Itt vannak az új skandináv szívtiprók

Nikolaj Coster-Waldau
Vágólapra másolva!
Nem túlzás kijelenteni, hogy Hollywoodot megszállták a skandináv színészek: persze mozifilmekben eddig is láthattunk több svédet, dánt vagy norvégot, de mostanában már a tévében is egyre gyakrabban feltűnnek. Idén a dán Ulrich Thomsen sok hollywoodi mozis epizódszerep után főszerepet kapott a Banshee című Cinemax-sorozatban, vagy ott van Michael Nyqvist, aki A tetovált lány főszerepe után a Mission: Impossible-sorozat negyedik epizódjának rosszfiúja volt, majd a Zero Hour című ereklye-hajkurászó misztikus szériában is rosszalkodott. Azonban mind Thomsen, mind Nyqvist ötven körüli, tehát volt idejük befutni - de Skandinávia kitermelte a legújabb szívtiprókat is.
Vágólapra másolva!

Alexander Skarsgard

Forrás: AFP/Kevin Winter

Életkor: 36 év.
Nemzetiség: svéd.
Pályakezdés: 1999-ben, de a 80-as években is volt három gyerekszerepe.
Innen ismerjük: van, aki a Zoolander, a trendkívüli-ből, más a Jelenések című tévésorozatból, megint más a Gyilkos megszállás című HBO-minisorozatból.
Legutóbb moziban: mi a Csatahajó című idegeninváziós scifi-akció őrületben láthattuk, de a kinti közönség még a Szalmakutyák feldolgozásában is, ami nálunk elkerülte a multiplexeket.
Jelenlegi tévésorozata: a True Blood - Inni és élni hagyni egyik legnépszerűbb karakterét, Eric Northman alakítja, természetesen egy vámpírt.
Legközelebb moziban: a Hidden című járványosnak tűnő thrillerben fog feltűnni.

-----------------

Mads Mikkelsen

Forrás: AFP/Annne-Christine Poujoulat

Életkor: 47 év.
Nemzetiség: dán.
Pályakezdés: 1996-ban.
Innen ismerjük: kezdjük el sorolni? A legprímább dán filmekben szerepelt: Ádám almái, Gengszterek fogadója, Wilbur öngyilkos akar lenni, Zöld hentesek, Esküvő után, Prágai történet, de pályája elején benne volt az Elátkozott város-ban és a Kísért a múltban is. Persze a legtöbben a Casino Royale című James Bond-mozi rosszfiújaként tudják őt felidézni.
Legutóbb moziban: itthon a Vadászat-ban és az Egy veszedelmes viszony-ban, ha a hollywoodi filmeket nézzük, akkor A három testőr-ben és A titánok harcá-ban.
Jelenlegi tévésorozata: Hannibal - itthon és Amerikában is április elején nyílik meg a legújabb fejezet Hannibal Lecter krónikáiban. Mikkelsen olyan színészek után játszhatja el a kannibál sorozatgyilkost, mint Brian Cox, Anthony Hopkins és Gaspard Ulliel.
Legközelebb moziban: a Sundance fesztiválon bemutatták a The Necessary Death of Charlie Countrymant, amely talán eljut a mozikba, de ha nem, akkor talán a The Stolen című westernben.

-----------------

Nikolaj Coster-Waldau

Forrás: AFP/Getty Images/Jason Merritt

Életkor: 42 év.
Nemzetiség: dán.
Pályakezdés: 1993-ban.
Innen ismerjük: már az évezred elején hollywoodi filmekben szerepelt (Sólyom végveszélyben, Tűzfal, Mennyei királyság), de vele kapcsolatban a kötelező film egyértelműen az 1994-es Éjféli játszma, melyet később Ewan MacGregor főszereplésével fel is dolgoztak angol nyelven.
Legutóbb moziban: tavaly nyáron a Fejvadászok című sötét tónusú norvég krimiben láthattuk, ami, nem túlzás, a 2012-es év egyik legjobb filmje volt itthon.
Jelenlegi tévésorozata: a Trónok harcá-ban ő Jamie Lannister, akit az első évadban igen kegyetlennek ismertünk meg, és olyat tett, amit a sorozat gyanútlan rajongói máig sem bocsátottak meg neki. A második évadot tette következményeként egyébként jórészt egy ketrecben csücsülve töltötte.
Legközelebb moziban: a tavasz egyik várt scifi mozifilmjében, a Feledés-ben lesz benne, melynek főszereplője Tom Cruise, de év elején Amerikában látható volt a Mama című horrorban is, ami hozzánk még nem érkezett el: mindez azt jelzi, hogy Hollywood továbbra sem mond le róla.

-----------------

Darri Ingolfsson

Forrás: [origo]

Életkor: 33 év.
Nemzetiség: izlandi.
Pályakezdés: 2005-ben.
Innen ismerjük: a szívtiprók közül talán ő a legkevésbé ismert. Szerepelt A dicsőség zászlaja című filmben, és benne volt A tetovált lány-ban is, de csak a jó szeműek vehették észre.
Legutóbb moziban: az említett A tetovált lány-ban szerepelt, az amerikai verzióban, hiszen David Fincher Svédországban forgatott sok skandináv színész közreműködésével.
Jelenlegi tévésorozata: Last Resort - A belső ellenség, melyben ő alakítja (illetve az amerikai sugárzást tekintve csak alakította) Robertet, Kylie barátját, aki szenátor főnöke révén sok mindent el tud intézni Washingtonban.
Legközelebb moziban: Egyelőre nem lesz filmben, azonban szerepelni fog a Dexter című tévésorozat 8. szezonjának több részében. Lehet tippelni, hogy gyilkos vagy áldozat lesz - de valószínűsíthető, hogy mindkettő.

-----------------

Joel Kinnaman

Forrás: AFP/Getty Images/Jason Merritt

Életkor: 33 év.
Nemzetiség: svéd.
Pályakezdés: 2002-ben, bár 1990-ben már volt gyerekként egy tévés szerepe.
Innen ismerjük: az Instant dohány (Snabba Cash) című remek svéd krimi főszereplője volt.
Legutóbb moziban: a Legsötétebb óra című scifiben és a Védhetetlen című Denzel Washington-filmben láthattuk - utóbbit az Instant dohány rendezője, a svéd Daniel Espinoza készítette.
Jelenlegi tévésorozata: az itthon is látható dán Egy gyilkos ügy amerikai feldolgozása, a The Killing egyik főszereplője, a főhős nyomozópáros férfi tagja.
Legközelebb moziban: ő lesz a Robotzsaru feldolgozásának főszereplője, valamint nemsokára elkezdi forgatni a Child 44-t Tom Hary, Gary Oldman és Noomi Rapace társaságában, Daniel Espinoza rendezésében.