Geszti Péter: Ha nem profi a hozzáállás, otthagyom őket

x-faktor döntősök bemutatója geszti péter mentor
Vágólapra másolva!
Az X-Faktor mentoraként 2011-ben a csapatokat kapta: szerinte erősebbek és színesebbek, mint a tavalyiak voltak. Geszti úgy látja, hogy az Apollo23-ért sok tinilány szorít majd, a Rocktenorsnak biztosan lesz helye a hazai könnyűzenei életben, az Ikrek kapcsolatát pedig igen különlegesnek tartja. Nem tilt mindent a fiataloknak, de ha valaki álmosan, gyűrötten érkezik próbára, annak nem kegyelmez.
Vágólapra másolva!

Tavaly a lányokat vitted az X-Faktor-ban, idén a csapatokat. Nehezebb velük dolgozni?

- Sokkal érdekesebb dolgom van, mint tavaly. Zenei értelemben nehezebb a munka, mert a csapatoktól elvárjuk, hogy össz-szólamokat énekeljenek, és ez sokkal több technikai odafigyelést igényel, de ebben nagyon jó partner Éliás Gyuszi, az énektanáruk. Jó, hogy idén nem ugyanazt a rutint kell végigcsinálnom, mint 2010-ben, csak más emberekkel. Ez érdekesebbnek ígérkezik, sokkal több emberrel vagyok együtt, több ötlet és humoros helyzet jön elő. Jobbak, mint a tavalyiak, és mindegyiknek van olyan sajátos tulajdonsága, amely hitem szerint elrepíti őket sokáig.

A tévézők könnyebben azonosulnak egy emberrel, mint egy trióval, duettel, ez hátrány lehet. Malek Miklós két csapata is korán kiesett.

- Itt viszont imádni való, erős produkciók lesznek. Tavaly ez nem így volt: helyesek voltak ugyan, leginkább a Non Stop, de most teljesen más alapon szerveződik minden csapat. Az Apollo23-ért szerintem a fél ország fog szurkolni, ők a "helyes fiúk" kategória, és már most elég jól énekelnek. A Rocktenors zseniális, ők például egészen biztosan megtalálják a helyüket a magyar popéletben, mert egyszerűen nincs ilyen csapat itthon: egyszerre van náluk jelen a humor, a színvonalas éneklés, és ez olyan adottság, hogy robbanóelegyet alkot. Az Ikrek pedig egészen különleges formáció.

Náluk van domináns fél?

- Néha úgy tűnik, hogy van, talán a Mariann, de a napi állapotuktól függően ez változik. Humoros pillanatokat hoz a velük való munka, és meglepő, mennyire egyformán működnek: nem is veszik észre, de ugyanúgy, ugyanakkor nyúlnak a hajukhoz, ugyanúgy, ugyanakkor nevetnek. Mindig egymást keresi a tekintetük. Valahol irigylésre méltó, hogy így élnek, hogy ennyire közel vannak máshoz. Nem mondom, hogy misztikus kapcsolat ez, de nagyon szép és ritka.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Inkább haver vagy szigorú tanár vagy?

- Inkább haver, de mindig elmondom, mit hogyan kell. Nekik is jeleztem, hogy van egy "fun"-része a műsornak, de ennek vége, mostantól rám kell hallgatni. Annyit kell aludni, amennyit mondok, olyan vitamint kell szedni, amilyet javasolok, olyan mennyiségű pluszmunkát kell beletenni, amennyit elvárok, nem lehet tökölni, nem lehet széthullani. Az egyik srác meg volt fázva, vitamint kellett szednie, mert megviseli a szervezetet a hajtás, a hangszálaknak regenerálódnia kell.

Ital, cigi mennyire megy?

- Elvileg lehet bulizgatni, lehet iszogatni, de jeleztem nekik, ha nyolc óra alvás után nem tudnak profin teljesíteni, akkor simán otthagyom őket. Azt is kikötöttem, hogy csak úgy jöhetnek próbára, ha beénekelnek - nincs skálázás a próbán. Vannak trükkök erre is. Csak a lélekjelenléten múlik, hogyan teljesítenek az élő adásban, nekünk meg energiát kell adunk, hogy elhiggyék, hogy meg tudják csinálni, amit valójában tudnak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A mentorházban melyik produkciótól volt legnehezebb a búcsú?

- A Kittiéktől nehéz volt elválni - mi csak úgy hívtuk őket, hogy a zsiráf és az antilop. Egy lányduett volt, jól énekeltek, rokonszenvesek is voltak, de a szabálytalanság, ami megjelent velük a színpadon, nem mutatott annyira jól, nehéz lett volna koreografálni őket. Talán a nézők is érezték ezt, lehet, hogy őket hamarabb kiejtették volna.

Meglepett, hogy a csapatokat bízta rád a produkció?

- Nem okozott nagy meglepetést. Először azt gondoltam, hogy "ez mekkora meló lesz!", utána viszont örültem, mert láttam, hogy ez egy nyerő pakli. Fontos, hogy nem a rutinjaimat kell működtetni, én meg mindent szeretek, ami újszerű.