Lopott, csalt, drogot árult – majd tévésztár lett

2015 Summer TCA Tour - Day 3 GettyImageRank2 BOARD Discussion VERTICAL Talking USA California Beverly Hills - California ACTOR Award Television Show FASHION Arts Culture and Entertainment Celebrities The Beverly Hilton Hotel Summer Television Critics Asso
BEVERLY HILLS, CA - JULY 30: Actor Danny Trejo speaks onstage during the 'From Dusk Til Dawn: The Series' panel discussion at the El Rey Network portion of the 2015 Summer TCA Tour at The Beverly Hilton Hotel on July 30, 2015 in Beverly Hills, California. Frederick M. Brown/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Nem minden tévésztár került a képernyőre művészcsaládból vagy a színiiskolából, hallottuk már sokakról, hogy előtte pincérkedéssel vagy épp asztalosmunkákkal keresték a kenyerüket. Akadnak azonban olyanok is néhányan, akik a színészi pálya előtt törvénytelen dolgokat követtek el, loptak, csaltak, netán embert öltek, mielőtt ismertté váltak. Sztárok, sötét múlttal.
Vágólapra másolva!

A rosszarcú mexikói–amerikai színész, Danny Trejo történetét bizonyára sokan ismerik: már egészen fiatalon

voltak drogbalhéi, fegyveres rablásba, gyilkossági ügybe is keveredett,

nagyjából egy évtizedet töltött különböző börtönökben, köztük a legendás San Quentinben. A nyolcvanas évek közepe óta már inkább a színészkedéssel foglalkozik, voltak tévés munkái is, többek között a Kemény motorosok-ban és az Alkonyattól pirkadatig sorozatváltozatában is láthattuk.

Már régen jó útra tért Forrás: AFP/2015 Getty Images/Frederick M. Brown

Korántsem ő azonban az egyetlen ismert arc, aki ma a képernyőn virít, fiatalkorában viszont összeütközésbe került a törvénnyel. Bemutatunk párat, biztosan lesz köztük olyan, akiről nem gondolta volna, hogy miket követett el.

Tim Allen

A Golden Globe-díjas komikus, mindenki Télapuja rögtön egy kiváló példa arra, hogy a látszat néha csal. Allen a tévés szerepei előtt nem volt az a kimondott jófiú, a főiskolán rendesen rápörgött a kokainra, és árulta is a társainak. Végül egy reptéren elkapták, kábítószer-birtoklásért két évet és négy hónapot ült a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján.

Tim Allen a rendőrségi képen Forrás: Mugshot Fame

A szabadulása után vette a komédia felé az irányt, kezdetben klubokban lépett fel, majd megkapta az 1991-ben indult Házi barkács főszerepét, ezzel egy csapásra ismertté vált. A sorozat a kilencvenes évek egyik legnépszerűbb szitkomja lett, nyolc évadon keresztül röhöghettek a nézők Allen, illetve karaktere bénázásán.

Idris Elba

A Drót-ban drogdílert játszott, és nem is volt nehéz azonosulnia a szereppel, hiszen korábban maga is terített. Abban az időben a New York-i Caroline’s klubban volt kidobó ember, mellékesen pedig füvet árult a vendégeknek – ő maga annyit mondott erről a GQ-nak egy hosszú interjúban, hogy „nem volt más választása”.

Nem volt más választása Forrás: AFP/Valery Hache

1994-ben lépett a színészi pályára, de a világ nagy része valószínűleg csak a 2002-ben indult Drót-tal ismerte meg a nevét. A Luther-ben már ő lett a címszereplő, de benne volt például A hivatal-ban is, és Nelson Mandelát is játszotta már a Nelson Mandela: Hosszú az út a szabadságig című filmben. Közben a Discoveryn is megy egy sorozata, az Idris Elba: A sebesség megszállottja.

A Drótban nem ő volt az egyetlen, akinek bűnös múltja volt,

a Snoopot játszó Felicia Pearson korábban hat évet ült, miután kamaszként lelőtt egy lányt – állítólag önvédelemből. 2011-ben aztán ismét letartóztatták drogügyletek miatt, hét év felfüggesztett börtönt kapott, három év próbaidővel.

Mark Wahlberg

Mielőtt olyan sorozatok producere lett az HBO-nál, mint a Törtetők, a Kergetjük az amerikai álmot vagy a Boardwalk Empire – Gengszterkorzó, Wahlberg Marky Markként volt ismerős. Még korábban azonban legfeljebb csak különféle balhéiról ismerték a környékbeliek, miután már tizenhárom évesen elkezdett drogozni, lopott is, amit tudott, és gyakran keveredett verekedésbe.

A Törtetőkben színészként is benne volt, pár epizódban önmagát játszotta Forrás: AFP/Alberto E. Rodriguez

Tizenhat évesen egy napon belül két vietnami férfit is megtámadott, amiért két év börtönre ítélték – végül csak 45 napot ült, de az is nagy hatással volt rá, a börtönben döntötte el, hogy változtatni fog az életén. Mint tudjuk, ez sikerült is neki.

Nick Nolte

1969-ben tévés szerepekkel kezdte a pályáját, vendégszerepelt például a San Francisco utcáin című szériában, 1976-ban már komolyabb lehetőséget kapott a Gazdag ember, szegény ember-ben, a minisorozatnak mind a kilenc epizódjában benne volt. 1965-ben azonban még

azért tartóztatták le, mert hamis okiratokat árult

– elképesztő módon, a 75 ezer dolláros pénzbüntetés mellett 45 év felfüggesztett börtönre ítélték, ez csak 2010-ben járt le.

Látott már jobb napokat, de rosszabbakat is Forrás: AFP

Stephen Fry

Igazi angol úriembernek tűnik, ennek megfelelően csupa előkelő iskolába járt, de kettőből ki is rúgták. Tizenhét évesen hitelkártyacsalás miatt lesittelték, ez után döntött úgy, hogy rendbe szedi az életét, első lépésként jelentkezett a Cambridge-re, fel is vették. Hamar bekerült az egyetem legendás színtársulatába, a Cambridge Footlightsba, ott kötött életre szóló barátságot Hugh Laurie-val – később meg is csinálták együtt az Egy kis Fry és Laurie című sorozatot.

Hugh Laurie-val a közös műsorukban Forrás: abitoffryandlaurie.co.uk

Charles S. Dutton

A többek között A küszöb-ben és a Longmire-ben is látott színész

egy börtön színjátszó csoportjában kezdett el érdeklődni a pálya iránt

– végül odáig jutott, hogy a Broadwayn már több Tony-jelölést is kapott. Tizenhét évesen egy verekedésben megölt egy embert, emiatt hét évet ült, a szabadulása után pár hónappal pedig fegyverbirtoklás miatt kapták el – újabb három év várt rá a sitten. A tévében 1985-ben jelent meg, még abban az évben kapott egy vendégszerepet a Miami Vice-ban is.

Hét évet ült emberölésért Forrás: AFP/2014 Getty Images/Ilya S. Savenok

Rory Calhoun

A negyvenes évektől kezdve egészen 1993-ig rengeteg filmben és sorozatban láthattuk, legutolsó szerepét a Mesék a kriptából egyik epizódjában játszotta. Tizenhárom évesen ellopott egy pisztolyt, úgyhogy javítóintézetbe küldték – onnan azonban egy idő után megszökött,

elkötött egy kocsit, és kirabolt pár ékszerboltot.

Amikor másodjára elkapták, már három év börtönt kapott. Miután ismertté vált, valaki a priuszával zsarolta, mire ő maga közölte a nyilvánossággal, hogy büntetett előéletű.

Rory Calhoun 1953-ban Forrás: AFP/20th Century Fox/The Kobal Collection

Greg Mathis

Az Egyesült Államokban népszerűek az elvileg valós tárgyalásokat bemutató bírósági show-k, idén már a tizenhetedik évadját kezdte például a Judge Mathis, ebben Greg Mathis bíró ügyeit követhetjük nyomon. A férfi fiatalkorában még a másik oldalon, a vádlottak padján ült a tárgyalótermekben,

a hírhedt detroiti utcai banda, az Errol Flynns tagjaként nem egyszer került bajba.

Tizenhét éves volt, amikor az édesanyjánál rákot diagnosztizáltak, ekkor döntött úgy, hogy inkább elmegy a McDonald’sba dolgozni – azt pedig már tudjuk, ebből mi lett.

Vádlott volt, bíró lett Forrás: Warner Bros.

Alex Rocco

Az idén elhunyt színész többek között a Bűnös Miami-ban és Az ügyosztály-ban kapott komolyabb tévés munkát, de alapvetően A keresztapá-val vált ismertté, Moe Greene alakítójaként. A maffiához a vásznon kívül is volt köze, Bobo néven mindenki ismerte a bostoni Winter Hill Gangben – 1961-ben azonban letartóztatták, ezután költözött Kaliforniába, hogy új életet kezdjen.

Bostonban még Bobóként ismerték Forrás: Getty Images/AFP/2006 Getty Images/Peter Kramer