A mentalista sötét oldala

mentalista
Vágólapra másolva!
Hamarosan vége A mentalista negyedik évadjának az RTL Klubon, az Egyesült Államokban pedig már a hatodik várható. Valamivel közelebb kerülhetünk a kérdéshez, hogy ki is a titokzatos Red John, miközben a sorozatgyilkosról amúgy is számos elmélet kering. Miért utal minden epizód címe rá? Mi van, ha személye csak Patrick Jane sötét oldalát jelképezi?
Vágólapra másolva!

Az RTL Klub május 14-én adja A mentalista negyedik évadjának záró epizódját, előbb-utóbb pedig indítja az ötödik szezont - amin nincs is mit csodálkozni, tekintve, hogy a sorozat még mindig igen kedvelt a tévénézők körében (úgy volt, hogy májusban indul a folytatás, de változtatott az RTL a tervein). A csúcson 2010-ben állt itthon, amikor - az egyes szériák legnézettebb epizódját figyelembe véve - a teljes lakosság körében a második helyen zárt a Cobra 11 után, a kereskedelmileg fontos, 18 és 49 év közötti célcsoportban pedig a legnézettebb sorozat volt.

CBS

Az Egyesült Államokban is szép nézettséget hozott az első szezon, a pilotot 15,6 millió amerikai követte figyelemmel, és a három nappal későbbi ismétlésbe is bekapcsolódtak közel nyolcmillióan. Az első évad legnézettebb epizódjára 19,7 millióan voltak kíváncsiak - ez egyben a teljes sorozat rekordja is -, a készítők azonban talán a 2008. december 2-i részre lehettek a legbüszkébbek, amely az adott héten a legnézettebb tévéműsor volt - ilyet pedig utoljára azelőtt négy évvel produkált friss sorozat, akkor éppen a Született feleségek.

Red John a főszereplő sötét oldalát jelképezheti

A mentalista ötlete Bruno Heller fejéből pattant ki, aki a Róma című sorozatot készítette korábban, és dolgozott az Ördögi nyomozó-n is. Aki nem tudná, annak eláruljuk, hogy A mentalista középpontjában egy olyan rendőrségi tanácsadó áll, aki különlegesen fejlett megfigyelőképességével szinte olvas az emberek gondolataiban. Fő célja, hogy elkapja a Red John nevű sorozatgyilkost, aki a feleségét és a lányát is megölte, de ez természetesen idáig nem sikerült neki.

rtl

A sorozat igazi főszereplője tulajdonképpen Red John, hisz majdnem mindegyik rész címében megtalálható a "red" vagy annak szinonimája - vagy legalább egy olyan szó, amely valamilyen módon utal a vörösre, a pirosra. (Ezt a magyar címadás is követi, még az eredetileg semleges című epizód, a 18-5-4 is Vörös számok lett a fordításban.) Az első évad epizódcímeit böngészve például olyanokat találunk - a "red"-et tartalmazók mellett -, mint Crimson Casanova (Bíbor szerelem) vagy Scarlett Fever (Skarlátvörös).

Ezzel együtt Red John még nem bukkant fel a sorozatban, illetve elképzelhető, hogy láttuk már, de nem tudtuk, hogy ő az - akárhogy is, olyan, mint egy fantom, aki mindig egy lépéssel a címszereplő, Patrick Jane előtt jár. "Ez olyasmi, ami végig fog futni az egész szérián - a megoldás a sorozatot zárja majd, nem csupán az egyik szezont. Egy csomó buktató és csavar lesz, amíg elérünk odáig. Tulajdonképpen ez a történet gerince, amely súlyt ad az egésznek. A cselekmény egy olyan része, amely a főszereplő sötét oldalát jelképezi, fontos, hogy a történet része maradjon" - mondta a Red John-vonalról Heller (a lenti képen Simon Bakerrel) még 2008-ban.

Forrás: AFP, Getty Images

Vagyis elképzelhető, hogy a végén kiderül: maga Jane a sorozatgyilkos? Azért ez elég merész húzás lenne, tekintve, hogy a központi karakter mindvégig szimpatikus volt, sok néző megkedvelte. (Ebben közrejátszhatott alakítója, Simon Baker is, akiről itt írtunk bővebben.) A rajongók valamennyire megnyugodhatnak, hisz annyit talán elárulhatunk, hogy az ötödik évad végére hétre szűkül a gyanúsítottak száma - és ahogy Heller fogalmazott, ezek igazi nevek, vagyis köztük van a régóta keresett sorozatgyilkos.