Most akkor Tony Soprano meghalt vagy sem?

Maffiózók
Vágólapra másolva!
A Maffiózók alkotója, David Chase hét év után végre választ adott a sok rajongót foglalkoztató kérdésre: mi történt Tony Sopranóval, miután elsötétült a kép?
Vágólapra másolva!

A Maffiózók 2007-es befejezésével talán a tévétörténet legidegesítőbb fináléját kaptuk, amelyről így írtunk annak idején: "A történet középpontjában álló maffiavezér, Tony Soprano épp egy étteremben csipegetné a hagymakarikákat, amikor betoppan két gyanús alak, láthatóan érik a főnöknek vagy három golyó. Majd Soprano lánya is bejön, végül Tony arcát mutatja a kamera, és utána elsötétül a kép. A nézők egy része valószínűleg műszaki hibára gyanakodott, másik része meg tajtékzott a dühtől, mert látni akarta a nagy leszámolást - ami így nem is biztos, hogy megtörtént, lehet, hogy csak evett egy jót a család."

A sorozat alkotója, David Chase végre elárulta: Tony Soprano végül is nem halt meg. A sztorit a Voxban publikálta Martha P. Nochimson, aki akkor került jó viszonyba az író-producerrel, amikor a kétezres évek gengszterfilmjeiről szóló könyvéhez gyűjtött anyagot. "Már pár éve ismertük egymást Chase-szel, amikor végre megkérdeztem tőle, hogy Tony meghalt vagy életben maradt. Egy kis kávézóban ültünk, és az írás nehézségeiről szóló beszélgetés közepén hirtelen feldobtam neki a kérdést. Megdöbbentem, amikor Chase felém fordult, és hirtelen haraggal azt kérdezte: Miért beszélünk erről? Csak kíváncsi vagyok - válaszoltam neki" - írta Nochimson.

Forrás: HBO

Chase végül megadta magát: "Csak megrázta a fejét, és egyszerűen annyit mondott: nem" - folytatta a sztorit az újságírónő. A Hitflix - jogosan - felvetette, hogy a "Tony meghalt vagy életben maradt?" kérdésre a válaszként adott "nem" többféleképpen is értelmezhető, mire Nochimson átírta a kérdést a cikkben: "Tony meghalt?" Ezek szerint nem, így az utolsó jelenet inkább csak azokat a félelmeit tükrözte, amelyek miatt pszichológushoz fordult.