Sorozatban legalább jók vagyunk

Vajdahunyad vára
Vágólapra másolva!
A jelenleg legfelkapottabb Trónok harcát részben Horvátországban és Spanyolországban forgatják az északír helyszínek mellett, ennek ellenére Európában kifejezetten jól állunk a nálunk forgó külföldi szériák számát illetően. Drakula, Houdini, Robin Hood, a Borgiák tudnának mesélni erről – de miért vonzó Budapest és környéke? 
Vágólapra másolva!

Miközben az amerikai filmek szerte a világban készülnek, hol a földrajzi körülmények, hol pedig az adókedvezmények miatt, az amerikai tévésorozatok esetében a gyártás 95 százalékban Észak-Amerikára korlátozódik, konkrétan az Amerikai Egyesült Államokra és Kanadára. Ennek többek között az az oka, hogy nem egyszerű a Los Angeles-i írószobából a tengerentúli munkát felügyelni, valamint az erőltetett készítési folyamat is bejátszik: egy országos csatornás, évenként 22 epizódot produkáló sorozat esetében nyolc nap alatt forgatnak le egy-egy epizódot, és teszik mindezt párhuzamosan az írási folyamattal, tehát a tényleges munka alig pár résszel jár csak az írás mögött. Ez azért okozhat gondot, mert az írás és a forgatás között, minden egyes epizód előtt is komoly előkészítések zajlanak a kreatív gárda és a helyszíni stáb körében.

A Camp X forgatása is itt zajlott

Azonban vannak olyan sorozatok, amelyek esetében könnyebben meg lehet oldani a külföldi forgatásokat, hiszen a kábeles drámák, illetve a nem amerikai sorozatok gyakran egy teljes évadra szóló forgatókönyvet legyártanak, így a felvétel előtt jóval előre meg lehet tervezni a forgatást, aminek köszönhetően maga a munkafolyamat is sokkal rugalmasabb. Ugyanez a helyzet a rövidebb, 10-13 részes szezonnal futó szériák esetében is, így kerülhetett sor például Magyarországon nem is olyan régen a Drakula, illetve a Houdini forgatására, és ezért jönnek hozzánk újabb és újabb sorozatos produkciók.

Sajnos a Starkok és Lannisterek nem nálunk hadakoznak

Idehaza nem egy angol, amerikai vagy kanadai szériát forgattak és forgatnak, ám ez a környező országokban, de még az európai kontinensen sem jellemző. Kivétel Írország, melynek festői környezete ad otthon Az uralkodónő (Reign) kulisszáinak – a sorozat itthon a Fem3-on látható. Ez igazi kuriózum, hiszen egyedüli sorozatként évi 22 epizód készül belőle másik kontinensen. Ugyancsak ott készül a Viasat3-as Vikingek (Vikings) is, Skóciában pedig Az idegen (Outlander). A kivételek között említhető meg a Trónok harca (Game of Thrones), melynek Észak-Írországban van a bázisa és a stúdiója, de a stáb egy évadot három-négy különböző országban vesz fel, többek között forgattak már Izlandon, Horvátországban, Máltán és Spanyolországban is.

A horvátoknál nincs nagy sorozatgyártás, de a Trónok harca miatt még többen mennek Dubrovnikba

Akad mellettük pár olyan, amerikai szerepvállalással létrejött nemzetközi koprodukció, mint a Crossing Lines – Határtalanul, amely több országban készül, például Csehországban vagy Franciaországban. A Dig című minisorozatot pedig Izraelben kezdték el forgatni, de az ottani állapotok miatt a produkciót visszaköltöztették Amerikába, bár pár hétnyi felvételt Horvátországban készítettek el.

Ezen a téren jól állunk

Sorozatos forgatások terén mondhatjuk tehát, hogy nemcsak Európában járunk élen, holtversenyben az írekkel, hanem a világ élmezőnyébe tartozunk, hiszen pár kósza produkció eljut ugyan Dél-Afrikába (Homeland – A belső ellenség, Black Sails), Törökországba (Tyrant) vagy Malajziába (Marco Polo), de a többség az említett okok miatt Amerikában marad. A nagy különbség azonban Magyarország és az említett többi ország között, hogy azok földrajzi fekvésük, illetve környezeti körülményeik, esetleg a történeti helyszínük miatt lettek befutók, míg Magyarország általában nem domborzata miatt részesül efféle kegyben, hanem egyéb körülményeknek köszönhetően.

Houdini magyar származású volt, nálunk vették fel a minisorozat egy részét

Ezek egyike a helyi gyártócsapat, és természetesen a sokat emlegetett adókedvezmény, amely nemsokára 25 százalékról 30 százalékra emelkedhet egy törvénytervezet alapján, legalábbis a Filmalap ezt jelentette be. Így már az angol viszonyoknál is kedvezőbbek lesznek a hazaiak, Európa élén fogunk járni a kedvezmény mértékét illetően a hollandokkal (náluk egyébként nem forgatnak amerikai tévésorozatokat), és ez legfőképp a régiónkban fogja éreztetni a hatását.

A Vajdahunyad vára, illetve a Magyar Állami Operaház is világosan felismerhető volt a Dracula című sorozatban

Az épített díszletes, stúdióban készülő sorozatok esetében mindenképpen hatalmas előnyben lesz Budapest, a helyszíneken forgatottaknál azonban Prága megmarad vetélytársként, hiszen mind a magyar, mind a cseh főváros könnyen eladható sokféle európai nagyvárosnak, Rómának, Párizsnak, vagy akár Berlinnek is – ellentétben a túlságosan is kelet-európai hatást keltő városokkal, mint amilyen Szófia vagy Bukarest.

A spanyolok nem jönnek vissza egy darabig

Mostanában vették fel szintén Magyarországon, a Korda-stúdióban a spanyolok az Alatriste című sorozatot is, 6 ezer négyzetméteren rekonstruálva az Alcázar-palotát. A forgatás során 3 ezer ruhát használt 40 színész és még több statiszta, de a végeredmény ennek ellenére szegényes és kiábrándító lett legalábbis az El Confidencial szerint.

A lap úgy tudja, hogy a Telecinco, a megrendelő tévétársaság roppant elégedetlen a sorozattal, de ez aligha a magyar technikusok vagy a helyszín hibája. Az első két epizód forgatókönyvét teljesen újra kellett írni, újra is forgatták, főszereplőt is cseréltek menet közben, a casting sem úgy sikerült, ahogy várták – az Origo úgy tudja, hogy még a helyszínen is át kellett írni szövegeket, egy perccel a felvétel előtt, mert logikai hibák voltak bennük.

Borgiák, Robin Hood és társaik

Míg egyes országok örülnek, ha egy vagy két külföldi tévésorozatot magukhoz tudtak csábítani az elmúlt tíz évben, addig nálunk mostanság olyan tévésorozatok forogtak a már említetteken kívül, mint a Borgiák három szezonja, a Painkiller Jane pár epizódja, a Robin Hood, a Kröd Mändoon, pár hosszabb minisorozat, mint a Titanic vagy a Katedrális. Itt vették fel a még mindig hazai bemutatóra váró Az idők végezetéig című szériát, a Válaszcsapás több szezonját részben – ezen sorozatok többsége azonban nem színtiszta amerikai volt, angol, kanadai, illetve egyéb nemzetközi koprodukciók is találhatók köztük.

Jelenleg Magyarországon készül a Camp X című kanadai kémsorozat, a Válaszcsapás (Strike Back) stábja is visszalátogatott hozzánk a széria ötödik szezonjára, és nemsokára megkezdődnek a Bernard Cornwell The Saxon Stories-regényei alapján készítendő Az utolsó királyság (The Last Kingdom) munkálatai.

A Camp X kémsorozatnak tökéletesen megfelelnek a régi pesti utcák

Leforgattak még két pilotot is hazánkban, az egyik a Missionary volt az HBO-tól, a másik a The Selection a CW megrendelésében, de egyikből sem lett széria. Egy pilot nélkül berendelt sorozat, az Emerald City által nyílhatott volna meg a hazai piac a színtiszta, országos amerikai sorozatok előtt, a modern Óz-sztoriként aposztrofált széria magyar forgatása azonban mégsem valósulhat meg, ugyanis a projektet berendelő amerikai NBC csatorna az elkészült forgatókönyvek alapján nem tartotta megvalósításra érdemesnek, inkább visszakozott.