Boszorkányok és playmate-ek: tizenkét sorozat, amelyre vár a magyar tévéző

Pan Am, filmsorozat
Vágólapra másolva!
Általános vélemény, hogy az idei új amerikai sorozatok között nincs sok korszakos próbálkozás, azonban igen széles a skála, mesesorozattól az időutazós sci-fiig, westerntől a musicalig, szuperhősöktől a vámpírokig és zombikig, akciótól a kőkemény horrorig szinte minden megtalálható az étlapon. Az alábbi sorozatoknak nagy táboruk van az USA-ban és több országban, de itthon még nem mutatta be őket egy tévé sem.
Vágólapra másolva!

American Horror Story

tvline

Vannak esetek, amikor nem kell vesződni szinopszisok és sorozattartalmak megírásával, elég csak beszédessé tenni a címet. Az American Horror Story esetében ez sikerült, ha mást nem, a műfajt legalább belövik vele. A készítők ugyanazok, akik furcsa módon a Glee - Sztárok leszünk! című dalolós, musicales szériát is képernyőre álmodták, de ha azt mondjuk, hogy a Kés/alatt is az ő nevükhöz fűződik, máris érthető, hogy rémisztő elemekkel találkozunk. Az American Horror Story valóban dermesztő sorozat, és legyen elég annyi róla, hogy egy új házba költöző családról szól. A főszereplő nem a család - hanem a Ház. Kár, hogy itthon az efféle horror csak éjfél után kerülhetne képernyőre, de hátha kipróbálja egy hazai csatorna.

----------------

Terra Nova

tvline

Dinoszauruszok és Steven Spielberg? A recept már nemegyszer bevált, s valószínűleg, ha itthon bemutatásra kerül a Terra Nova című sci-fi, akkor ugyancsak siker lesz. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Spielberg mindössze producer, nem író és nem is rendező, mint ahogy a dinoszauruszok is csak mellékszereplők, hiszen a széria az őskorban, egész pontosan 85 millió évvel az időszámításunk előtt játszódik, ahova az élhetetlenné vált XXII. századi világból érkeznek telepesek egy időrésen át, hogy új élőhelyet alakítsanak ki maguknak, s valamiképp megmentsék a jövő generációit. Azonban, ahogy az lenni szokott, nem mindenkinek tiszták a szándékai Terra Nován.

----------------

Pan Am + Playboy Club

abc

A XX. századi kosztümös sorozatok, mint a Mad Men - Reklámőrültek vagy a Boardwalk Empire - Gengszterkorzó kábelcsatornákon futnak Amerikában, talán azért, mert nem széles közönséghez szólnak. Sikerük azonban elvitathatatlan, így 2011-ben két csatorna is megpróbálkozott a hatvanas években játszódó széria létrehozásával. A Pan Am Amerika egykori jelképszerű légitársaságának működésébe, a repülés világába enged betekintést a pilóták, de még inkább a stewardessek szemén keresztül, míg a The Playboy Club a Playboy-birodalom kedvelt alattvalóit, a Playboy-nyuszikat, az ő életüket ismerteti meg a nézővel. Utóbbit itthon nem biztos, hogy látni fogjuk, hiszen három epizóddal a premier után lekerült az NBC képernyőjéről (de több rész készült), azonban az ABC sorozata mindenképp lesz itthon. Érdekes, hogy mindkét sorozat kevésnek tartotta a sikerhez a korrajzot, valamint a kimért szappanoperát, így a Pan Am-et egy hidegháborús kémtörténettel, míg a The Playboy Club-ot a főszereplő által elkövetett gyilkossággal próbálták feldobni.

----------------

Last Man Standing

tvline

Itthon a tévés komédia nem túl népszerű műfaj, de Tim Allent nagyon sokan megszerették a Comedy Central által bemutatott Házi barkács-ban. Bár nálunk csak nemrégen kezdték el adni a klasszikus szituációs komédiát, Amerikában 1999-ben véget ért. Így már talán érthető, miért is akkora szó, hogy Tim Allen tizenkét év elteltével ismét visszatér a képernyőre, hogy ontsa a poénokat. A Last Man Standing esetében három lánnyal és egy feleséggel rendelkező családapaként, akinek munkája miatt sokkal több ideje lesz hirtelen a családjára, s ha már így alakult, megpróbálja férfiközpontú világképét tini gyerekeire erőltetni. Azonban mivel a lányok hárman vannak, valószínű, hogy sok lúd disznót győz alapon minden fordítva sül el.

----------------

Person of Interest

tvline

Jó író, kedvelt színészek, érdekes történet - a szentháromság, ennél több nem is kell egy tévésorozathoz, gondolná az ember. Márpedig a Person of Interest mindhárommal rendelkezik. A sztorit Christopher Nolan testvére és állandó írója, Jonathan Nolan találta ki (Memento, A sötét lovag), a sorozat főszereplője a Lost-ból ismert Michael Emerson és James Caviezel, a történet pedig egy milliárdosról, illetve az általa felfogadott "zsoldosról" szól, akik megpróbálnak bűncselekményeket megakadályozni. Mindezt olyan módon teszik, hogy a milliárdos kifejlesztett egy gépet, mely kidobja azok tb-számát, akik a közeljövőben valami erőszakos cselekmény részeseivé válnak - vagy áldozatként, vagy elkövetőként.

----------------

Death Valley

tvline

A Death Valley az MTV horrorkomédia-sorozata, így szinte biztos, hogy mi is megnézhetjük magunknak, milyen az, amikor nem veszik komolyan a vámpírok, zombik és farkasemberek lemészárlását a filmesek. A történet egy olyan rendőrosztagról szól, mely élőhalottak és mindenféle szörnyetegek lemészárlására specializálódott, s ezt ráadásul a lehető legváltozatosabb módszerekkel viszik végbe. Azt talán mondanunk sem kell, hogy a vér és az egyéb testnedvek, valamint a durva poénok miatt a Death Valley igencsak korhatáros móka.

----------------

Hell on Wheels

tvline

A Deadwood óta nem láthattunk westernt sorozatos formában a képernyőn, de a Hell on Wheels végre gyógyír lehet az elvonási tünetektől szenvedőknek - már persze, ha itthon akad tévécsatorna, mely úgy gondolja, hogy a profiljába vágna a premier. Igaz, ebben a sorozatban nem nagyon fordulnak elő neves vadnyugati párbajhősök, mitikus figurák, bár lehet, hogy éppen a földhözragadtabb, emberközeli megközelítés fog egyeseket meggyőzni. A kontinentális vasútvonal építéséről szóló történet valószínűleg sokak szemében elsőre nem tűnik majd túl vonzónak - de esélyt azért kaphatna.

----------------

Alphas

tv line

A Hősök amerikai leköszönése óta nem nagyon kerültek itthon képernyőre szuperhéroszok, csak a moziban láthattuk őket. Talán itthon is sokakat érdekelne egy olyan sorozat, melyben néhány különleges képességgel megáldott egyén áll össze egy professzor irányítása alatt, hogy különböző bűntényeket derítsenek fel - főleg, hogy az esetek is általában különféle extra képességekkel rendelkező rosszfiúk művei. Egy idő után azonban a szuperhős nyomozócsapat tagjaiban felmerül a kérdés, hogy mi lesz az általuk összegyűjtött, szuperképességekkel rendelkező gonoszokkal.

----------------

Smash

tvline

Annak ellenére, hogy a Glee - Sztárok leszünk! Amerikával ellentétben idehaza nem volt jelentős siker, a Mamma Mia! hatalmas mozis tarolásából (itthon több mint 700 ezren látták) arra következtetnénk, hogy a musical műfaja nem halott Magyarországon. Ráadásul, ha a szó szoros értelmében nézzük, a Glee nem is volt musical. A Smash viszont az lesz, s már nem tinikről fog szólni egy egykori american idolos énekesnővel, Katharine McPheevel a főszerepben, inkább felnőttekről, saját álmaikat kergető emberekről - sok énekléssel. És musicalbetétek nemcsak a dalok előadásmódja és az össztánc miatt lesznek érdekesek, hanem azért is, mert a sorozat helyszíne egy neves amerikai színház.

----------------

Once Upon a Time + Grimm

tvline

A tévésorozatoknak akár az is lehet a célja, hogy a fantázia világába repítsék el a nézőt, és két idei széria ezt is megteszi. Ki hitte volna, hogy ismét divatba jönnek a mesék? A Once Upon a Time egy olyan városba kalauzolja el a nézőt, amelynek lakói egykor volt mesekarakterek, azonban mit sem tudnak régi énjükről, és átlagemberként élik életüket. Mindez annak következménye, hogy a Gonosz Királynő a mesevilágban hallatlan átkot bocsátott mindenkire. A párhuzamosan a városban, illetve a mesevilág múltjában játszódó sorozat népszerű mesemotívumokat használ fel, akárcsak a Grimm, mely teljes egészében a mi világunkban játszódik, azonban e világban akadnak emberbőrbe bújt farkasok. Vagy boszorkányok, Jancsik és Juliskák, esetleg három kismalac. És olykor ezek a mesebeli lények bűnügyeket követnek el, amelyeket egy Grimm old meg, egy olyan különleges nyomozó, aki képes átlátni a meselények álcáján.

----------------

Megkérdeztük az öt legnagyobb hazai tévétársaságot, hogy melyik sorozatot tervezik leadni. A hazai csatornák szereik az utolsó hetekig titkolni, mit vettek, és mikor teszik adásba - mintha legalábbis valami szuperfegyverről lenne szó - de azt megtudtuk, hogy a Person of Interest a Viasat3-on, a Pan Am a Tv2-n megy majd, utóbbi 2012 első felében - a szerk.