Örülök, hogy visszavett a főnököm - az eltűnt X-faktorosok nyomában

X-Faktor, Fehér Zoltán
Vágólapra másolva!
Van, aki az élő show-k után pékségbe ment dolgozni, más öltönyt árul. A legtöbb volt X-faktoros azért továbbra is megpróbál a popszakmában érvényesülni, ez azonban csak keveseknek sikerül, leginkább az együttesek életképtelenek.
Vágólapra másolva!

Vastag Csabáról, Kocsis Tiborról, Oláh Gergőről kétnaponta hall az, aki az RTL-re kapcsol, dalaikat játssza a rádió, klipjeikbe belebotlik a VIVA-néző. Ők hárman nyerték meg az X-Faktor előző szériáit, de rendszeresen szerepel a lapokban Csobot Adél, aki mindig is jól eladható volt a médiának, mert rendesen megosztotta a nézőket, riportműsorokban néha felbukkan Takács Nikolas, nagy posztereken pedig az utcán is láthatjuk Janicsák Vecát, főleg mostanában.

A tehetségkutató élő műsoraiban feltűnt 36 énekes, illetve csapat többségéről azonban semmit nem lehet tudni, egy-két év alatt teljesen eltűntek. Utánanéztünk néhányuknak, vajon merre járnak?

A vevők elismerik, a szakma nem

Fehér Zoltán tavaly ősszel még rendszeresen képernyőn volt, de hónapok óta nem hallani felőle. Az X-Faktor-ban négy élő show-t vitt sikerrel, olyan adás is volt, amikor az ötödik legtöbb voksot kapta, de végül kiesett, nyolcadik lett. Az Origo megkeresésére szívesen beszélt régi-új életéről, noha nem jöttek be a tervei. „A show előtt is egy öltönyszalonban dolgoztam, ide jöttem vissza. Nem veszett el a munkám a tehetségkutató miatt, aminek örülök, mert az állandó munkahely fontos. Örülök, hogy van munkám, és visszavett a főnököm, el tudom tartani a családomat" – kezdte.

Fehér Zoltán Forrás: RTL Sajtóklub

Miután a versenyből kiesett, tett egy próbát az M1-en, A Dal című válogatón, amelynek győztese az Eurovíziós Dalversenyen indulhatott, de aztán visszatért a munkába, február óta dolgozik. „Kell is a rendszeres bevétel, mert Pesten, anyósoméknál lakunk még mindig, fellépés pedig nem igazán volt. A mai világban elég nehéz lakáshoz jutni, így egy szobában élünk a feleségemmel és a lassan iskolás lányommal. Persze jól jött volna több fellépés, akár heti kettő, de nem sírok ezen, sajnos így alakult" – mondta.

Geszti Péter volt a mentora, nemrég Oláh Gergővel, Szabó Dáviddal felénekeltek pár sort a Hé, szerelem című dalhoz. „Péterrel tartjuk a kapcsolatot, de a többiekkel sem szakadt meg a viszony. Állítom, hogy a mentorok közül ő az, aki utána a legtöbbet segíti a volt mentoráltjait. Ez nem is szakmai, hanem baráti viszony. Amúgy pedig nem adtam fel a zenei karriert, csak a munkával nehéz összeegyeztetni. Kevesebbet tudok a zenére szánni, mint kellene. Imádnám, ha visszakerülnék a popbizniszbe, és nem a pénz miatt: szeretném visszaadni a szeretetet, amit hónapokon át kaptam" – közölte.

Nincs menedzsere, ha lenne, akkor szerinte másképp alakult volna minden. „A sztárrá váláshoz kell vagy tíz év. Most meg még nehezebb lesz, itt a negyedik évad, jönnek újak, és aki többet van képernyőn, azzal foglalkozik a média. Nekem ez nem jó, de ez van" – sóhajtotta.

A rajongói oldalon néha megoszt információkat, de nem érzi feltétlenül fontosnak, hogy azt írja meg, hogy "ma 11 órát dolgoztam". A munkahelyén viszont máig meglepődik, mert eltelt majdnem egy év, és a mai napig felismerik a vásárlók, még a nevét is tudják. "Érzem a szeretetüket, de kicsit bánt, hogy a szakma meg talán nem akarja elismerni, amit csinálok" – panaszolta.

Malek Miklós e-mailben segít

Kvaka Andrea a harmadik évadban került be a top 12-be, és szintén keveset hallani róla. Az Origónak elmesélte, hogy sok dologban benne van, nem tervezi, hogy kivonulna a popszakmából. „Nagyon jól vagyok, kicsit sajnálom, hogy vége a nyárnak. Énekelek, és szerencsére sokféle dolgot csinálok egyszerre. Vannak felkérések, zenekarral is láthatóak leszünk októberben élőben, illetve vannak stúdiómunkáim is. Természetesen emellett rendszeresen járok énektanárhoz is" – újságolta.

Kvaka Andrea Forrás: RTL Sajtóklub

Úgy érzi, hogy tudott profitálni a műsorból. „Olyan embereket ismerhettem meg, akiket egyébként nem lett volna lehetőségem. Nagyon sok jó tanácsot kaptam Malek Miklóstól, amelyeket a mai napig kamatoztatni tudok. A legfontosabb ember pedig, akit a műsornak köszönhetek, az Antal Timi, az ő barátsága sokat ér nekem" – mesélte.

A zsűritagokkal nem jár össze. „Rendezvényeken szoktam találkozni a mentorokkal, illetve alkalmanként a versenyzőkkel is, és bár Miklós messze van, ha kérdésem van, hozzá is fordulhatok egy-egy e-maillel" – mondta.

Talán majd a Sugarloafban

Itt jön a képbe a Sugarloaf együttes, amelyből pár héttel ezelőtt kilépett Dér Heni (aki egyébként maga is tévés tehetségkutatóval, a Megasztár-ral lett ismert). A banda castingot tart, hogy megtalálja az új énekesnőjét, jó százan voltak már meghallgatáson, többek közt Kvaka Andrea is, aki azt mondta a meghallgatásról, hogy igazából át sem gondolta, a nővére intézkedett helyette.

Like Forrás: RTL sajtóklub

Gubik Petra a Like együttesből lehet ismerős az X-Faktor nézőinek, és milyen kicsi a világ, ő is a Sugarloaf válogatóján bukkant fel legutóbb. „Nagyon szeretem a zenéjüket, azt, amit képviselnek. Amit mi együtt csinálnánk, az nagyon különleges lenne. Gyerekkori álmom amúgy egy saját zenekar, több próbálkozásom is volt" – mesélte Gubik, aki végzős etnográfia és muzeológia szakon Debrecenben.

Bár Petra együttesben zenélne, úgy látja, a színház az igazi otthona: a Békéscsabai Jókai Színház látogatói ismerhetik, folyamatosan játszik Budapesten a RaM Colosseumban, a Szarvasi Vízi Színházban, idén nyáron pedig először játszhatta el Scarlett O'Hara szerepét az Elfújta a szél című musicalben, a Budapesti Operettszínház produkciójában.

Pékség, férj – viszlát, show-biznisz!

Az első széria ígéretei közül Domokos Fanni teljesen eltűnt a nyilvánosság elől. Másfél éve nem szerepelt a lapokban, akkor az volt a hír róla, hogy az akkor 20 éves énekesnő éretlennek találta saját korosztályát, ezért egy 24 évvel idősebb férfihoz ment hozzá. Domokos Fanni nyolc hónap ismeretség után mondott igent egyik rajongója apjának, annak pékségében dolgozik.

Ő amúgy elég korán kiesett, később így mesélt az élményeiről: „Bennem is megvolt az, ami a többiekben, de miközben a magyarok szeretik a megszokott dolgokat, a könnyeket, nem tudnak mit kezdeni azzal, ha egy vidám, mosolygós gyereklány lép a színpadra, nem tudják annyira kezelni" – mondta. Az interjú itt olvasható.

Shodeinde Dorka Forrás: RTL Sajtóklub

Emlékezetes szereplő volt még Shodeinde Dorka, akiről szintén nem lehet hallani manapság. Ő a hatodik héten esett ki az első szériában, azaz öt élő show-t vett sikerrel, és akik előtte végeztek (Wolf Kati, Vastag Csaba például), még mind a szakmában vannak. A műsorfolyam alatt kislányt szülő Shodeinde egy darabig itthon próbálkozott a zenéléssel, de egy évvel ezelőtt kiköltözött Angliába, ott is énekesnőként próbál a felszínen maradni. Akkoriban Polyák Roland kísérte gitáron, Frankness néven léptek fel. Akkori, erősen megváltozott külsejét itt nézheti meg.

Szétestek a csapatok

A hazai X-Faktor-ban eddig nem sok babér termett a különféle énekformációknak: a stábtagok, mentorok szerint ennek fő oka, hogy a néző könnyebben azonosul egy énekessel, mint több, sokszor mesterségesen egy csapatba állított előadóval. Az első szériában például a három formáció villámgyorsan kihullott, az ötödik élő show végére Malek Miklósnak már nem is maradt hét közben dolga, nem volt kit felkészítenie.

Az akkori eresztésből Mimi és Gergő (akik rögtön az első adásban kiestek) villámgyorsan szétváltak, a csapat nem volt sikeres. A Summer Sisters néven induló Nyári testvérek máig együtt lépnek fel, szerepelnek is a médiában, akárcsak a Non Stop, amely szeptemberben a közmédia napján a Millenárison lépett fel.

A csapatok a későbbiekben sem értek el jelentősebb sikereket az X-Faktor-ban, legutóbb például a három lány alkotta Like jutott közülük a legtovább, de ez is csak a szerény hetedik helyet jelentette. Ahhoz képest, hogy tavaly december környékén még mindhárom formáció működött és fellépett, mára a PJZ, a Like is szétesett – a tagok szólóban próbálkoznak tovább.