2015 legjobb sorozatai, 2. rész

Blindspot
Vágólapra másolva!
Ragyogó év volt a sorozat- és tévéiparban 2015. A médiaipari válságnak az USA-ban már régen vége, írósztrájk sem blokkolta a folyamatos gyártást, kiváló új szériák indultak, a régebben futók közül pedig többnek sikerült emlékezetes, igényes, fordulatos évadot előállítania idén. 25 olyan sorozatot szedtünk össze, amelyet 2015-ben érdemes volt nézni, ezeket négy részben közöljük, a legvégén a top 10-zel. A magyar szériák ebből a gyűjteményből kimaradtak, de külön cikkben majd azokat is méltatjuk – vagy temetjük.
Vágólapra másolva!

Cikkünk nyomokban spoilert tartalmaz! Az első részt itt találja.

20. The Man In The High Castle

2015-ös darab. Sötét, borongós, de nagyon stílusos, értelmes sorozat, amely után azért feltétlenül nézzünk meg egy szitkomot, nehogy tartós búskomorságba süppedjünk ebben a nyomasztó, magyar télben. Karakteres, jellegzetes világban játszódó szériáról van szó, művészi élményt is nyújt, kis 1984-utánérzéssel, nem alkalmas nagy tömegek szórakoztatására, így nem is kapkodnak itthon érte a tévécsatornák. Philip K. Dick regénye (The Man in the High Castle, 1962) alapján készült, a könyv magyar fordításban Az ember a Fellegvárban (2003) címet kapta.

The Man in the High Castle - Az ember a Fellegvárban Forrás: Amazon

A történetben az USA elveszíti a II. világháborút, és minden egészen másképp alakul. Nem a Beach Boys, Chubby Checker és Ray Charles zenéje szól a háttérben, hanem géppisztoly ropogása hallatszik, a nagy amerikai szabadságnak annyi, az elnyomott világuk beszürkül, fénytelen és sivár lesz.

A kivégzőosztag elől van menekülés? Forrás: Amazon

Hitler bevetette a hidrogénbombát Washingtonban, az Egyesült Államok megszűnt: a fele náci német megszállás alatt van, a nyugati part környéke a szintén győztes Japáné, csak a hegyekben van egy semleges zóna. Hitler már beteg, Parkinson-kórja van, Göbbels és Himmler megkezdték az utódlásért való harcot, de még Rommel is képben van, noha már elmúlt hetven. És ez még csak az alaphelyzet, ami idővel romlik... Itt írtunk róla hosszabban.

-----------------

19. Blindspot

Szintén őszi újonc. Az NBC nem hagyta sokáig bizonytalanságban a szeptember 21-én rajtolt Blindspot alkotóit, mert már november 9-én megrendelte a második évadot, tehát a stáb annak tudatában dolgozhat, hogy 2016 őszére is kellenek részek – azaz nem kell lezárni minden szálat az évad végén. Az első hét epizód 3.7-es ratinget tudott célcsoportban, a teljes lakosságból pedig 12,7 millióan nézték az akcióval teli krimit, a számok alapján az egyik nagy őszi siker.

Pucér nővel nyit a sorozat

A főszereplőt Jaimie Alexander alakítja, karaktere a Times Square-en tér magához egy nagy táskába gyömöszölve. Pucér, tele van tetoválva, és semmire nem emlékszik a múltjából. A tetoválások rejtjeles üzenetek, az egyik világosan elvezet egy FBI-ügynökhöz (Sullivan Stapleton), aki roppant szigorúan tud nézni, és olyan kemény, hogy nem lennénk vele kettesben a vallatószobában.

A másik morózus főhős

A titokzatos múltú nő is kőkemény kiképzést kapott a múltban, darabokban jönnek vissza az emlékei. Fordulatos, akciókkal teli sztori, konspirációs teóriákkal – aki szereti az ilyet, bátran vágjon bele.

-----------------

18. Fear The Walking Dead

Ez is 2015-ben indult, és mondani sem kell, mekkora várakozás előzte meg a félelmetesen népszerű Walking Dead spinoffját, pontosabban előzménysorozatát, prequeljét. A Fear ott volt óriásplakáton, minden tévés-médiaipari lapban, mindenki az előzetesekkel, lassan csepegtetett információkkal foglalkozott. Ha a Fear lett volna előbb, mint a The Walking Dead vagy a Z Világháború, akkor elismerően füttyentenénk, de a nagy felhajtáshoz képest bizony kicsit pukkant a sorozat első évadja, minket nemigen rázott meg.

Jó a Fear the Walking Dead, csak iszonyú lassan indul Forrás: AMC

Ennek legfőbb oka, hogy a profinak számító írók - érthetetlen módon - alig tettek be szerethető karaktereket a sorozatba. A fiatal drogos Nick egy szánalmas pöcsfej, egy jellemgyenge, pipogya alak, Alicia csak kicsivel jobb nála, Madisont inkább dominának tudjuk elképzelni egy szexfilmben, Travis legalább közömbös, de hiányzik belőle az, ami Ricknek vagy Darynek jutott: karizma, stílus, karakter.

Egy kedves néni a szomszédból

A sztori rettentően lassan indul, de nyilván ennek dramaturgiai okai vannak: a készítők azt akarták bemutatni, szépen, alaposan, miképp kezdődött a zombiapokalipszis, és nem akartak eljutni a Walking Dead eseményeihez, a totális összeomláshoz mindössze egy évad alatt. Akadt is vagy két epizód, ahol kétségbeejtően megakadt a sztori – de a végére volt dráma és akció rendesen, így azért egy top 20-as helyezés összejött.

-----------------

17. Banshee

Nem a széplelkeknek való széria, aki azonban nem riad vissza a néha extrémen erőszakos jelenetektől, az bizonyára szívesen követi a furmányos történetet – egy volt fegyencét és szerelméét, akik megpróbálnak új életet kezdeni a címbeli kisvárosban, ehhez azonban sok mindenkit el kell intézniük. A Cinemax a népszerűsége ellenére elkaszálta a szériát, de szerencsére már a negyedik évad megrendelése után közölte, hogy az lesz az utolsó, így a készítők lezárhatják a sztorit. Ütős befejezést ígérnek.

Egy kemény (ál)zsaru Forrás: Cinemax

A harmadik évad remek volt, kevesebb szexszel, viszont még több akcióval, mint amennyit megszoktunk. Megvolt Hood és Chayton összecsapása is, utóbbi agya látványosan szétloccsant, igazi képregényes jelenet volt – túlzó, de a Banshee titka pont abban rejlik, hogy nem kell komolyan venni.

-----------------

16. A hátrahagyottak

A sorozattal ugyanaz a helyzet, mint a Banshee-vel, az HBO megrendelte a harmadik, egyben befejező évadot, Damon Lindelofnak és csapatának lesz lehetősége arra, hogy befejezze rendesen a történetet. Az író korábban a Lostot jegyezte, és A hátrahagyottakat azért is szeretjük, amiért a szigetes szériát az elején: magunk is agyalhatunk a rejtélyeken, együtt gondolkodhatunk a szereplőkkel. Szerencsére a mostani produkció nem akar olyan nagyra törni, mint elődje, kevesebb karakterrel is dolgozik, és nyolcszáz megoldatlan helyzet helyett csak pár van benne – reméljük, a legvégére minden kiderül.

Még egy évad jön Forrás: HBO

Ha valakinek kimaradt volna, az alapsztori szerint az emberiség két százaléka egyszerűen eltűnik a Földről, nyom nélkül, ezt páran isteni elragadtatásnak tulajdonítják, mások pedig megzakkannak az esemény hatására.

Szavazzon!

Hány csatornát néz rendszeresen?

Szavazzon!

Hány sorozatot néz?

Jövő héten a 11-15. helyezettel jövünk, majd következik a top 10. Az első részt itt találja.