Éveket is csúszhatnak a kedvenc tévésorozatok

Vágólapra másolva!
Nem ritka, hogy egy sorozat az amerikai premier után egy-két hónappal érkezik Magyarországra, de általánosságban azért még mindig jellemző, hogy a hazai tévécsatornák nagyobb csúszással adják a kedvelt szériákat - és van olyan, hogy hároméves szüntetet iktatnak be, mint tette azt az RTL Klub az Odaát-tal. Néhány sorozatnak friss évadja jön itthon is, másokkal viszont jócskán el vagyunk maradva: mire számíthatunk kedvenceinknél?
Vágólapra másolva!

A mentalista

Amikor az RTL Klub elkezdte adni A mentalistá-t, még viszonylag keveset csúszott az amerikai adáshoz képest: 2009 februárjában indította a sorozatot, miközben az Egyesült Államokban 2008 szeptemberében volt a premierje. A második szezont 2010 júliusában zárta az RTL, a Cool pedig jelenleg is adja az ismétléseket - a csúszás azonban megnőtt, hisz a legújabb, harmadik évad nem indul el februárban, helyette a Vészhelyzet tizenötödik évadja folytatódott. Az RTL-re valószínűleg csak ősszel tér vissza A mentalista.

24

A 24 a tipikus példája annak, hogy az amerikai adáshoz képest mennyit csúszhat egy széria: az Egyesült Államokban a nyolcadik évaddal már 2010 májusában véget ért a sorozat, nálunk legutoljára a hatodik szezon volt látható. A Cool Tv ezt már 2009 nyarán leadta, de a folytatásról még most lehet tudni semmit - pedig a hetedik évadot még egy tévéfilm, a 24 - Megváltás is megelőzi, amely szerves részét képezi a történetnek. Az m1 szintén a hatodik évadot kezdte el adni január végén.

Dr. Csont

Az RTL Klubon jelenleg a krimisorozat negyedik évadja megy, a Cool pedig februártól adja a második szezon ismétlését - miközben az Egyesült Államokban 2010 szeptemberében már a hatodik kör indult. A széria alkotója, Hart Hanson legújabban egy spin-off tervével állt elő, amely Richard Greener könyvsorozatán, a The Locator-ön alapul. Középpontjában Walter Sherman áll, aki képes mindent és mindenkit megtalálni, bármennyire el van rejt(őz)ve. A történet szerint a férfi Booth ügynökkel együtt szolgált Irakban, és a tengerentúlon egy áprilisi epizódban már be is mutatják a sorozatban.

Doktor House

A kedvelt orvosi sorozatnak a legfrissebb, hetedik szezonját indítja pár héten belül a Tv2: Cameront itt már csak visszatérő vendégként láthatják a nézők, új szereplőként érkezik viszont a Martha M. Masters nevű gyakornok, akit Amber Tamblyn alakít. A hetedik évad az Egyesült Államokban is csak idén ér véget, de miután Hugh Laurie szerződése lejár májusban, a folytatásról egyelőre nem esett szó. A nézettségi számokból annyi megállapítható, hogy a sorozat kezd kifáradni: 20 millió fölötti nézőszámot utoljára a negyedik szezonban ért el, jelenleg 9-10 millióan kíváncsiak egy-egy epizódra.

Forrás: [origo]

Castle

Az RTL Klub a második évad közben téli szünetre küldte a Castle-t, majd visszahozta pár rész erejéig, de február 13-án már újra leveszi a műsorról, a Casino miatt. Az Egyesült Államokban jelenleg a harmadik szezon megy, de - miután a sorozat stabilan tartja az átlag tízmilliós nézettséget - januárban már a negyediket is megrendelte az ABC. Közben 2010 szeptemberében már a második könyv jelent meg Richard Castle nevével (mintha az író a valóságban is létezne), amely a New York Times bestseller-listáján egyből a hetedik helyen debütált.

Grace klinika

2010 decemberében az RTL Klub - a tizedik epizódnál - elvágta a Grace klinika hatodik évadját, és januártól a Döglött akták-at adja helyette - a kórházi sorozat így valamikor tavasszal folytatódik, a hatodik szezonból még hátralévő tizennégy résszel. A széria emellett a FEM3-on, a Prizma Tv-n és a Sorozat+-on is megy. Az Egyesült Államokban jelenleg a hetedik évad fut, a folytatás viszont annyiból kétséges, hogy az ötletgazda, Shonda Rhimes már több más projekten is dolgozik: az USA-ban januárban indította Off The Map című sorozatát (mely szintén orvosok közt játszódik), és egy új pilotot forgat egy krízisszakértőről.

Forrás: ABC

Gyilkos elmék

Az RTL Klub januárban kezdte el adni az ötödik évadot, amely tavaly már ment az AXN-en - oda tavasszal már az Egyesült Államokban jelenleg is látható hatodik érkezik, miközben a krimisorozat ismétlését a Cool is adja. Az USA-ban februárban debütál a Criminal Minds: Suspect Behavior című spin-off, amelynek középpontjában egy hasonló profilkészítő csapat áll. Az új karaktereket a Gyilkos elmék 2010 áprilisi epizódjában mutatták be: Sam Coopert Az utolsó skót király-ért Oscar-díjjal jutalmazott Forest Whitaker alakítja, és szerepel a sorozatban Janeane Garofalo is.

Helyszínelők és spinoffjai

A Helyszínelők három sorozattal is megy itthon és az Egyesült Államokban: a tengerentúlon a tizenegyedik, a kilencedik, illetve a hetedik szezon indult 2010 szeptemberében - a folytatásra ezek közül a kilencedik évados Miami helyszínelők-nek van a legtöbb esélye. A Viasat mindhárom változattal nagyjából egyenesben van, tavaly szeptemberben a Helyszínelők tizedik évadját zárta, majd egyből elindította a Miami helyszínelők nyolcadik évadját, illetve a New York-i helyszínelők hatodik évadját - amelyek februárban értek végét. Az RTL Klub ennél jóval hátrébb jár, a Helyszínelők ötödik szezonját februárban váltotta a hatodikra.

Forrás: CBS

NCIS

A Tv2 az NCIS-ből a legújabb, nyolcadik szezont hozza tavasszal: a Doktor House-zal és a Született feleségek-kel ellentétben az NCIS az Egyesült Államokban is tartja nézettségét, sőt egyre jobban teljesít, legnézettebb epizódját 22,9 millióan követték figyelemmel. Február elején a CBS bejelentette, megrendeli a kilencedik évadot, amit nagy valószínűséggel követ majd a tizedik is, tekintve, hogy a főszereplővel, Mark Harmonnal kétéves szerződést kötött a csatorna. A színész emellett fizetésemelést is kapott, az új szezonra már epizódonként 500 ezer dollárt fog kapni.

Született feleségek

A Született feleségek helyzete a Doktor House-éhoz hasonló: a Tv2-re a legfrissebb, hetedik szezon érkezik, amely az USA-ban is megy jelenleg. A sorozat jövője itt is bizonytalan, egyrészt a folyamatosan csökkenő nézettség, másrészt a szereplők lejáró szerződése miatt - a Doktor House-hoz képest csak annyival van jobb helyzetben, hogy több színésznő van benne, akit egy másik távozása után meg lehet tenni főszereplőnek. A hatodik szezonban itt Katherine és Angie karaktere hullott ki a sorozatból, új szereplőként pedig érkezik a Vanessa Williams által megformált Renee.