A Kismenők nem csak megmérettetés, hanem óriási játszótér

Kismenők
Vágólapra másolva!
A Kismenők élő adásait nem volt nagyobb kockázat tervezni, mint azokat a műsorokat, melyekben felnőttek szerepelnek, a készítők mindenre fel vannak készülve: nem gond, ha valaki leblokkol, ha felejt vagy téveszt. A TV2 tehetséggondozója nem csupán megmérettetés, hanem egy nagy játszótér számukra, Tilla és Ördög Nóra pedig csapatkapitányként még közelebb kerültek hozzájuk. Wisinger János, az IKO Műsorgyártó Kft. produkciós igazgatója mesélt a tehetséggondozó kulisszatitkairól, az újszerű díszletről és arról, hogy melyik produkción ámultak ők maguk is.
Vágólapra másolva!
  • A casting során azt is figyelték, hogy ki mennyire élvezi, amit csinál.
  • A cél az volt, hogy a Kismenők ne csak egy tévéműsor legyen a gyerekek számára.
  • Két-három hetet terveznek előre, szombatonként nagyjából 200 fős stáb dolgozik a produkción.
  • A másfél tonnás kockák valóban lebegnek, az egyiket húzómotorokkal még adás alatt is külön mozgatni kell.
  • Az IKO a TV2-es munkatársakkal együtt büszke a tavaszra, elégedettek a nézettséggel.

Mekkora kockázat gyerekekkel élő adást tervezni?

Nem nagyobb kockázat, mint bárki mással. Az elején, amikor a jelentkezőkkel találkoztunk, nem csak arra figyeltünk, hogy kinek milyen a produkciója, hanem arra is, hogy valóban élvezi-e, amit csinál. Emellett arra is törekszünk, hogy olyan hangulatot, környezetet teremtsünk a forgatásokon, ami jókedvűvé, boldoggá teszi a gyerekeket. Gondolom, a képernyőn is látszik, hogy mennyire élvezik, amit csinálnak. Nekik

Wisinger János, az IKO Műsorgyártó Kft. produkciós igazgatója Forrás: EVA/Eva

Számoltak azzal, hogy valamelyik szereplő a produkció alatt leblokkol, túlságosan izgul vagy téveszt? Mi a forgatókönyv ebben az esetben?

Természetesen erre is gondoltunk, hiszen ez bármelyik szereplővel előfordulhat bármilyen tévéműsorban. Épp ezért minden szereplő tudja, hogy olyankor semmi gond nincs, megy tovább, akár egy iskolai szereplésen. Ha esetleg technikailag merül fel probléma, elmegy a mikrofon vagy nem szól a zene, akkor van lehetőség ismétlésre. Akár még az élő adásban is.

Tilla és Ördög Nóra nem csak műsorvezetők, csapatkapitányok is voltak. Ez miért jó, miért volt erre szükség?

Örülök, hogy kérdezi, mert én talán ezt kedvelem legjobban ebben a produkcióban. A célunk az volt, hogy ez az egész ne csak egy tévéműsor legyen, hanem egy nagy, közös, több hónapos együttlét, játékos tanulás, hogy életre szóló élményt adjunk a gyerekeknek. Ennek nagyon fontos része, hogy ne csak a színpadon találkozzanak Nórival és Tillával, hanem valóban egy csapat legyenek, valóban részesei lehessenek egymás mindennapjainak. És úgy látom, hogy ennél jobb döntést nem is hozhattunk volna.

A gyerekek ragaszkodnak Ördög Nórához és Tillához Forrás: EVA/Eva

Elégedett a párossal, jól működnek együtt és a gyerekekkel?

Maximálisan. Nem volt kérdés, hogy ők jók lesznek együtt. Nem csak műsorvezetők, hanem elhivatott, megrögzött tévések, ráadásul mindketten szülők és imádják a gyerekeket. És ez a műsor mintha számukra is új kihívásokat jelentene. Én úgy érzékelem, hogy nem csak egymástól, hanem a gyerekektől is sok új impulzust kapnak.

A gyerekek mennyire csalódottak a kiesést követően? Mit tesznek azért, hogy ne viselje meg őket?

Persze hogy csalódottak, ahogy a felnőttek is egy hasonló helyzetben, de minden támogatást megkapnak a stábunktól. Minden gyermekkel és hozzátartozóikkal külön asszisztens foglalkozik a forgatásokon, és gyermekpszichológus is jelen van. De mi azután is szívesen látjuk őket, mikor már nincsenek versenyben. És jönnek is, nagyon nagy öröm látni, hogy hétvégenként azok a kismenők is újra ott vannak a stúdióban, akik már nem szerepelnek. Boldogan, teli szájjal nevetve jönnek-mennek a stúdiófolyosókon és drukkolnak a többieknek.

Azok is ott vannak a stúdióban, akik korábban kiestek Forrás: EVA/Eva

Mekkora stáb dolgozik a Kismenők-ön? Mikor kezdődik a munka a szombati élő adás előtt?

Szombatonként egy nagyjából 200 fős profi stáb teszi a dolgát, az ő összehangolt munkájuknak köszönhetően hétről hétre rendkívül látványos szórakoztató műsort készíthetünk. Ahhoz, hogy a nézők színvonalas produkciót láthassanak, két-három héttel kell előre gondolkodnunk. Közösen találjuk ki a gyerekekkel, hogy ki mivel készüljön, az ötleteléstől a megvalósításig, mindenben a segítségükre vannak a felkészítő tanáraik, sokszor a saját tanáraik is, és természetesen a stábtagok. Óriási logisztika elkészíteni a csodálatos látványvilágot a stúdióban, a díszletet, a kellékeket, öltözéket kitalálni. Mindenkinek megvan a maga feladata.

Nem kevés logisztikát igényel, hogy összeálljon egy-egy produkció Forrás: Istvan Ruff

A stúdiódíszlet egyedülálló: mit lehet tudni a LED-falról, a stúdió megvilágításáról?

Ez egy rendkívül speciális, egyedi, újszerű díszlet, ami nem csak látványban, hanem technológiájában is különleges. A másfél tonnás kockák valóban lebegnek, sőt, az egyiket húzómotorokkal még adás alatt is külön mozgatni kell, hogy be tudjuk készíteni a kellékeket és a díszletelemeket.

Legutóbb Szlavkovszki Zsolti produkcióján mi magunk is ámultunk. Tudtuk, hogy igazán egyedit mutatunk a tévénézőknek, de amikor megláttuk a képernyőn, nagyon büszkék voltunk arra, ahogy meg tudtuk azt mutatni hogyan lebeg az űrben, hogyan úszik egy delfinnel a tengerben. Azt hiszem igazán egyedülállót sikerült létrehoznunk.

Büszkék a produkcióra Forrás: EVA/Eva

Okozott nehézséget az óriási méretű kocka elhelyezése?

Nem is keveset!

a mennyezetre külön segédtartókat kellett rögzíteni, hogy fel lehessen lógatni a kockákat, mi több, a levegőben kellett átfordítani, hogy a képernyő előtt ülők számára átjöjjön a könnyedség és a lebegés érzete.

Érezni a gyerekeken, hogy hétről hétre fáradnak? Mennyi időt töltenek felkészüléssel, és hogy készülnek a következő adásokra?

Mi inkább azt érezzük, hogy hihetetlenül energikusak. Maximum hét-nyolc órát töltenek a forgatásokon egy nap, aminek nagy része játékkal, rajzolással, mesenézéssel telik, amíg a többiek próbálnak. Mindent megteszünk, hogy otthonosan érezzék magukat, játszószobákat alakítottunk ki a kicsiknek, egész nap együtt vagyunk, étkezést is biztosítunk mindenkinek.

Ipari alpinisták dolgoztak a stúdión Forrás: EVA/Eva

Mit gondol, nem veszélyes a gyerekeknek ilyen korán bekerülni a média világába?

Maradi hozzáállásnak tartom, hogy félteni kellene a gyerekeket a versenyhelyzetektől. A mai gyerekek sok mindent csinálnak iskola mellett. Van, aki sportol, naponta edzésre jár, mások teli vannak különórákkal.

Biztos vagyok benne, hogy nagyon hasznos tud lenni a későbbi életükben egy ilyen kaland. Mi nagyon szeretnénk, hogy ezekben a gyerekekben pozitív élményként maradjon meg életük első televíziós szereplése, amelyből nem utolsó sorban rengeteget tanulnak.

Maradni hozzáállásnak tartja, hogy félteni kell a gyerekeket a médiától Forrás: EVA/Eva

A TV2 tavaszi kreatívjában az állt: Miénk a hétvége. Valóban a TV2-é lett a hétvége?

Mi az IKO-ban a TV2-es munkatársakkal együtt rettenetesen büszkék vagyunk az egész tavaszra. Januárban kezdtük a közös munkát, pár hetünk volt arra, hogy három nagy produkciót elindítsunk. Mindenki rendkívüli lelkesedéssel és odaadással dolgozik azon, hogy minél jobb produkciókat készítsünk. És már most nagyon komoly eredmények vannak.

A megújított A Nagy Duett olyan számokat produkál, amit mindenki megirigyelhet. Ez a 2016-os év eddigi legnézettebb műsora, az elmúlt hetekben megközelítette a 30%-ot a 18-59-es célcsoportban, egyértelműen nyeri a vasárnap estéket. A most vasárnapi adás is a hétvége legnézettebb műsora lett, pedig a Farm döntője volt az ellenfele.

Mi a helyzet a hétköznapokkal?

A hétköznapokra is büszkék lehetünk. A Drágám, add az életed! az IKO legújabb produkciója, ami az első adásoktól kezdve a nézők kedvence. Napról-napra megszorongatja a konkurensünk műsorait, hétfőn és kedden például megnyerte a műsorsávját a teljes lakosság körében és a 18-59-es korosztályban. Ez is mutatja, hogy a TV2 egy nagyon jó brand, olyan tartalékai vannak, amit megfelelő szakmai munkával ki lehet aknázni.