Bigámista és boszorkány is volt a sztárok felmenői között

Sarah Jessica Parker boszorkány
Vágólapra másolva!
Legutóbb Ben Affleck lepődött meg azon, hogy mit hoztak elő a családfájára vonatkozó kutatások, de a néha igen szórakoztató családfakutató műsorokban mások is szembesültek már olyan tényekkel, amelyeket nem feltétlenül akartak volna a nézőkkel is megosztani. Nemcsak rabszolgatartó, de bigámista és boszorkány is volt a sztárok felmenői között. 
Vágólapra másolva!

Ki ne szeretné tudni, hogyan éltek közvetlen ősei úgy két-háromszáz évvel ezelőtt? A hírességeknek erre is lehetőséget nyújt egy külföldön már régóta futó műsorformátum, a családfakutató show, amely azzal szórakoztatja a nézőket, hogy ismert emberek származását göngyölíti fel, olykor jókora meglepetéssel.

A britek és az amerikaiak is csinálják

Az ilyen produkciók sorában talán a Who Do You Think You Are? volt az első, amely 2004-ben indult az Egyesült Királyságban, tavaly már a tizenegyedik évadját zárta. A sikert mi sem jelzi jobban, mint hogy az első szezonokban jobbára csak a britek által ismert hírességek vettek részt, a későbbiekben viszont már olyan világsztárok családfáját is megrajzolták, mint Jeremy Irons, John Hurt, Jerry Springer, Rupert Everett, Martin Freeman vagy J. K. Rowling.

J. K. Rowling dédapja a Savoy főpincére volt Forrás: theauditorymuseumblog.wordpress.com

Az Egyesült Államokban 2010-ben vették át a produkciót, itt már az első szezonban olyanok szerepeltek, mint Sarah Jessica Parker, Lisa Kudrow, Matthew Broderick, Susan Sarandon vagy Spike Lee. Közülük jó néhányan meglepődtek, amikor kiderült a családi múltból egy s más, mondunk konkrét példákat is.

Boszorkány volt, de nem égették el

„El nem tudom mondani, mennyire sokkolt, hogy ilyen fordulatot vett a család története. Fizikailag is megráz… Egyszerűen szörnyű” – mondta Sarah Jessica Parker a salemi boszorkányper jegyzőkönyveit lapozgatva. A családfakutatás során ugyanis kiderült, hogy anyai ágon leszármazottja egy Esther Elwell nevű nőnek is, aki az ominózus perben merült fel gyanúsítottként – állítólag megátkozta, és ezzel megölte a szomszédját –, de végül nem került bíróság elé.

Parker családjában volt egy másik érdekes sztori is, ami viszont inkább felvillanyozta a színésznőt. Egyik őse, John S. Hodge 1849-ben, az aranyláz idején indult el Ohióból Kaliforniába, egy cincinnati helyi újság azonban még abban az évben beszámolt a haláláról. A neve – és a beazonosítására szolgáló többi adat – ennek ellenére felbukkant az 1850-es kaliforniai népszámlálásban, vagyis mégiscsak sikerült átjutnia a nyugati partra. „Hihetetlen! Van egy rokonom, aki egy igazi álmodozó, egy igazi kalandor volt” – lelkendezett Parker.

Az eltűnt nagypapáról kiderült, hogy bigámista

Parker kolléganőjét, a Szex és New York-ban Samanthát játszó Kim Cattrallt leginkább az érdekelte, hogy mi történt az anyai nagyapjával, George Baugh-val, aki rejtélyes módon eltűnt 1938-ban, a felesége mellett három lányt hagyva maga után. Mint kiderült, a férfi csak 1974-ben halt meg Ausztráliában, ahová 1961-ben vándorolt ki – miután 1939-ben elvett egy nőt, pedig papíron még akkor is házasok voltak Cattrall nagyanyjával. Baugh-nak az új feleségétől négy további gyereke is született.

Kim Cattrall eltűnt nagyapja végül is megkerült Forrás: AFP/Frederick M. Brown

Kamu volt a nemesi származás

Érdekes látni az efféle műsorokban azt is, ahogy a családi legendákból kirajzolódik az igazság: az 1984 karakteres arcú főszereplője, John Hurt (akit újabban a Snowpiercer-ben, illetve a Herkules-ben láthattunk) például gyerekkorától kezdve abban a hitben élt, hogy dédanyja egy ír gróf törvénytelen gyermeke volt. A színész családja valóban az ominózus grófi családdal élt egy városkában, a családfakutatók segítségével azonban hamar kiderült, hogy a nemesi származás csak mese. Hurtnek ráadásul dédapjáról is meg kellett tudnia, hogy országos hazudozó, ismert szélhámos volt – meglehet, hogy ő hintette el a mesét a családban.

Magyar gyökerek is előkerültek

Stephen Fry (a Dr. Csont pszichiátere, egyébként Hugh Laurie haverja) számára nem volt meglepetés, nekünk, magyaroknak azonban érdekes lehet vele kapcsolatban, hogy anyai nagyapja magyar volt, a mai Szlovákiában található Nagysurányból vándorolt ki az Egyesült Királyságba. A színész ismerte is őt, magyar akcentusát is remekül tudja utánozni, ahogy az alábbi videóból is kiderül, nagyjából 1.52-től.

Szifilisz és orosz rulett tarkította a családi múltat

A Hobbit-filmek és a Sherlock-sorozat sztárja, Martin Freeman azzal szembesült a műsorban, hogy több felmenője halt meg szifiliszben, egyik dédapja pedig vak létére nagy nőcsábász volt, három feleséget is elfogyasztott. Kiderült továbbá, hogy Alan Cumming (Web-terápia, A férjem védelmében) nagyapja orosz rulett közben vesztette az életét, a Harry Potter-könyvek szerzője, J. K. Rowling dédapja pedig a Savoy Hotel főpincére volt az 1920-as években.

Martin Freeman családjában sokan haltak meg szifiliszben Forrás: BBC

A családfakutatás témája köré már önmagában azzal is remek műsort lehet kerekíteni, hogy a vizsgált híresség megjelenik a stúdióban, és elmond egy-két jópofa anekdotát azokról az felmenőiről, akikre még emlékszik. Az őket megelőző generációkat azonban itt profi családfakutatók mutatják be neki, és végigviszik azokon a helyszíneken, ahol ősei éltek-haltak. Hadd adjunk tippet, érdekes lenne itthon is hasonló műsor.