Kiborította a Dexter vége a sorozat híveit

Dexter
Vágólapra másolva!
Sok támadást kaptak a készítők a nyolcadik évad (és egyben a sorozat) fináléja miatt: halálesetre mindenki számított, inkább a személy, a körülmények és a végjáték pár dramatikus jelenete lehetett bosszantó sokaknak. Nem lesz annyira vitatott, mint a Maffiózók vége, de kalandos, itt-ott roppant szomorú zárást tálalt a produkció. Csak az olvasson tovább, akit nem zavar, ha sok részlet kiderül a végéről! 
Vágólapra másolva!

Ha valaki nyolc éven át követ egy sorozatot, óhatatlanul megszereti még a nem kifejezetten rokonszenves, több hibával küzdő szereplőket is, és különösen nagy elvárásokkal ül le az utolsó rész elé, próbálván kitalálni, kinek milyen sorsot szántak a forgatókönyvírók. Mivel a Dexter alapvetően egy félig-meddig szociopata vérnyomelemzőről szólt, aki éjjelenként brutálisan likvidálja azon bűnözőket, akik kicsúsztak az igazságszolgáltatás alól, akik megúsztak gyilkosságokat, várható volt, hogy a hosszú sztori nem azzal ér véget, hogy az összes főszereplő pajkosan összekacag a napsütötte tengerparton pár olvadozó fagylaltkehely fölött.

Forrás: Showtime

Nyilvánvaló volt, hogy egy véres sztori végén el fog hullani valaki az alapcsapatból, csak az volt a kérdés, hogy Dextert, a nőjét, netán a testvérét veszítjük-e el, vagy akár többet is közülük. Abban azért erősen bíztunk, hogy a gyereknek nem lesz baja, elég nyomasztó volt a Ments meg! azon része, amikor Tommy Gavin elveszti a fiát.

Dexter Forrás: Showtime

A dexteri végjátékba sok hullán keresztültaposva érkezünk, mondhatjuk, térdig tocsogva a vérben. Elvileg minden remény megvan a hepiendre: a főhős egy ügyes trükkel lerázza a piócaként tapadó Jacob Elwayt, noha ez a kis manőver a miami reptér egy komplett termináljának kiürítéséhez vezet. Debra volt főnökének amúgy nincs nehéz dolga, ugyanis Hannah McKay nem az átváltozás és az álcázás univerzális nagyművésze, hiszen mindig pont ugyanúgy néz ki. Ha minket körözne a rendőrség, és negyedmillió dolláros vérdíj lenne a fejünkön, minimum egy baseball-sapkát és napszemüveget húznánk.

Forrás: Showtime

Az utolsó előtti részben meglőtt Debra láthatóan jobban van, kórházban marad, de a doktornő optimista, így Dexter kikíséri fiát és Hannah-t a buszpályaudvarra: attól tartanak, hogy a repülőtereket figyelik, hurrikán is közeleg, így jobb aszfalton távozni. Az elszánt vérnyomelemző még visszamegy a kórházba, hogy kinyírja Oliver Saxont, ám őt Batista és emberei tartóztatják le, mielőtt Dexter lekötözhetné, és apró darabokra vagdosná, jó öreg szokása szerint. Ekkor jön az első megrendítő pillanat: kiderül, hogy Debrának agyvérzése volt, lebénult, agya sokáig volt oxigén nélkül – semmi esély a felépülésre, vegetáló agyhalott marad.

Forrás: Showtime

Innen végképp felpörögnek az események: Elway kisebb bonyodalmat okoz a távolsági járaton, de Hannah nem egy elveszett nő, kiiktatja a zavaró tényezőt. Dexter falból megvizsgálná Saxont, lőpornyomok után kutatva, de dulakodás kezdődik, megöli, és próbál úgy tenni, mintha önvédelem lett volna. Mivel a pszichopata fickó miatt került Debra élete végéig lélegeztető gépre, a szintén megrendült és már-már gyászoló Batista és Joey Quinn úgy tesznek, mintha tényleg erről lenne szó. A Morgan-família legszívósabb tagja eztán a hurrikán miatt épp kiürítés alatt álló, így közepes káoszba süppedő klinikára siet, ahol megrendítő percek jönnek: megszabadítja földi szenvedéseitől húgát, lekapcsolja őt a gépről.

Forrás: Showtime

Innen már semmi jóra nem számít a sorozat nézője, csak az a kérdés, követi-e őt a halálba a nyilvánvalóan kikészült Dexter – ugyanis időközben Hannah és a kis Harrison megérkeznek Argentínába, tehát ők biztonságban vannak (hacsak nincs újabb államcsőd). A főszereplő végül kimegy a nyílt óceánra, húga testét teátrálisan leengedi a vízbe, ő pedig egyenesen belemegy a motorcsónakkal a hurrikánba, valami olyasmit motyogva, félőrült állapotban, hogy mindenkire csak halált hozott, akivel közelebbi kapcsolatba került.

Forrás: Showtime

Dexter nyolc évig tartó átváltozásáról írtunk már hosszabban, elemeztük jellemfejlődését, ennek alapján nem is volt váratlan, hogy a fájdalom miatt végezne önmagával – ugyanakkor hagyta veszni a szerelmet és elengedte ötéves forma fiát. A hurrikán után, a sorozat utolsó öt percében van még egy fordulat, de nem pont olyan, mint amit az ember vár. Ennél többet azért nem írnánk, maradjon valami meglepetés is.

Meglehetősen emocionális és sokkoló részt tettek le a készítők, de az előjelek alapján nem is várhatott békés lengőtekézést és barbecue-partit a néző. A képi világ rendben volt, a hurrikános-viharos jelenetek nem lógtak ki a komolyabb sorozatokban látottakból, miközben több vizuális effektet használtak a készítők, mint egy átlagos részben – a producerek elmondták, hogy többet is költöttek a fináléra, illetve a szokásos nyolc nap helyett tízet vitt el a forgatás.

A készítők az Entertainment Weeklynek nyilatkozva elmondták, hogy ő is hallották azt a pletykát, miszerint Debra kapja a spinoffot, azaz testvérsorozatot: nyilvánvaló, hogy a záróepizódban történetek után erre már semmi esély, de Sara Colleton és Scott Buck is jelezték, hogy ilyen tervük nem is volt. Elképzelhetőnek tartják, hogy valamilyen spinoff készül majd, de aligha a mostani stábbal. Mindenesetre Michael C. Hallt még egy darabig kerülgetik majd a rémült tekintetű vásárolók járókelők az utcán, ha összefutnak vele – és valószínűleg ő sem szívesen venne most szikét a kezébe pár évig.

Michael C. Hall-interjúnk itt olvasható.