Remek a Hannibal, csak tippeket ne adjon!

Vágólapra másolva!
A Hannibal sorozat premierje előtt közel egy hónappal a magyar stáb már megismerkedett a szereplőkkel, a kalandokkal: Aprics László szinkronrendező és Erdélyi Imre hangmérnök együtt felügyelte az AXN új sorozatának magyarítását. Rajkai Zoltán szerint addig jó, míg nem ad tippeket a sorozat beteg lelkű embereknek, Schneider Zoltán pedig úgy látja, hogy a magyarok imádják a thrillert.
Vágólapra másolva!

A Hannibal sorozatban Will Graham nyomozó sokkal örültebbnek tűnik, mint a pszichopata doktor, de egzaltált állapota kiválóan alkalmas arra, hogy beleélje magát a kegyetlen sorozatgyilkosok szerepébe. Hugh Dancy megszólaltatója magyarul Rajkai Zoltán, akinek nem ez az első nehéz figurája: úgy véli, nincsenek nagy hangsúlyok, széles játékok, éppen ezért jelenleg ez az egyik legfontosabb szerepe.

„Ilyenkor sokkal jobban kell összpontosítanom, mint máskor. Nagyon visszafogott, de ebben a visszafogottságban ezer árnyalat van. A hangjából, a mondatokból kell éppen ezért kitalálni, hogy miről is van szó: ebben nagy segítséget ad a szinkronrendező. Amúgy elég megrázó történetekkel szembesültünk eddig, de azzal nyugtatom magam, hogy ez főleg fikció. Nagyon erős az atmoszféra, amely elég jól visszaadja a mozifilmek hangulatát. Persze nem próbáltunk ahhoz hasonlót csinálni, nem is kerestük a közös pontokat” – elemzi kérdésünkre.

Hugh Dancy Forrás: AXN

Egy sorozatban sokkal több idő van egy-egy emberi történet vagy pszichiátriai eset kifejtésére, mint egy kétórás filmben. „Nem vagyok az ehhez hasonló véres történetek rajongója, de itt egy nagyon profin felépített sorozatról van szó, amelyhez zseniális színészi játék társul. Izgalmas a krimis vonal is, még senkiről semmit nem lehet biztosan tudni” – mondja.

Szerinte minden jó színész örömmel vállalna szerepet egy ilyen sorozatban, bár abban nem biztos, hogy egy ilyen történet jót tesz-e a nézőknek vagy sem. „ Ha pusztán a feszültségkeltés, a szórakoztatás szintjén marad, az nagyszerű, de ha esetleg tippeket ad az nem annyira jó.”

Graham főnökét Laurence Fishburne játssza. A Mátrixból is ismert amerikai színész visszafogottságához Schneider Zoltán adja a sajátos orgánumát. A művész ugyan nagyon szerette a mozifilmeket, de a sorozatot még nem látta egyben, csak a saját jeleneteiről és a szerepéről tud képet alkotni.

Laurence Fishburne Forrás: AXN

„Hogy őszinte legyek, az én karakterem az, akit igazából lazán ki lehetne hagyni. Hisz a két főszereplő Will Graham, és Hannibal Lecter, és az ő kapcsolatuk van reflektorfényben. Crowford karaktere inkább a kötelező szabály, viszont Fishburne-t nagyon szeretem, remek színésznek tartom. Már a Mátrix óta figyelemmel követem a pályáját” – mondja.

Kiderül, hogy a színész szívesen szinkronizálna többet is, de kevés olyan figura van, aki a különlegesen mély hangjához megfelelő lenne. „Az én orgánumom mellé nem gyakran akadnak szinkronizálandó arcok. Aprics László sokszor szomorúan mondta, hogy egyszerűen nincs most egy mély hangú ember sehol. Aztán jött a Hannibal, és azonnal hívott.”

Szívesen merülne egy hasonló történetben színészként, ha készülne hazánkban ilyen sorozat. „Azt nem tudom, hogy mennyire működne egy ilyen koncepció Magyarországon, mert elég kevés magyar thrillert tudnánk felsorolni. Ez a magyar kultúrának valahogy nem sajátja. Ami csak annyiból érdekes, hogy az ilyen nyomozós, vagy picit durvább sorozatokat meg imádja a nép, gyakorlatilag függők, és alig várják, hogy jöjjön az új évad!”

Hannibal-szinkron Fotó: Góz Tamás

Az egykori szépfiúnak, az extravagáns Mickey Rourke-nak évek óta Schneider Zoltán a hangja. „Nagyon bírom Rourke-ot, annak ellenére, hogy egy barom. Mármint olyan értelemben, hogy teljesen tönkre vágta a fizimiskáját. Viszont az évek alatt egészen jó színész lett belőle, többször is szinkronizáltam őt, például a Pankrátorban, úgyhogy nagyon megszerettem” – meséli.

A cikk második részében Gubás Gabi és Kaszás Gergő mesél a Hannibal szinkronmunkáiról.

A cikkért köszönet a Magyarszinkron.hu-nak.

Forrás: [origo]