redenczki Mária a Dumapódium-on

Az Egyesült Államokban különböző sorozatokban (Mesék a kriptából, A dadus) vendégszerepel például Rita Rudner, aki amúgy Las Vegasban szokott fellépni, 2001 óta több mint egymillióan voltak kíváncsiak a produkcióira - őt Szente-Veres is egyik példaképeként említi. Neves amerikai komika még a Comedy Centralon saját show-jában látott Sarah Silverman, akinek I'm fucking Matt Damon című dalával itthon is foglalkozott a sajtó: ebben a címnek megfelelően arról énekel, hogy az ismert színésszel hetyeg, barátja, Jimmy Kimmel (a tengerentúlon neves showman) háta mögött. A videó óriási szenzáció lett a YouTube-on, Silverman pedig Creative Emmy-díjat kapott érte.

A Sarah Silverman program-nak jelenleg a harmadik évadja látható a humorcsatornán, a Comedy Central bemutatja új epizódjait pedig április elején veszik fel - Szente-Veress Adrienn és Redenczki Mária produkcióját április 3-án nézhetik meg élőben az érdeklődők.