Büntetést kapott a TV2, több rádió és tévéújság

tévé, tévézés, média
Vágólapra másolva!
450 ezret kell a TV2-nek fizetnie egy burkolt reklám miatt, de a Médiatanács büntetett több rádiót és tévéújságot is.
Vágólapra másolva!

Burkolt reklám miatt szabott ki a Médiatanács 450 ezer forintos bírságot a TV2 médiaszolgáltatójára a Mokka című reggeli műsor egyik tavaly júniusi műsorszegmense miatt, amely reklámriportszerűen, kizárólagosan mutatta be egy Vas megyei wellness-szálloda szolgáltatásait. A médiatartalmak és a hirdetések összemosása ugyanis megtévesztheti a tévénézőket, ezért a médiatörvény tiltja azt - áll az NMHH közleményében.

Rádiók is kaptak

A Médiatanács 80 ezer forint bírságot rótt ki a debreceni FM90 Campus rádió médiaszolgáltatójára, mert a mintavételbe bekerült műsorsávjuk hatósági ellenőrzése kimutatta, hogy kevesebb szöveget, valamint helyi közélettel, közszolgálattal foglalkozó műsort, ugyanakkor több ismétlést tett közzé adásában, mint amit a szerződésében vállalt.

A Mária Rádió Sárvár 40 ezer forint bírságot kapott szintén a hatósági szerződésében foglalt műsorrend-kötelezettségek megsértése miatt: kevesebb híradást, szöveget, közéleti és közszolgálati műsort, nemzetiségi műsort, több ismétlést adott közre, és adását esetenként a vállalthoz képest eltérő időpontban, más műsor átvételével vagy egyáltalán nem sugározta - közölte az NMHH.

Kiadókat is figyelmeztettek

A tanács vizsgálta az online és nyomtatott tévéújságok, tévémellékletek jogszabályban előírt korhatárjelzés-feltüntetési kötelezettségét az egyes műsorszámok címe mellett, és pénzbírság nélküli, felhívás szankciót szabott ki a tvmusor.hu szolgáltatójára, a TVR-Hét és a Zseb TV kiadóira, valamint számos megyei napilap kiadójára.