Szégyenlős tévézőknek nem ajánlott - indul itthon is a Shameless

Shameless William H. Macy
Vágólapra másolva!
A Viasat3 - magyarországi premierként - március 7-től adja a Shameless - Szégyentelenek című sorozatot, amely a peremen élő Gallagher családot, az állandóan részeg apát és hat gyermekét mutatja be. A szégyen valóban kevéssé ismert fogalom náluk: a nagylány simán bemegy megkérdezni valamit a szomszédtól, amikor az a nejével van az ágyban, az apa pedig szexrabszolgának is beáll egy kis gondoskodásért. Szégyenlős nézőknek nem ajánlott!
Vágólapra másolva!

Az igazi prolicsaládok eddig jobbára vígjátékokban tűntek fel a képernyőn, gondoljunk csak az Egy rém rendes család-ra, az újabb produkciók közül pedig A nevem Earl-re vagy az Egyszer fent,...inkább lent-re. A Shameless-ben is vannak ugyan humoros pillanatok, de lényegét tekintve kőkemény dráma: amennyire A nevem Earl-ben még vicces, hogy a főhős egy koszos motelszobában lakik - ahol egy ágyban alszik az öccsével -, itt annyira lesújtó a környék, Chicago lepukkant része, a helyi Harlem.

A Gallagher család valóban a peremen, egyik napról a másikra él: már a kilencéves Carlt is nógatják, hogy vállaljon végre valami munkát, hisz a villanyszámlára valót is a gyerekek gyűjtik össze. A családot a legnagyobb lány, Fiona (Emmy Rossum) fogja össze, miután a rokkantsági nyugdíját a kocsmában elverő apára (a gyűrött arcú William H. Macy remek alakítása) nemigen lehet számítani: gyerekei jobbára csak akkor találkoznak vele, amikor öntudatlan állapotában - szó szerint - belebotlanak a ház leglehetetlenebb pontjain.

A srácok persze korán felnőnek: a már említett Carl állandóan azon van, hogy valami alkoholhoz jusson; a tizenéves Ian homoszexuális viszonyt folytat munkaadójával, a török boltossal; a fiatal Hank Moodyra emlékeztető - álmos szemű, intelligens és szuperlaza - Lipet pedig helyes kis tanítványa a magánóra közepén, az anyuka kvázi jelenlétében elégíti ki az asztal alatt. Fiona szombat estéje sem egyszerű: egy klubban ellopják a táskáját, majd mikor a tolvaj után rohan, a kidobó nem engedi vissza. A vele tartó srác bever egyet a kétszer akkora kapuőrnek, ami persze rettentően imponál a lánynak: el is jutnak együtt a házba, ahol a konyhapadlón épp egymásba gabalyodnak, amikor a rendőrök meghozzák a részeg apát.

Viasat3

A hoppon maradt srácnak, Steve-nek (Justin Chatwin) a későbbiekben sem egyszerű a dolga: Gallagherékhez képest hihetetlen jómódban él, az első randi után például egy mosógépet küld választottjának - miután kifigyelte, hogy a jelenlegi már igen ócska állapotban van. Az óriási társadalmi különbség végig jelen van a kapcsolatukban, miközben Fionának a helyi közrendőr is udvarol - aki jól ismeri a lány közegét, apját állandóan hazaviszi, és alkalomadtán befogja a fülét, ha a családban valami stikliről esik szó.

Viasat3

Gallagherék minden hülyeségükkel együtt szerethető és egytől egyig jól eltalált karakterek, még a gonosz manóra emlékeztető apával is együttérzünk olykor. Ha valaki esetleg hasonló közegben nőtt fel, maximálisan azonosulni tud bizonyos helyzetekkel, de a történet kívülről nézve is érdekes és hiteles lehet, és - a gazdag srác bevonásával - túl is mutat önmagán. Egy azonban biztos: a Shameless prűd nézőknek nem ajánlott, hisz - az állandó káromkodás mellett - már az első epizódban kibukkan Fiona melle, és a szomszéd farkára is vethetünk egy pillantást.

------------------------

Premier: március 7. 22.20, Viasat3