Nem most kezdődik a celebek szívatása

Ezek megőrültek! Tolvai Reni Kökény Attila
Vágólapra másolva!
Az Ezek megőrültek! új adásokkal érkezik ősztől a TV2-re, de láthattunk már korábban is olyan műsorokat, amelyeknek a nézők szórakoztatása mellett a vállalkozó szellemű celebek szívatása volt a célja. Emlékeznek például a Celebműszak-ra vagy A rettegés foká-ra? Mindjárt segítünk.
Vágólapra másolva!

Cicciolináról kiderült, hogy nem tud biciklizni, Zana József szó szerint eszméletét vesztette az egyik feladat során, Baby Gabi pedig minden adás után tisztítókezelésnek vetette alá az arcát és a haját – és ez még csak néhány emlékezetes pillanat az Ezek megőrültek!-ből, amelyet négy év után vett újra elő a TV2.

Tilla és Majka vezetik majd az Ezek megőrültek! új kiadását Forrás: TV2

Az új etap műsorvezetői Tilla és Majka lesznek, utóbbinak van is tapasztalata a műsorral, hiszen a 2010-ben indult verziót ő vezette Rákóczi Ferivel. Akkor többek között Kiszel Tündét, Fekete Pákót, Benkő Dánielt, Zámbó Árpyt és az Irigy Hónaljmirigy pár tagját is láthatták a nézők az akadálypályákon csetleni-botlani, most például Baukó Éva és Aleska Diamond lesznek új szereplők.

Bódi Sylvi kocsmárosnak állt

A TV2-n volt már más műsor is, amely szokatlan, sokszor kellemetlen helyzetekbe keverte a csatorna ismert arcait. Itt futott például a Celebműszak is, ahol

a résztvevő sztárok egy hétre civil foglalkozást kaptak,

sorsolás alapján: Ganxsta Zolee például mentős lett, Bódy Sylvi kocsmárosnak állt, Tilla labdarúgóként próbált helytállni – utóbbit itt meg is nézheti:

Az Egyesült Államokban hasonló műsor volt az I Get That a Lot, ahol azonban volt egy kis csavar, hiszen az alapkoncepciót a kandikamerás műfajba oltották: a humor forrását az adta, hogy az arra járók felismerték-e vagy sem a benzinkutasként dolgozó Paris Hiltont vagy a parkolóban serénykedő Snoop Doggot. A sztároknak persze végig tagadniuk kellett, hogy ők lennének az adott hírességek, innen a műsor címe is: I Get That a Lot, vagyis Sokszor megkapom (hogy hasonlítok rá).

Patkányok közé fektették a sztárokat

A celebek szívatása természetesen már korábban elkezdődött a tévében, az erre épülő műsorok legismertebbike és legdurvábbika talán a Fear Factor, A rettegés foka volt. Az Egyesült Államokban 2001-ben indult produkció alapvetően civilekre épült, de hamar előállt olyan különkiadásokkal, amelyekben playmate-ek vagy helyi szépségkirálynők versenyeztek egymással.

Mindegyik adásában hatan vagy nyolcan mérkőztek meg – előbbi esetben önállóan, utóbbiban kétfős csapatokban –, és mindenkinek ugyanazt a három feladatot kellett teljesítenie.

Az első próba mindig fizikai kihívás volt,

mondjuk, átugrani egyik épület tetejéről a másikéra; a második inkább a lelkierőről szólt, itt kellett például bogarakat enni vagy kígyók közé ereszkedni; harmadik feladatként pedig egy összetettebb kaszkadőrmutatványt kellett végrehajtaniuk az arra vállalkozóknak.

A műsor A rettegés foka címmel nálunk is ment az RTL Klubon, itt is számos celeb versenyzett: Sebestyén Balázst és Fekete Pákót is láthattuk például, amint egy patkányokkal teli üvegkoporsóban merítkezett meg.

Kísértetekkel ijesztgették a celebeket

Hasonló koncepcióval futott az itthon is jól ismert Celeb vagyok, ments ki innen! és a brit I'm Famous and Frightened! is. Utóbbiból négy évad készült, melyekben

nyolc-nyolc celeb sínylődött három napig egy állítólag kísértetjárta kastélyban,

ahol ijesztő feladatokat kellett végrehajtania – a sikeres próbák függvényében elnyert pénzt pedig valamely jótékonysági szervezet kapta.

Egy celeb persze úgy is válhat a szívatás tárgyává, hogy nem kell különféle fizikai feladatokat végrehajtania: erre épül számos átverős műsor vagy például a roast műfaja. Akárhogy is, annyi legalább biztosan kiderül az efféle produkciókból, hogy a sztár is ember.