Hogy áll az X-Faktor kontra Voice csata?

csobot adél
Vágólapra másolva!
Az RTL Klub tehetségkutatója még mindig bő kétmilliós nézettséget szállít, indulása óta verhetetlen, minden listát vezet. A TV2 műsora jól kezdett, lassan még javult, eztán zuhanni kezdett, majd erőre kapott, legutóbb pedig a 18-49-es célcsoportban eddigi legjobb nézettségét érte el. Teljes lakosságban az X-Faktor bő 2 milliónál, a Voice 1,5 milliónál áll.
Vágólapra másolva!

Meglehetősen hosszúra nyúlt a válogatási fázis a Voice-ban, ami a nézettségen is meglátszott - de mivel licencműsorról van szó, a TV2 akkor sem kurtíthatta volna meg, ha nagyon akarta volna. A Voice mindenesetre 1 millió 344 ezer nézővel nyitott, ez később nőtt, majd erősen csökkenni kezdett. Az ötödik és hatodik castingadás már semmi jót nem ígért a tévétársaságnak, mert a költségekhez, felhajtáshoz képest az 1 millió 215 ezres, majd az 1 millió 180 ezres nézettség nem volt kielégítő - de eljött múlt pénteken az első párbajműsor, rögvest hat kiesővel, a nézettség pedig szépen megugrott, 1 millió 515 ezren követték a már felfedezett, majd elfeledett próbálkozókat is felvonultató tehetségkutatót.

Forrás: [origo]

Közönségarányban ezt azt jelenti, hogy a show a teljes lakosságnál kétszer ment 30 százalék fölé: a negyedik adására és legutóbb. A TV2 azonban kereskedelmi tévéként inkább a 18-49-es kategóriát vizsgálja, a reklámozóknak fontos célcsoportban a pénteki adás a nagyon tisztes 38,1 százalékot hozta. Ezzel nagy az öröm a Róna utcában, a csatorna székházában, mert korábban ilyen jól nem ment a műsor a fiatalabb nézőknél, ráadásul egy hét alatt ugrott 29-ről 38-ra, ami bizakodásra adhat okot.

Ezzel együtt a Voice még mindig nincs abban a magasságban, amelyet az X-Faktor ér el hétről hétre. A műsor első évadja előbb kegyetlenül kinyírta az ellene betett Megasztár-t (a 2010-es évad ezért került péntekre), majd rendszeresen nyerte a heti nézettségi versenyt. A harmadik széria indulása óta verhetetlen, legutóbb szombaton 2 millió 61 ezren nézték, amint kiesik Zámbó Krisztián - ez célcsoportban 45,6 százalékot jelent, ami impozáns adat.

Forrás: rtlklub.sajtoklub.tv

Az RTL Klub tehetségkutatója azonban volt ennél magasabban is, korábban 2,2 millió fölött, a Like kiesése estéjén pedig 2 millió 100 ezren követték. Az ifjabb Zámbó vergődése, illetve a mentorok kritikája sokakat érdekelt, úgyhogy elvileg most, hogy kiesett, akár csökkenhetne is a nézőszám - de nem fog, hiszen nagyon közel a végjáték, mert már csak öten vannak versenyben (a képen a megosztónak számító Csobot Adél).

Top 20, teljes lakosság

Forrás: nielsen

Minden műsor a legnézettebb adásával szerepel
Forrás: Nielsem Közönségmérés